Jump to content

Inkuizicioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Gjygj hetimor drejtuar nga Sh. Dominikusi (pikturë nga Pedro Berruguete, 1475).

Inkuizicioni (nga lat. inquirere, = hetoj) është një emërtim që lidhet me veprimtarinë e zhvilluar nga gjygje kishëtare të thirrura nga Kisha katolike romake, me detyrën e garantimit të njëqënies së besimit dhe shtypjen e herezisë nga vetë gjykata. Në qendër të inkuizicionit qëndronte hetimi dhe jo padia. Para gjygjit inkuizitiv (hetimor) dëshmitë nuk kishin asnjë rëndësi gjë që d.m.th. për provën e fajësisë apo pafajësisë mbetej vetëm mundësia e kallëzimit të dëshmitarëve. Për këtë arsye ecuria e gjygjit zgjaste shumë kohë dhe kërkonte pyetjen e gjithnjë e më shumë dëshmitarëve, gjë që nganjëherë përfshinte pyetjen e të gjithë popullsisë.

Inkuizicioni ishte një veprimtari e kishës katolike që fillimet e veta i pati nga fundi i qindvjeçarit të XII dhe që zgjati rreth pesëqind vjet. == Inkuizicioni lindi si pasoje e mosmarreveshjeve mes njerezve.

Detyrat e inkuizicionit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Domethënia e inkuizicionit sot[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

== Shiko edhe

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]