Html 5

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

HISTORIA[redakto | redakto tekstin burimor]

Në vitin 1998 konzorciumi W3C kishte vendosur që të mos zhvillojë versione tjera të HTML duke supozuar se e ardhmja e web-it do të shkruhej në XML.Kështu që HTML mbeti e "ngrirë" në verzionin 4.01. Megjithatë një grup nga ndërmarrja OPERA nuk mendonte që XML do të siguronte një të ardhme të sigurtë për të gjithë autorët e web-it.Dhe kësisoj ata filluan të punonin në ndryshimin e HTML pa i ndryshuar verzionet e mëparshme.Një verzion fillestar u quajt Web Forms 2.0, kurse njeriu kryesor i këtij grupi nga Opera kaloi në Google dhe dha ide të ndryshme që u pranuan nga Twitter, bllogjet e ndryshme dhe IRC. Nga ana tjetër W3C që po zhvillonte XHTML 2.0 filloi të mendojë që nuk mund të zhvillojë atë pa përdorur XHTML sintaksë.Kurse definitivisht në vitin 2009 W3C ndaloi punën për zhvillim të XHTML 2.0 dhe alokoi mjetet për zhvillim të HTML 5 që fitoi në betejë për dizajn ndaj XML sintaksës.Pra nga një mosekzistim i mundshëm, HTML 5 pritet që të jetë lider në zhvillimin e web faqeve. [1]

Karaktersitikat e HTML 5[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Elementet e reja
  • Atributet e reja
  • Përkrahja e CSS3
  • Video dhe Audio

Elementet e reja[redakto | redakto tekstin burimor]

Disa nga elementet e reja që mund t'i gjeni në HTML 5 janë:

<article> <basefont>

<aside> <footer> <canvas> <audio> <video>

Canvas[redakto | redakto tekstin burimor]

Një tag(element) mjaft i rëndësishëm i cili mundëson paraqitjen e vizatimeve të ndryshme në web p.sh kemi një kod të paraqitur më poshtë i shkruar në HTML 5 që mundëson paraqitjen e një katërkëndëshi në webfaqe.Mjafton që të ndërrojmë kodin p.sh të vizatojmë rreth apo edhe t'ia ndryshojmë pozitën dhe madhësinë duke ndryshuar koordinatat.[2]

Audio[redakto | redakto tekstin burimor]

Ky tag i ofruar nga HTML 5 mundëson që në web të vendoset kontrolla për rregullimin e ndaljes dhe lëshimit të audio muzikës dhe gjithashtu rregullimin e zërit. [3]
Video[redakto | redakto tekstin burimor]

Ky tag ofron një mundësi shumë të mirë për të kontrolluar videon duke ofruar opsionet (play,pause,volume...) [4]Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ Introducing HTML 5,page 11,12,13
  2. ^ HTML5 canvas Tag
  3. ^ HTML5 audio tag
  4. ^ HTML5 video Tag