Shpërndarja e energjisë elektrike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një transformator shpërndarës 50kVA i montuar në shtyllë.

Shpërndarja e energjisë elektrike është faza e fundit në shpërndarjen e energjisë elektrike. Energjia elektrike bartet nga sistemi i transmetimit tek konsumatorët individualë. Nënstacionet e shpërndarjes lidhen me sistemin e transmetimit dhe ulin tensionin e transmetimit në tension të mesëm që varion nga 2kV deri në 33kV me përdorimin e transformatorëve. Linjat primare të shpërndarjes e bartin këtë fuqi të tensionit të mesëm në transformatorët e shpërndarjes që ndodhen pranë ambienteve të klientit. Transformatorët e shpërndarjes ulin sërish tensionin në tensionin e shfrytëzimit të përdorur nga ndriçimi, pajisjet industriale dhe pajisjet shtëpiake. Shpesh disa klientë furnizohen nga një transformator përmes linjave dytësore të shpërndarjes. Konsumatorët komercial dhe rezidencial lidhen me linjat dytësore të shpërndarjes përmes uljes së shërbimit. Konsumatorët që kërkojnë një sasi shumë më të madhe të energjisë mund të lidhen drejtpërdrejt me nivelin primar të shpërndarjes ose nivelin e nëntransmetimit.

Paraqitja e përgjithshme e rrjeteve elektrike. Tensionet dhe ngarkesat janë tipike për një rrjet evropian.

Kalimi nga transmetimi në shpërndarje ndodh në një nënstacion të energjisë, i cili ka funksionet e mëposhtme:[1]

  • Ndërprerësit dhe ndryshuesit mundësojnë shkëputjen e nënstacionit nga rrjeti i transmetimit ose shkëputjen e linjave të shpërndarjes.
  • Transformatorët ulin tensionet e transmetimit, 35 kV ose më shumë, deri në tensionet e shpërndarjes parësore. Këto janë qarqe të tensionit të mesëm, zakonisht 600–35.000 V.[2]
  • Nga transformatori, fuqia shkon në zbarrën që mund të ndajë fuqinë e shpërndarjes në drejtime të shumta. Autobusi shpërndan energjinë në linjat e shpërndarjes, të cilat shkojnë tek klientët.

Shpërndarja urbane është kryesisht nëntokësore, ndonjëherë në kanalet e përbashkëta të shërbimeve. Shpërndarja rurale është kryesisht mbi tokë me shtylla të shërbimeve, dhe shpërndarja periferike është një përzierje. Më afër klientit, një transformator shpërndarjeje e zvogëlon fuqinë e shpërndarjes parësore në një qark sekondar me tension të ulët, zakonisht 120/240V në SHBA për klientët rezidencialë. Energjia vjen tek klienti nëpërmjet një rënie shërbimi dhe një matësi të energjisë elektrike. Qarku përfundimtar në një sistem urban mund të jetë më pak se 15 metra, por mund të jetë mbi 91 metra për një klient rural.[3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "How Power Grids Work". HowStuffWorks. prill 2000. Marrë më 2016-03-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Short, T.A. (2014). Electric Power Distribution Handbook. Boca Raton, Florida, USA: CRC Press. fq. 1–33. ISBN 978-1-4665-9865-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Short, T.A. (2014). Electric Power Distribution Handbook. Boca Raton, Florida, USA: CRC Press. fq. 1–33. ISBN 978-1-4665-9865-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)