Into the Wild (Libër)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Into the Wild është një libër i bazuar në ngjarje të vertet. I shkruar nga Jon Krakauer është një zhgjërim i një artikull prej 9.000 fjalësh nga Jon Krakauer. në Christopher McCandless me titull.

"Death of an Innocent", i cili u shfaqë në janar 1993 në Outside, Libri është përshtatur që të krijohet një film në 2007. nga Sean Penn dhe Emile Hirsch aktoret e McCandless. "Into the Wild" ka shitjen më të madhe internacionale , i cili është printuar në 14 gjuhë të ndryshme dhe 173 editime dhe formate. Libri është gjërsisht i përdorur në shkolla të larta dhe kolegje ."Into the Wild" është lavderuar nga shumë kritikues, por gjithashtu është përshkruar nga Alaskan reporter, Craig Medred, sikur "something invented" nga këta autor.

Jeta[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Christopher Johnson McCandless u rritë në Virgina. Mbas diplomimit në maj 1990 me vlersim të lartë nga Emory University, McCandless e ndaloj komunikimin me familjen e tij, morri me veti parat e mbledhura nga kolegji $25.000 nga Oxfam, dhe filloj udhetimin e tij përçark perendimi të Shteteve të bashkuara.Në vitin 1982 braktisi Datsun pas një përmbytje.

Më 28 prill 1992, McCandless bëri një udhetim autostop për në Stampede Trail në Alaska. Ai vazhdoj perrreth rruges e cila ishte e mbuluar me deborë, për të filluar një odise me veti kishte vetem 10 pounds, 4500g oriz, një pushkë kaliber 22, një aparat fotografik dhe disa libra, dhe nje libër udhezimi për bimët e ngrënshme, Tanaina Plantlore. Ai nuk pranoi ofertë që të blej rroba dhe gjëra më rezidente nga i ftofti.McCandless u zhduk më 18 gusht 1992, mbasi mbijetojë më shumë se 100 ditë.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 6 Shtator 1992, trupi i Christopher McCandless u gjent mbrenda një autobusit të braktisur në Alaska. Një vitë më von autori Jon Krakauer rindjeki rrugen që kishte bër Christopher nga diplomimi deri në Alaska. McCandless është emri i tij ligjor, kurse emri i adaptuar ishte "Alexander Supertramp". Ai shpenzoj kohën e tij ne Carthage ,në jug të Dakotes, punoj disa muaj në një mbajtse gruri që e kishte ne pronsi Wayne Westerberg përpara se të nisej autostop për në Alaska. Krakauer intepretoj përsonalitetin e McCandless sa pati mundesi, dhe pati influenc nga shkrimet e Henry David Thoreau dhe autori i përferuar i Mccandless ishte Jack London. Ai eksporoii dhe shikoi ngjashmerit e McCandless në mes eksperiences dhe motivit, si një djal i ri duke treguar në detaje përpjekjen e Krakauer për të ngjitur Devils ThumbAlaska. Krakauer ndërlidh një histori me disa djemë të ri që u zhduken në shkretetir, sikur Everett Ruess një artist endacak i cili u zhdukë në shkretëtiren e Uta Desert rreth vitit 1934 në moshën 20, ai përshkruan pikëllimin dhe habin e prinderve, motres dhe miqve të McCandless .   

Arsyja e Vdekjes[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

McCandless mbijetoji përafërsisht 113 ditë në egresiren e Alaskes, ushqehej konkretisht nga rrënjë e bimve, manatherrat, duke provuar shumllojshmerin e bimeve ,dhe duke vrarë drerë të eger. Edhe pse planifikoj të ecte përgjat lumit, tereni ishte përmbytur gjat verës dhe ishte teper i vështirë, dhe vendosi te kthehej ne autobus. Në korrik ai u përpoq të largohej, vetëm për të gjetur rrugën e bllokuar nga një lumë i fryrë me dëborë, dhe një lum që ishte fryer nga depora e shkrihej. Me 30 korrik, McCandless shkroj në ditarin e tij (sipas hipotezes së Krakauer-it, McCandless kishte ngrënë një bimë e quajtur Hedysarum apinum e njohur zakonisht si patate e egër Eskimo, të cilat janë të ëmbla dhe mund të konsumohen vetëm në pranverë , kurse ne stinen e veres nuk mund të konsumohen. Kur kjo ndodhi , McCandless sipas Krakauer-it, fillimisht spekuloi se fara ishin në të vërtetë nga Hedysarum mackezii (bizele e ëmbël), në vend të patates Eskimo, e cila përmban një alkaloid helumes, ndoshta swainsonine. Përveç simptomave neurologjike, të tilla si dobësia dhe humbja e drejtpeshimit, helmi shkakton urinë duke bllokuar metabolizmin e lëndës ushqyese në trup. Sidoqoftë ,Krakauer më vonë sugjeroi që nuk i kishte ngatërruar bimët, por në fakt kishte ngrënë Hedysarum alpinum. Krakauer kishte gjdo test rreth bimes dhe kishte marr të gjitha të dhënat pë gjdo toksin, përmes testit që i kishte bërë Hendysarum alpinum, u zbuluar se përmbante një formë të paindetifikuar të toksinës.

Por, sipas Krakauerit, një person i ushqyer mirë mund të konsumojë farat dhe të mbijetojë, sepse trupi mund të përdorë glukozën e tij , dhe aminoacideve për t'u çliruar nga helmi .Pasiqë McCandless jetonte me një dietë me oriz, me pak mish dhe bimë të egra ,trupi i tij kishte 10% yndyr kur vdiq.

Hipoteza e shkaktarit të vdekjes, e paraqitur në libër, ka qenë subjekt i disa debateve, me autorin e librit dhe burimeve të tjera duke nxjerrë në përfundime të reja që kur u botua.

Temat kryesore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Luftën e Ftohtë merret me çështjet se si duhet të pranohet në shoqëri dhe se si mund të gjindesh nganjëherë në mes konflikteve me të qenurit anëtare aktive në shoqëri. Shumica e kritikëve pajtohen se Chris McCandless u largua për të gjetur qetesin. Ai gjithashtu përpiqet të gjejë rrugën e tij me të varfur, me kapital shumë të vogël sepse "e bëri udhëtimin më të këndshëm". Rreziku i tij ekstrem ishte arroganca e tij e cila e dergojë përfundimisht në rrëzimin e tij.

Përshtatje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Filmi i parë është publikuar në Shtatorë të 2007, nga regjisori Sean Lamothe me emrin The Call of the Wild (2007).

Nëshfaqje mbijetese e vendosur në Alaska, Out of Wild, është e frymëzuar nga historia.

Fondacioni Memorial i Johnson McCopless, i kryesuar nga prindërit e McCandless, Bille dhe Walt, me kontributin redaktues dhe shkrimor të familjes dhe miqve, lëshoi ​​librin dhe DVD, " Kthehu në të egra": Fotografitë dhe Shkrimet e Christopher McCandless (2010). Materiali përfshin qindra fotografi të mëparshme të fshehta të McCandless dhe shënimet e ditarit. Jon Krakauer ka shkruar një pjesë në hyrjen e librit, ndërsa Hal Holbrook, ishte ai qe e aprovoj filmin Penn.