Ibn AbdulBerr

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Yūsuf ibn 'Abd Allāh ibn Muhammad ibn 'Abd al-Barr al-Namarī
يُوسُف بن عبد الله بن مُحمَّد بن عبد البر النمري
Personal
Lindur978 CE / 368 AH
Vdekur1071 CE / 463 AH
FejaIslam
EraEpoka mesjetare
RajoniAl-Andalus
EmërtimiSunni
JurispodencaMaliki
Interesi kryesor (et)Jurisprudenca islame, Teologjia islame, Hadith
Muslim leader
Influenced by

Yūsuf ibn ʿAbd Allāh ibn Muḥammad ibn ʿAbd al-Barr, Abū ʿUmar al-Namarī al-Andalusī al-Qurṭubī al-Mālikī, i njohur zakonisht si Ibn ʿAbd al-Barr (arabisht: ابن عبد البر)[2][3] ishte një dijetar Maliki i shekullit të njëmbëdhjetë.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ibn 'Abd al-Barr lindi në vitin 978. Sipas Ibn Khallikan, Ibn Abd al-Barr rrjedh nga fisi arab i Namr ibn Qasit.[4]

Ndërsa fillimisht kishte qenë pasues i shkollës Zahirite të jurisprudencës myslimane, Ibn Abd al-Barr më vonë kaloi në shkollën Maliki, e cila ishte kodi ligjor i njohur zyrtarisht i dinastisë Umajad, nën të cilën ai jetoi. Libri i tij mbi tre juristët e mëdhenj sunitë Malik ibn Anas, Al-Shafi'i dhe Ebu Hanife në mënyrë të dukshme përjashtoi si ish-patronin e tij Dawud al-Zahiri dhe Ahmed ibn Hanbal.[5] Ibn 'Abd al-Barr ishte një kundërshtar i fortë i praktikës së taklidit (imitimi i verbër)[6] dhe përfaqësonte fillin tradicionalist të shkollës Maliki.[7] Ai është përmendur shpesh si "Buhariu i Perëndimit".[8]

Një kujdestar i bibliotekave mbretërore nga Kalifati Umajad në Kordobo, ai dha mësim në Xhaminë e Madhe të Kordobës dhe kolegjet e bashkangjitura me të.[9]

Ai vdiq më 2 dhjetor 1071 në Xàtiva in Al-Andalus.[10][11]

Punime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa nga veprat e tij përfshijnë:

 • The Comprehensive Compilation of the Names of the Prophet's Companions (arabisht: الإستيعاب في معرفة الأصحاب, romanizuat: Al-Isti'ab fi ma'rifat al-ashab). Në të, autori synonte të listonte çdo person që e takoi Muhamedin qoftë edhe një herë në jetën e tyre;
 • Jami' Bayan al-'Ilm wa Fadlihi[2]
 • Al-Ajwiba al-Mû`iba ("The Comprehensive Answers");
 • Al-`Aql wal-`Uqalâ' ("Reason and the People of Wisdom");
 • Ash`âr Abî al-`Atâhiya ("The Poems of Abû al-`Atahiya[12]");
 • Al-Bayân fî Tilâwat al-Qur'an ("The Exposition Concerning the Recitation of the Qur'ân");
 • Al-Farâ'id ("The Laws of Inheritance");
 • Al-Iktifâ' fî Qirâ'at Nâfi`in wa Abî `Amrin ("The Contentment in Nâfi` and Abû `Amr's Reading");
 • Al-Inbâh `an Qabâ'il al-Ruwâh ("Drawing Attention to the Nomenclature of the Narrators' Tribes");
 • Al-Insâf fî Asmâ' Allâh ("The Book of Fidelity: On the Names of Allâh");
 • Al-Intiqâ' fî Fadâ'il al-Thalâthat al-A'immat al-Fuqahâ' Mâlik wal-Shâfi`î wa Abî Hanîfa ("The Hand-Picked Excellent Merits of the Three Great Jurisprudent Imâms: Mâlik, Shâfi`î, and Abû Hanîfa"). Shaykh `Abd al-Fattâh Abû Ghudda said the order in the title reflects the precedence of Madîna over Makka and that of Makka over al-Kûfa.
 • Al-Istidhkâr li Madhhab `Ulamâ' al-Amsâr fîmâ Tadammanahu al-Muwatta' min Ma`ânî al-Ra'î wal-Athâr ("The Memorization of the Doctrine of the Scholars of the World Concerning the Juridical Opinions and the Narrations Found in Mâlik's Muwatta'");
 • Jâmi` Bayân al-`Ilmi wa-Fadlihi wamâ Yanbaghî fî Riwâyatihi wa Hamlih ("Compendium Exposing the Nature of Knowledge and Its Immense Merit, and What is Required in the Process of Narrating it and Conveying it");
 • Al-Kâfî fî Madhhab Mâlik ("The Sufficiency in Mâlik's School of Jurisprudence");
 • Al-Kunâ ("The Patronyms");
 • Al-Maghâzî ("The Battles");
 • Al-Qasd wal-Umam fî Nasab al-`Arab wal-`Ajam ("The Endeavors and the Nations: Genealogies of the Arabs and Non-Arabs");
 • Al-Shawâhid fî Ithbât Khabar al-Wâhid ("The Supporting Evidence for Maintaining Lone-Narrator Reports [as a source for legal rulings]");
 • Al-Tamhîd limâ fîl-Muwatta' min al-Ma`ânî wal-Asânîd ("The Facilitation to the Meanings and Chains of Transmission Found in Mâlik's Muwatta'");
 • Al-Taqassî fî Ikhtisâr al-Muwatta' ("The Detailed Study in the Abridgment of the Muwatta'");

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Mustafa, Abdul-Rahman (2020). On Taqlīd: Ibn al Qayyim's Critique of Authority in Islamic Law (në anglisht). New York: Oxford University Press. fq. 64–65. ISBN 978-0-19-993751-6.
 2. ^ a b Jesus' Sayings and Stories in Islamic Literature
 3. ^ Muslim American Society Arkivuar 2008-10-19 tek Wayback Machine
 4. ^ Ibn Khallikan's Biographical Dictionary Translated from the Arabic by Bn. Mac Guckin De Slane: Paris Oriental Translation Fund of Great Britain and Northern Ireland, 1871 (në anglisht). 1871. fq. 404.
 5. ^ Camilla Adang, This Day I have Perfected Your Religion For You: A Zahiri Conception of Religious Authority, pg. 20. Taken from Speaking for Islam: Religious Authorities in Muslim Societies. Ed. Gudrun Krämer and Sabine Schmidtke. Leiden: Brill Publishers, 2006.
 6. ^ Mustafa, Abdul-Rahman (2013). On Taqlīd: Ibn al Qayyim's Critique of Authority in Islamic Law (në anglisht). New York: Oxford University Press. fq. 64–70. ISBN 978-0-19-993751-6.
 7. ^ Abu-AlAbbas, Belal; Dann, Michael; Melchert, Christopher, red. (2020). Modern Hadith Studies: Continuing Debates and New Approaches (në anglisht). Edinburgh: Edinburgh University Press. fq. 121. ISBN 978-1-4744 4179-7. ..Ibn ʿAbd al-Barr (d. 463/1071) and al-Ṭaḥāwī (d. 321/933) represented a traditionalist tendency within the Mālikī and Ḥanafī schools.
 8. ^ Lewis, B.; Ménage, V.L.; Pellat, CH.; Schacht, J., red. (1986). The Encyclopaedia of Islam: New Edition Volume III (në anglisht). Leiden, Netherlands: E. J. Brill. fq. 674. ISBN 90-04-08118-6.
 9. ^ Lucas, Scott C. (2019-04-01), "Ibn ʿAbd al-Barr", Encyclopaedia of Islam, THREE (në anglisht), Brill, marrë më 2024-02-03
 10. ^ Al-Imam Al-Azam Abu Hanifa
 11. ^ "TheSunnipath.PDF" (PDF) (në anglisht). Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2012-10-21. Marrë më 2009-06-07.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]