Interpoli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Organizata Ndërkombëtare e Policisë Kriminale
Organisation internationale de police criminelle
Common nameInterpol
ShkurtesaICPO-INTERPOL
MotoLidhja e policisë për një botë më të sigurt
Pasqyrë e agjencisë
Formuar7 shtator 1923 (98 vjet më parë)
Pararendëse agencies
  • Kongresi i Parë Ndërkombëtar i Policisë Kriminale (1914)
  • Konferenca Ndërkombëtare e Policisë (1922)
  • Komisioni Ndërkombëtar i Policisë Kriminale (1923)
Punonjësit1,050 (2019)
Buxheti vjetor€142 milion (2019)
Struktura juridiksionale
International agency
Vendet194 shtete anëtare
Map of Organizata Ndërkombëtare e Policisë Kriminale's jurisdiction
Constituting instrument
  • ICPO-INTERPOL Kushtetuta dhe Rregulloret e Përgjithshme[1][2]
Struktura operative
SeliaLion, Francë
Multinational agency
Nacionalitetet e personalit114 (2019)
Ekzekutiv i agjencisës
Objektet
National Central Bureaus194
Website
www.interpol.int
Selia e INTERPOLit në Lion

Organizata Ndërkombëtare e Policisë Kriminale (anglisht: International Criminal Police Organisation) (ICPO-INTERPOL; frëngjisht: Organisation internationale de police criminelle), e njohur më mirë si INTERPOL është një organizatë ndërkombëtare që lehtëson bashkëpunimin policor në të gjithë botën dhe kontrollin e krimit. Me seli në Lion, Francë, ajo ka shtatë zyra rajonale në të gjithë botën dhe një Byrosë Qendrore Kombëtare në të gjitha 194 shtetet anëtare, duke e bërë atë organizatën më të madhe policore në botë.[3]

INTERPOL ofron mbështetje hetimore, ekspertizë dhe trajnim për zbatimin e ligjit në të gjithë botën, duke u përqëndruar në tre fusha kryesore të krimit transnacional: terrorizmin, krimin në internet dhe krimin e organizuar. Mandati i tij i gjerë përfshin pothuajse çdo lloj krimi, përfshirë krimet kundër njerëzimit, pornografinë e fëmijëve, trafikimin dhe prodhimin e drogës, korrupsionin politik, shkeljen e të drejtave të autorit dhe krimet ekonomike. Agjensia gjithashtu lehtëson bashkëpunimin midis institucioneve kombëtare të zbatimit të ligjit përmes bazave të të dhënave kriminale dhe rrjeteve të komunikimit. Përkundër besimit popullor, INTERPOL në vetvete nuk është një agjenci për zbatimin e ligjit.

INTERPOL kërkon të mbetet sa më politikisht neutral, në mënyrë që të përmbushë mandatin e tij; kështu që statuti i saj e ndalon organizatën të ndërmarrë ndërhyrje ose aktivitete me karakter politik, ushtarak, fetar ose racor ose që të përfshihet në mosmarrëveshje për çështje të tilla.[4] Agjensia operon në katër gjuhë: arabisht, anglisht, frëngjisht dhe spanjisht.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Constitution of the International Criminal Police Organization" (PDF) (në anglisht). INTERPOL. 1956. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 22 shkurt 2016. Marrë më 12 mars 2016.
  2. ^ "General Regulations of the International Criminal Police Organization" (PDF). Interpol, Office of Legal Affairs (në anglisht). 1956. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 7 shkurt 2016. Marrë më 12 mars 2016.
  3. ^ "Name and logo" (në anglisht). INTERPOL. Marrë më 31 mars 2017.
  4. ^ "Neutrality (Article 3 of the Constitution)" (në anglisht). INTERPOL. Arkivuar nga origjinali më 31 mars 2017. Marrë më 31 mars 2017.