Industria e energjisë elektrike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Energjia elektrike transmetohet nëpërmjet linjave ajrore si këto të pezulluara nga një kullë transmetimi me rrjetë, si dhe nëpërmjet kabllove nëntokësore të tensionit të lartë.

Industria e energjisë elektrike mbulon prodhimin, transmetimin, shpërndarjen dhe shitjen e energjisë elektrike për publikun e gjerë dhe industrinë. Malli i shitur në fakt është energji, jo fuqi, p.sh. konsumatorët paguajnë për kilovat-orë, fuqia e shumëzuar me kohën, që është energji. Shpërndarja komerciale e energjisë elektrike filloi në vitin 1882 kur prodhohej energjia elektrike për ndriçimin elektrik. Në vitet 1880 dhe 1890, shqetësimet në rritje ekonomike dhe të sigurisë çuan në rregullimin e industrisë. Ajo që dikur ishte një risi e shtrenjtë e kufizuar në zonat më të dendura të populluara, energjia elektrike e besueshme dhe ekonomike është bërë një aspekt thelbësor për funksionimin normal të të gjithë elementëve të ekonomive të zhvilluara.

Nga mesi i shekullit të 20-të, energjia elektrike shihej si një "monopol natyror", efikas vetëm nëse një numër i kufizuar organizatash merrte pjesë në treg; në disa zona, kompanitë e integruara vertikalisht ofrojnë të gjitha fazat nga gjenerimi në shitje me pakicë dhe vetëm mbikëqyrja qeveritare rregullonte shkallën e kthimit dhe strukturën e kostos.

Që nga vitet 1990, shumë rajone kanë ndërprerë prodhimin dhe shpërndarjen e energjisë elektrike. Ndërsa tregje të tilla mund të manipulohen në mënyrë abuzive me pasoja negative ndaj çmimit dhe besueshmërisë për konsumatorët, përgjithësisht prodhimi konkurrues i energjisë elektrike çon në përmirësime të vlefshme në efikasitet. Megjithatë, transmetimi dhe shpërndarja janë probleme më të vështira pasi kthimet nga investimi nuk janë aq të lehta për t'u gjetur.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]