Instituti Universitar Evropian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Instituti Universitar Evropian është një institut ndërkombëtar i mësimdhënies dhe kërkimit pasuniversitar dhe pas doktoraturës dhe një organ i pavarur i Bashkimit Evropian me personalitet juridik, i krijuar nga shtetet anëtare për të kontribuar në zhvillimin kulturor dhe shkencor në shkencat sociale, në një perspektiva evropiane. EUI është caktuar si një organizatë ndërkombëtare. Ndodhet në kodrat mbi Firence në Fiesole, Itali. Në vitin 2021, Shkolla e Qeverisjes Transnacionale e Institutit, me programet e saj kryesore të diplomimit dhe ekzekutivit, u zhvendos në Casino Mediceo di San Marco, e cila është një pallat i stilit të Rilindjes së vonë ose Manerist në qendrën historike të Firences.

Historia dhe shtetet anëtare[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Instituti Universitar Evropian (EUI) u themelua në vitin 1972 nga shtetet anëtare të Komunitetit Evropian. [1]

Instituti e ka origjinën e tij në avokimin për një institut evropian në Konferencën e Hagës 1948 dhe Konferencën Kulturore Evropiane vitin e ardhshëm. Në Konferencën e Mesinës në 1955, kur anëtarët e Komunitetit Evropian të Qymyrit dhe Çelikut (ECSC) u mblodhën për të vlerësuar përparimin e kësaj organizate, sekretari gjerman i shtetit, Walter Hallstein, bëri thirrje për krijimin e një qendre trajnimi për shkencat bërthamore.

Ideja mbeti kryesisht e fjetur deri në vitin 1969 kur udhëheqësit evropianë u takuan në Hagë dhe vendosën të financonin një Instituti Universitar Evropian (EUI) në Firence. Në këtë pikë, ideja kishte evoluar nga një qendër për shkencat bërthamore në një qendër të përqendruar në shkencat njerëzore, duke promovuar një shkëmbim kulturor midis shteteve anëtare.

Planet u vunë në lëvizje me konferenca në Firence dhe Romë në 1970 dhe 1971, kur u vendos që instituti të rezervohej për studime pasuniversitare dhe jo drejtpërdrejt një institucion Komunitar.

Gjashtë shtetet anëtare – Belgjika, Franca, Gjermania, Italia, Luksemburgu dhe Holanda, nënshkruan një konventë në 1972 duke krijuar EUI-në si një shtyllë për kërkimin dhe zhvillimin. [2] [3] Konventa e EUI hyri në fuqi në 1975 dhe instituti hapi dyert për 70 studiuesit e tij të parë në 1976. Misioni i tij, i përcaktuar në vitet 1970, është "të nxisë përparimin e të mësuarit në fusha që janë me interes të veçantë për zhvillimin e Evropës".

Danimarka, Irlanda dhe Mbretëria e Bashkuar iu bashkuan Komunitetit Evropian në vitin 1973 dhe më pas aderuan në konventën që themelon EUI-në. Në vitin 1992, një konventë e re që rishikonte konventën e vitit 1972 për themelimin e EUI-së u nënshkrua nga 12 shtetet e atëhershme anëtare të Komunitetit. [4] Ajo hyri në fuqi në vitin 2007 kur shteti i fundit kontraktues ratifikoi konventën.

Deri në dhjetor të vitit 2019 vendet anëtare të Institutit ishin:[5][6]

 • Austria
 • Belgjika
 • Bullgaria
 • Qipro
 • Danimarka
 • Estonia
 • Finlanda
 • Franca
 • Gjermania
 • Greqia
 • Irlanda
 • Italia
 • Latvia
 • Luksemburgu
 • Malta
 • Holanda
 • Polonia
 • Portugalia
 • Romania
 • Sllovakia
 • Sllovenia
 • Spanja
 • Suedia
 • Mbretëria e Bashkuar

Vendet e mbetura anëtare të BE-së që nuk janë shtete anëtare të Institutit janë: Kroacia, Republika Çeke, Hungaria dhe Lituania .

Departamentet dhe qendrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Departamenti i Ekonomisë
 • Departamenti i Historisë dhe Qytetërimit
 • Departamenti i Drejtësisë
 • Departamenti i Shkencave Politike dhe Sociale
 • Shkolla e Qeverisjes Transnacionale
 • Qendra Robert Schuman për Studime të Avancuara
 • Programi i Qeverisjes Globale
 • Shkolla e Rregullores së Firences
 • Programi Evropian për Qeverisje dhe Politikë
 • Qendra e Politikave të Migracionit
 • Qendra për Pluralizmin dhe Lirinë e Medias
 • Programi i Drejtimeve të Lindjes së Mesme

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "European University Institute" (në anglisht). Farnesina. Arkivuar nga origjinali më 12 shkurt 2018. Marrë më 11 shkurt 2018.
 2. ^ "Convention setting up a European University Institute". Official Journal of the European Union (në anglisht). С. 1976.
 3. ^ "Convention setting up a European University Institute" (në anglisht). Government of the Netherlands. Marrë më 10 shkurt 2019.
 4. ^ "Convention revising the Convention setting up a European University Institute" (në anglisht). Government of the Netherlands. Marrë më 10 shkurt 2019.
 5. ^ "A Brief History of the EUI" (në anglisht). European University Institute. Marrë më 2020-03-03.
 6. ^ "Convention setting up a European University Institute as revised by the 1992 amending Convention" (PDF) (në anglisht). European University Institute. Marrë më 16 shkurt 2019.