Jump to content

IKEA

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
IKEA

IKEA është mbajtur privatisht, ndërkombëtare e produkteve në shtëpi kompani që harton dhe shet gati-te-mbledhë mobilje të tilla si shtretër dhe tavolina, pajisje dhe pajisje në shtëpi. Kompania është shitësin më të madh në botë mobilje. E themeluar në 1943 nga Ingvar 17-vjeçar Kamprad në Suedi, kompania është quajtur si një akronim i përbërë nga inicialet e emrit të themeluesit (Ingvar Kamprad), fermë ku ai u rrit (Elmtaryd), dhe famullisë së tij në shtëpi (Agunnaryd, në Småland, South Suedi).

Firma është i njohur për vëmendjen që i jep për koston e kontrollit, të dhënat operative dhe zhvillimit të vazhdueshëm të produkteve, duke e lejuar atë për të ulur çmimet e saj nga një prej mesatarisht 2 deri 3% gjatë dekadës së për 2010, duke vazhduar zgjerimin e saj global.

Grupet e kompanive që formojnë IKEA gjithë janë të kontrolluara nga INGKA Holding BV, një korporatë holandeze, e cila nga ana kontrollohet nga një i përjashton nga taksat, fondacion jo-fitimprurëse holandeze. Pronës intelektuale të IKEA është e kontrolluar nga një seri të korporatave të errët që mund të gjurmohen të Antilet Holandeze dhe të Fondacionit Interogo në Lihtenshtajn.

INGKA Holding BV zotëron grupit industrial Swedwood, i cili burimet e prodhimit të mobiljeve IKEA, kompanitë e shitjes që të kandidojë dyqane IKEA, si dhe blerjen dhe funksionet e furnizimit, dhe IKEA e Suedisë, e cila është përgjegjëse për hartimin dhe zhvillimin e produkteve në varg IKEA. INGKA Holding BV zotërohet tërësisht nga Stichting INGKA Foundation, e cila është një organizatë jo-fitimprurëse e regjistruar në Leiden fondacion, Hollandë. Evropian qendër e logjistikës është e vendosur në Dortmund, Gjermani, dhe qendra logjistike aziatike është e vendosur në Singapor.

Inter IKEA Sistemet BV në Delft, edhe në Holandë, zotëron konceptin IKEA dhe markën, dhe ka një marrëveshje franchising me çdo dyqan IKEA në botë. Grupi i IKEA eshte franchisee më i madh i IKEA Inter Inter BV BV Sistemet IKEA Systems nuk është në pronësi të INGKA Holding BV, por nga Inter IKEA Holding SA regjistruar në Luksemburg, e cila nga ana kontrollohet nga Fondacioni Interogo në Lihtenshtajn. Ingvar Kamprad ka konfirmuar se ky fondacion është e kontrolluar nga ai dhe familja e tij. Kompani e cila është origjinën në Småland, Suedi, shpërndan produktet e saj nëpër shitore me pakicë të saj. Që nga tetori 2011, IKEA ka 326 dyqane në tridhjetë e tetë shtete. Në vitin fiskal 2010, është shitur $ 23.1 billion vlerë të mallrave, një rritje 7.7 për qind gjatë 2009. Më 17 shkurt, 2011, IKEA njoftoi planet e saj për një fermë ere në Dalarna County, Suedi, avancimin qëllimi gjigant mobilje të konkurrojnë në 100 për qind e ripërtëritshme të energjisë.

Në faqen e internetit IKEA përmban rreth 12.000 produkteve dhe është përfaqësimi më i afërt i IKEA varg të tërë. Ka pasur rreth 470 milion vizitorë në faqet e internetit në vitin IKEA nga shtatori 2007 deri në shtator 2008. Kompania është e interesuar të tregojë lidership në miratimin e proceseve më miqësore për mjedisin e prodhimit. Megjithatë, IKEA është konsumatori i tretë më i madh në botë të drurit, prapa Home Depot dhe Lowe së.

IKEA dyqane

E para Mobel-IKEA dyqan u hap në Älmhult, Småland në vitin 1953, ndërsa dyqanet e parë jashtë Suedisë u hapën në Norvegji (1963) dhe Danimarka (1969).Dyqane përhapur në pjesë të tjera të Evropës në vitet 1970, me hapjen dyqan parë jashtë Skandinavisë në Zvicër (1973), e ndjekur nga Gjermania (1974).

Gjërat po shkonin aq mirë për kompaninë, që në vitin 1973, drejtuesit e kompanisë gjermane aksidentalisht hapi një dyqan në Konstanz kur ata kishin për qëllim për të hapur një në Koblenz. Më vonë atë dekadë, dyqane u hap në pjesë të tjera të botës, duke përfshirë Japoninë (1974), Australi dhe Hong Kong (1975), Kanada (1976), dhe Singapori (1978). IKEA tej zgjeruar në vitet 1980, duke hapur dyqane në Francë (1981), Spanja (1981), Belgjika (1984), Shtetet e Bashkuara (1985), Mbretëria e Bashkuar (1987), dhe Itali (1989), në mesin e fusha të tjera.Kompania u zgjerua në shumë vende në vitet 1990 dhe 2000. Gjermani, me 44 dyqane, është tregu më i madh IKEA, i cili pasohet nga Shtetet e Bashkuara, me 37. Në fund të vitit financiar 2009, grupi i IKEA kishte 267 dyqane në 25 vende. I pari dyqan IKEA në Amerikën Latine u hap më 17 shkurt, 2010 në Santo Domingo, Republika Dominikane. Megjithatë, kompania ka treguar në këtë mënyrë nuk më tani më shumë e një prani në vendet në zhvillim.

Plan urbanistik

Dyqane të vjetra IKEA janë zakonisht ndërtesa shumë të mëdha blu me thekse të verdhë (edhe ngjyrat kombëtare të Suedisë) dhe disa dritare. Ato janë projektuar shpesh në një "një mënyrë" plan urbanistik, duke çuar konsumatorët së bashku "rrugë të gjatë e natyrshme" të dizajnuara për të inkurajuar të konsumatorëve për të parë të ruajtur në tërësinë e saj (në krahasim me një dyqan tradicionale të shitjes me pakicë, e cila lejon një konsumator për të shkuar direkt në seksionin ku mallrat dhe shërbimet e nevojshme janë shfaqur). Megjithatë, shpesh ka shkurtesat në pjesë të tjera të sallë ekspozite. Newer dyqane IKEA, si ajo në Mönchengladbach, Gjermani, e bëjnë përdorimin më të qelqit, si për estetikë dhe funksionalitetin. Skylights janë edhe tani të zakonshme në vetë-shërbejnë magazina, ndriçim natyral ul kostot e energjisë, përmirëson moralin punëtor dhe i jep një përshtypje më të mirë të produktit.

Sekuenca e parë përfshin kaluar nëpër dyqanet mobilje marrjen parasysh të artikujve të zgjedhur. Konsumatori pastaj mbledh një karrocë tregtare dhe të ardhurat për të hapur-raft depo "Hall Tregut" për sende të vogla, pastaj duke vizituar "Vetë Shërbyer" depo mobilje për të mbledhur prodhimet e theksuar më parë sallë ekspozite në formë paketë banesë. Ndonjëherë, ato janë të drejtuara për të mbledhur prodhimet e nga një depo të jashtëm në të njëjtin vend ose në një vend pranë. Së fundi, konsumatorët paguajnë për produktet e tyre në një arkë.

Sot, shumica e dyqaneve të ndjekin të njëjtën paraqitjen e të pasurit lart sallë ekspozite me treg dhe në katin e poshtëm depo. Disa dyqane janë të nivelit të vetëm, ndërsa të tjerë kanë magazina të veçanta për të lejuar më shumë aksioneve që do të mbahen në vend. Megjithatë, kjo nganjëherë rezulton në sfidat në gjetjen e sendeve, si dhe një perceptim të që të radhë në linjë dy herë. Vetëm në nivel dyqane janë gjetur kryesisht në zonat ku kostoja e tokës do të jetë më pak se kostoja e ndërtimit të një dyqan 2-të nivelit, si Saarlouis, Gjermania dhe Haparanda, vende Suedi. Disa dyqane kanë të dyfishtë të nivelit depot me makinë e kontrolluar kapanoneve për të lejuar sasi të mëdha të aksioneve që do të arrihen gjatë gjithë ditës shitjes.

Shumica e dyqaneve IKEA ofrojnë një "si-është" zonë në fund të magazinës, pak para regjistrave të holla. U kthye, të dëmtuara dhe produktet e ekspozuar më parë janë shfaqur këtu dhe shitet me një zbritje të rëndësishme, por edhe me një "jo-kthimit" të politikës. Shumica e dyqaneve IKEA komunikojnë politikën IKEA mbi çështjet e mjedisit në "si-është." Në Mbretërinë e Bashkuar, kjo është e referuar si "Këndi Bargain."

Në Hong Kong, ku hapësirë ​​dyqan është i kufizuar dhe e kushtueshme, IKEA ka hapur tre priza të gjithë qytetin, shumica e të cilave kanë paraqitjen e një mënyrë. Ata janë pjesë e qendrat tregtare, dhe duke qenë e vogël në krahasim me dizajn të përbashkët të ruajtur, janë të mëdha nga Hong Kong standardeve. Një përjashtim është prizë të rinj në Telford Plaza, ku tre kate e pavarur mund të arrihen lirisht nga çdo. Megjithatë, pas traditës IKEA, Cashiers janë të vendosura vetëm në katin më të ulët.

IKEA dyqane u hapën të parë në Greqi në vitin 2001 në Selanik. Ajo është bërë një fenomen me numër të madh të grekëve ri-mobilimin shtëpitë e tyre nga dyqani. Disa vite më vonë IKEA ka hapur 3 dyqane të reja në Athinë, Larisa dhe Janinë.

Shumica dërrmuese e dyqane IKEA janë të vendosura jashtë të qendrave të qytetit, kryesisht për shkak të kostos të tokës dhe qasje të trafikut. Disa formate të vogla janë testuar dyqan pa sukses në të kaluarën ("midi" koncept në fillim të viteve '90, i cili u testua në Otava dhe Heerlen me 9.300 m2, ose një "Boutique" dyqan në Manhatan). Një format i ri për një madhësi të plotë, qendra e qytetit dyqan u prezantua me hapjen e dyqan (Mbretëria e Bashkuar) Coventry në dhjetor 2007 si një përgjigje për qeverinë kufizime në Mbretërinë e Bashkuar bllokuar ngritjen e shitjes me pakicë jashtë qendrave të qytetit, [citim i duhur]. Me shtatë nivelet dhe një rrjedhje të ndryshme nga dyqane të tjera IKEA, format pritet të jetë përdorur për të ardhmen IKEA dyqane në Britani të Madhe. Southampton IKEA (e cila u hap shkurt, 2009) është gjithashtu në qendër të qytetit.

Një tjetër tipar të dyqaneve IKEA janë orë të gjata e tyre të hapur. Shumë dyqane janë në veprim 24 orë në ditë me restocking dhe mirëmbajtjen po kryhen gjatë gjithë natës. Megjithatë, orët e hapjes publike të priren të jenë shumë më të gjatë se shitësit më të tjera, me dyqane të hapura edhe në mbrëmje, në shumë vende. Në Mbretërinë e Bashkuar, pothuajse të gjitha dyqanet janë të hapura 08:00 kaluarën dhe të hapura rreth 9 për 10:00. Arabia Saudite IKEA dyqane kanë disa nga orari i punës më të gjatë në mbarë botën duke u hapur nga 10:00 deri në mesnatë, 7 ditë në javë.

Restorantet dhe tregjet ushqimore

Lokal i Hook Kuq, Brooklyn IKEA në dyqane New York City.Many përfshijnë restorante që shërbejnë ushqim tradicional Suedez, duke përfshirë patate me qofte suedeze, salcë krem ​​dhe jam lingonberry, edhe pse ka variacione. Në Kuala Lumpur, Malajzi patate të ziera të zakonshme kanë qenë të kaloi në patate të skuqura. Përveç këtyre prodhime suedeze, qentë nxehtë dhe pije janë shitur edhe, së bashku me disa varieteteve të kuzhinës lokale, dhe pijeve të tilla si lëng lingonberry. Gjithashtu çështje të tilla si Prinsesstårta - Princesha tortë janë shitur si desserts. IKEA dyqane në Arabinë Saudite të shërbejë shawarma pulë në kafene dalje, si dhe qen i nxehtë.

Në shumë vende, restorante IKEA hapur çdo ditë para se pjesa tjetër e dyqan dhe do të shërbejë një mëngjes të lira. Në Kanada, këtë mëngjes përfshin vezë, sallam, dhe Browns hash dhe të ndryshme si shtesa proshutë dhe pancakes me kosto shtesë. Në Shtetet e Bashkuara, ndryshim lokale shërben vezë të fërguara, proshutë, patate vendit dhe zgjedhja e pancakes suedisht ose shkopinj french dolli. Në Holandë, ai përbëhet nga një briosh, një pjesë e vogël roll bukë, gjalpë ose margarinë, bllokim, një fetë djathë, një vezë të ziera, dhe kafe ose çaj. Në Australi, ajo përbëhet nga kafe hash, proshutë, vezë të fërguara, një suxhuk, dhe domate, me një opsion vegjetarian me fasule të pjekura të cilat nuk përfshin sallam dhe proshutë. Në Gjermani, këtë mëngjes përbëhet nga dy rrotullon bukë, një fetë e salmon i tymosur, një fetë djathë, një fetë e sallam, dy pjesë të gjalpë, një pjesë e jam, dhe kafe. IKEA Kanada, për një kohë të kufizuar, shërbeu shumë i zbehtë së bashku me menu origjinale e saj mëngjes. Rimbushjet e çaj, kafe, dhe pije të buta janë, siç është tradicionale në Suedi, pa pagesë, edhe në vendet ku kjo është e pazakontë në restorante të tjera.

Shumë dyqane kanë gjithashtu një tregu suedeze Ushqimi se deri në vjeshtë të vitit 2011 shitet suedeze të bëra, suedisht-style sende ushqimore, të tilla si meatballs suedeze, paketa e lëng mishi dhe cookies të ndryshme skandinave dhe i krisur, si salmon dhe salmon kaproll. IKEA shet edhe jam lingonberry në një rrjet të gjerë të vlerave, duke përfshirë edhe kova. IKEA ka zgjeruar gamën e produkteve me futjen etiketë ushqim IKEA. Etiketën e re ka ushqime të ndryshme të ndryshme duke përfshirë, çokollata, qofte, bllokime, pancakes, salmon, dhe pije të ndryshme. Në vjeshtën e vitit 2011, dyqanet IKEA janë eliminuar më të madhe të produkteve të prodhuara dhe janë suedeze ndihmuese produktet e tyre ushqimore quajtur në nivel global.

Småland

Shumë dyqane kanë një zonë të luajnë, të quajtur Småland (Suedisht tokën drejtpërdrejtë përkthim të vogël, mund të thotë shumë gjëra, por këtu kjo do të thotë tokë për ato të vogla. Småland është gjithashtu emri i provincës së Suedisë, ku Ingvar Kamprad lindi). Prindërit ndalem fëmijët e tyre në një portë për shesh lojrash, dhe marr ato deri pas ata arrijnë në një tjetër hyrje. Prindërit janë dhënë edhe pagers falas nga personeli në vend, stafi do të vendosë jashtë këtyre pagers duhet një fëmijë duhet të prindërve të tij më shpejt se sa pritej.

Reklamat

Në vitin 1994, IKEA u zhvillua një komerciale në Shtetet e Bashkuara gjerësisht mendohet të jetë komerciale të parë paraqet një çift homoseksual, ajo transmetuar për disa javë para se të tërhequr për shkak të kërcënimeve me bomba të drejtuara në dyqane IKEA. Reklama të tjera IKEA funksion të komunitetit homoseksual, herë duke shfaqur një grua transeksualë.

Në vitin 2002, komponenti inauguruese televizive të fushatës "Unböring", llambë titulluar, shkoi për të fituar disa çmime, duke përfshirë një Clio Grand, medalje ari në Awards International në Londër dhe Awards Andy, dhe Çmimin e Madh në Cannes Lions Reklamim Ndërkombëtare Festivali, më prestigjioze çmime ceremoni në komunitetin reklamat.

IKEA nisi një në Mbretërinë e Bashkuar të gjerë "Faqja është vendi më i rëndësishëm në botë" fushatë reklamuese në shtator 2007 duke përdorur shenja agjent pronash të patundshme me termin "jo për shitje", të shkruar mbi to si pjesë e fushatës më të gjerë. Pas fushatës u shfaq në Londër gazetën Metro lajmet e biznesit website www.mad.co.uk u shpreh se fushata IKEA kishte ngjashmëri mahnitëse me aktivitetin e marketingut e kompanisë që jetojnë në Mbretërinë e Bashkuar renovimit në shtëpi Onis që kishte nisur e tyre jo për fushatë reklamuese Shitje dy vitet e para dhe u nderua me çmimin 2006 Interbuild Marketing ndërtimi për fushatë të mirë nën £ 25.000.

Një debat pasuan mes Fraser Patterson, Kryeshefi Ekzekutiv i Onis dhe Andrew McGuinness, partner në Beattie McGuinness Bungay (BMB), reklamat dhe agjencia PR i dha 12 milion £ llogarinë IKEA. Thelbi i debatit ishte se BMB pretenduar të jetë në dijeni të fushatës Onis si Onis nuk ishin një agjenci reklamash. Argumenti Onis ishte se reklamat e tyre mund të shihet në monumentet e shquar të gjithë në Londër, duke qenë të akredituar tashmë, duke treguar shqetësim për ndikimin fushatën IKEA do të ketë në origjinalitetin e tyre.

Pas disa negociatave BMB dhe IKEA ranë dakord për të siguruar Onis me një faqe funksion në faqen e fushatës IKEA lidh deri në faqen. Onis e co.uk, për një periudhë prej 1 viti. Onis është ndoshta e vetmja kompani që kanë qenë ndonjëherë reklamohen nga IKEA në mënyrë të tillë. Në vitin 2008, Onis Homes kufizuar është vendosur në likuidim vullnetar dhe www.onishome.com faqen e internetit të mbyllura.

Pronësisë Intelektuale dhe të tregtimit të drejtat e shtëpive Onis kufizuar janë blerë më pas nga aksionerët e rinj me strategjinë të rritet markë Onis gjithë Mbretërinë e Bashkuar si një shtëpi të ndaluar shop ekskluzivitet renovimin duke përdorur emrin tregtar të jetesës Onis.

IKEA çiftëzohet kohët e fundit deri me krijuesit e video lojës popullore Sims 2 për të bërë një paketë gjëra të quajtur 2 Sims Stuff IKEA Home, duke shfaqur shumë produkte IKEA. Ai u lirua më 24 qershor 2008, në Amerikën e Veriut dhe 26 qershor 2008 në Evropë. Kjo është paketë e dytë gjëra me një markë të mëdha, duke e parë 2 Sims H & M Stuff Moda, të cilat janë të dyja kompanitë rastësisht me origjinë suedeze.

IKEA ka marrë përsipër sponsorizimin titullin e paradën vjetore Filadelfia Dita e Falenderimeve në vitin 2008, duke zëvendësuar të Boscov, i cili ka paraqitur për falimentimin në gusht 2008.

Në nëntor 2008, një tren metroje dekoruar në stilin IKEA u paraqit në Novosibirsk, Rusia. Katër makina u shndërruan në një sallë ekspozite celular i dizajnit suedez. Treni rimodeluar, e cila përmban vende të gjallë dhe perde dashuroj, të kryera deri më udhëtarë 6 qershor 2009.

Kartat perle (bileta pa sistem për në Londër Underground) janë dhënë tani me kuletat sponsorizuar nga IKEA i cili gjithashtu sponsor hartën tub.

Në janar 2009, pak para dyqan të ri u hap në Southampton, Red TM fajkua deti i Kuq gyp u ri-pikturuar në një livre krejtësisht të verdhë dhe blu për të festuar hapjen e dyqan IKEA të reja në Southampton. Kjo është hera e parë një traget Kuq gyp ka qenë e ri-pikturuar nga skema e vet ngjyrë të kuqe dhe të bardhë. Ajo qëndroi në këto ngjyra për 12 muaj si pjesë e një marrëveshje në mes të Gyp Kuq dhe IKEA për të siguruar ofrimin e shërbimeve në shtëpi për të Isle of Wight. Ajo ishte repainted me livre kuq dhe të bardhë gyp Kuq, kur të merren përfundoi në janar 2010.

Në mars 2010, IKEA zhvilluar një ngjarje në katër stacione metro të rëndësishme në Paris, në të cilat koleksione mobiljeve janë shfaqur në të lartë të trafikut spote, duke i dhënë klientëve potencial një mundësi për të kontrolluar nga produktet e markes. Muret e metrosë ishin mbushur edhe me printime që të shfaqë brendshme IKEA.

Në shtator 2010, IKEA nisur një shpallje për Mbretërinë e Bashkuar dhe Irlanda i quajtur "Brenda Gëzuar", e cila kishte 100 macet e shtrirë në mobiljeve IKEA në dyqan IKEA anije në Wembley, Londër.

Në prill 2011, një fushatë reklamuese për të cilin ka për qëllim për të zbuluar nëse burra apo gra janë Messier në shtëpi nisur. Krijuar nga Nënë, fushata do të fillojë me një shpallje TV shtënë në frontin e një audience të jetojnë, duke shfaqur katër stand-up comedians, dy burra dhe dy gra, që debati mbi të cilat gjinore është messiest. Strategjia pas fushatës është se rrëmujë e brendshme të çon në argumente, duke çuar në një shtëpi të pakënaqur, të cilat do të provojë Ikea mund të shmanget me ruajtjen më të mirë. Shikuesit do të drejtohen në një faqe të re Facebook për markë, ku ata janë në gjendje të votojnë për të cilët ata besojnë se është messiest, dhe të paraqesë prova duke përdorur fotot dhe videot përmes një app krijuar posaçërisht për fushatën. Ndërkohë, parulla internet ekran do të lejojë jashtë mundësinë përdoruesve për të votuar, me reklamat në internet promovimin e produkteve Ikea demonstruar edhe problemet e njerëzve kanë ndarë, dhe duke ofruar zgjidhje.

Anna Crona, drejtor i marketingut në IKEA Britania e Madhe dhe Irlandë, shpjegoi: "Ne jemi të angazhuar për understating se si klientët tanë të jetojnë jetën në shtëpi kështu që ne mund të ofrojnë zgjidhje për ta bërë jetën më të lumtur Gjithkush ka nevojë për ruajtje, në shtëpi dhe duke inkurajuar debate dhe ofrimin e zgjidhjeve. ne do të tregojnë se IKEA është e rëndësishme për të gjithë, pa marrë parasysh çfarë shtëpinë tuaj është si apo sa para keni. " Reklamat për shtyp do të mbështesë gjithashtu të fushatës, si një doracak do të titulluar "Paqe, Dashuria dhe Storage", të cilat do të jenë në dispozicion përmes faqes Facebook.

Në gusht 2011, IKEA nisi një shpallje e parë për Tajlandë në Sukhumvit, Bangkok Metro Station. Reklama ka treguar një kuti dhe një manual të POANG produktit, dhe treguar një slogan i kompanisë "Një jetë më të mirë të përditshme në shtëpi".