Ikrime ibn Ebi Xhehl

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Ikrimah ibn Ebi Xhehl ishte udhëheqës i rëndësishëm i muslimanëve dhe shok i profetit Muhammed. Së pari Ikrimah ishte një nga kundërshtarët e Muhammedit. Ikrimah ishte gjithashtu shok fëmijërie i Halid bin Velidit. Ikrimah deshi ta zhbind Halidit që të mos ta pranoj Islamin dhe kur Ebu Sufjani e kuptoi, ai deshi ta rrahë, por Ikrimah ishte ai i cili e kontrolloi Ebu Sufjanin.

Ikrimah ishte burri i Umm Hakim. Në Betejën e Uhudit, ajo shoqëror atë dhe kurejshët e Mekës të cilët luftuan kundër muslimanëve. Në vitin 630, kur muslimanët e pushtuan Mekën, Umm Hakim së bashku me disa kurejsh tjerë pranuan Islamin.[1] Më pas, Umm Hakim bindi Ikrimah ta pranoj Islamin.[2]

Ikrimah pasi pranoi Islamin u bë udhëheqës i rëndësishëm ushtarak në fillim të shtetit Islamik. Ebu Bekri dërgoi Ikrimah kundër MusejlimesJammama.

Ai vdiq në vitin 636 në Betejën e Jarmukut.

References[redakto | përpunoni burim]