Hristo Pimpirev

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Christo Pimpirev është një shkencëtar (gjeolog) bullgar dhe eksplorues polar .

Karriera akademike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai lindi të Premten, 13 Shkurt 1953 në Sofje, Bullgari. Pasi u diplomua në Universitetin e Sofjes në gjeologji në vitin 1978 dhe mori doktoraturën në 1986, ai u bë profesor me kohë të plotë në 2005 në Universitetin e Sofjes "St. Kliment Ohridski ”. Në vitin 2017, ai mbrojti disertacionin e tij mbi "Stratigrafinë dhe Evolucionin Gjeologjik të ishullit Livingston gjatë periudhës së kretës" dhe fitoi gradën e Doktorit të Shkencave . [1]

Prof. Pimpirev është një përson i shquar i Programit Bullgar të Antarktikut, ai mori pjesë në Ekspeditën e parë Bullgare të Antarktikut gjatë verës australiane 1987/88, dhe ka qenë udhëheqësi i fushatave vjetore shkencore bullgare në Antarktidë nga 1993 deri më tani. Ai u bë babai themelues i Institutit Bullgar të Antarktikut dhe drejtor i tij që nga 1993 deri më tani. Ai është gjithashtu një drejtor i Qendrës Kombëtare të Kërkimeve Polare nga 2007 e deri tani.

Ai ka marrë pjesë në ekspeditat kërkimore në malin Ama Dablam, Himalajet e Nepalit në ekspeditën Speleologjike në Kinë Karst Plateau në një projekt për kërkimin e arit në Vietnam, në kërkimet kolumbiane në Ande, në ekspeditën kanadez-bullgare në ishullin Ellesmere, Arktik Kanadez.

Christo Pimpirev është duke dhënë mësim për Gjeologji Historike dhe Paleeogjeografi, ai ka qenë pedagog në Shtetet e Bashkuara, Portugali, Urugua, Kili, Kolumbi, Gjermani, Britani e Madhe, Francë, Spanjë, Argjentinë, Kanada, Korenë e Jugut dhe shumë vende të tjera. Ai është autor i 7 librave, 7 filmave të njohur shkencorë dhe më shumë se 250 botimeve shkencore në revista kryesore bullgare dhe të huaja.

Ai është përfaqësuesi i parë zyrtar i Bullgarisë që vizitoi Polin e Jugut - më 8 janar 2013.

Plazhi Pimpirev nga maja e Lyaskovets

Plazhi Pimpirev në ishullin Livingston, Ishujt Shetland të Jugut janë emëruar në nder të Christo Pimpirev. [2]

Vëzhgimi gjeologjik në ishullin Livingston, Antarktidë
Prof. Pimpirev si pjesë e Këshillit Akademik të Universitetit të Sofjes
Christo Pimpirev në Antarktidë

Filmat shkencorë popullorë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • "Ekspedita në Antarktidë" - Televizioni Kombëtar, Programi Atlas (1988) - autor
 • "Bullgaria në Antarktidë" - Televizioni Kombëtar, Programi Atlas (1994) - autor
 • "Vera Jugore" - Televizioni Kombëtar, Programi Atlas (1995) - autor
 • "Bullgaria në dy oqeanet" - TV Kombëtar, programi Atlas (1996) - Shkrimtar
 • "Nën Shenjën e Kryqit Jugor" - Televizioni Kombëtar (2006) - shkrimtar
 • "Antarktida 2012" - Autori i Filmit (2012) - konsulent
 • “90 gradë në Jug” (2014) - Televizioni Kombëtar Bullgar - autor
 • "Antarktida - Dashuri e Akullit" (2015) - BTV - autor
 • "Një verë e Antarktikut" (2018) - Instituti Bullgar i Antarktikut - prodhues

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Pimpirev, Christo (2016). Стратиграфия и геоложка еволюция на о-в Ливингстън, Антарктика през кредния период: Автореферат (Stratigraphy and geological evolution of Livingston island, Antarctica in Cretaceous period) (në bullgarisht). Sofia: Автореферат на дисертация за придобиване на науч. степен "доктор на науките", Науч. спец. 01.07.07.- Палеонтология и стратиграфия, СУ "Св. Климент Охридски". Marrë më 5 maj 2018.
 2. ^ Composite Gazetteer of Antarctica