Historia e Sofjes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Sofjes

Historia e Sofjes, kryeqytetit bullgar dhe qytetit më të madh, përfshin mijëra vjet që nga Antikiteti deri në kohët moderne, gjatë së cilës qyteti ka qenë një qendër tregtare, industriale, kulturore dhe ekonomik në rajonin e saj dhe Ballkan.

Antikiteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sofje ishte fillimisht një vendbanim Trak i quajtur Serdika (/ˈsɜːrdɪke/) ose Sardika (/ˈsɑːrdɪke/), ndoshta këtë emrë e mori nga fisi trak[1] i serdëve që banonin aty. Për një periudhë të shkurtër gjatë shekullit të 4 p.e.sonë, qyteti ishte i pushtuar nga Filipi II i Macedonisë dhe djali i tij Aleksandri i Madh.

Mesjeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sofja fillimisht u bë pjesë e Perandorisë së Parë e bullgare, gjatë mbretërimit të Khan Kruma në 809. Më pas, ajo u njohë nga bullgarët me emrin Sredets dhe u bë një kala e rëndësishme dhe qendër administrative.

Fusnotat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ The Cambridge Ancient History, Volume 3, Part 2: The Assyrian and Babylonian Empires and Other States of the Near East, from the Eighth to the Sixth Centuries B.C. by John Boardman, I. E. S. Edwards, E. Sollberger, and N. G. L. Hammond ,ISBN 0-521-22717-8,1992,page 600: "In the place of the vanished Treres and Tilataei we find the Serdi for whom there is no evidence before the first century bc.It has for long being supposed on convincing linguistic and archeological grounds that this tribe was a part of Thracian tribes"