Jump to content

Interesi kombëtar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Interesi kombëtar janë qëllimet dhe ambiciet e një shteti sovran (ekonomik, ushtarak, kulturor ose të tjera), të konsideruara si synime të qeverisë.

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Brenda fushës së marrëdhënieve ndërkombëtare, interesi kombëtar shpesh është supozuar se përfshin kërkimin e pushtetit, sigurisë dhe pasurisë. Studiuesit institucionalistë neorealistë dhe liberalë priren ta përkufizojnë interesin kombëtar si rrotullim rreth sigurisë dhe pushtetit. Studiuesit liberalë i shohin interesat kombëtare si një grumbullim i preferencave të grupeve politike vendase.[1] Studiuesit konstruktivistë refuzojnë se interesat kombëtare të shteteve janë statike dhe mund të supozohen apriori; përkundrazi, ata argumentojnë se preferencat e shteteve formohen përmes ndërveprimeve sociale dhe janë të ndryshueshme.

Në një artikull të shkurtit 2020 për CSIS, Gordon de Brouwer argumentoi: "Interesi kombëtar ka tre komponentë - sigurinë, prosperitetin dhe mirëqenien sociale - dhe të gjitha ato duhet të jenë pjesë e kornizës së problemit dhe zgjidhjeve. Të tre kanë rëndësi. Më shumë se kurrë, ato përforcojnë njëra-tjetrën. Siguria mbështet prosperitetin, prosperiteti krijon fuqi dhe paguan për sigurinë, dhe një shoqëri që funksionon mirë redukton rreziqet ekonomike dhe të sigurisë."[2]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Taking Preferences Seriously: A Liberal Theory of International Politics (në anglisht).
  2. ^ Brouwer, Gordon de (2020-02-12). "Bringing Security and Prosperity Together in the National Interest" (në anglisht). {{cite journal}}: Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!)