Invazionet barbare

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Invazionet barbare është termi që përgjithësish është quajtur periudha e irruzioni e migrimi i popullsive të konsideruara "barbare" (gjermanike, sllave, sarmatike dhe të popujve të tjerë të origjinës Aziatike) në brendësi të kufijve të Perandorisë romake, nga shekullin V deri në shekullin VI. Ky fenomen, është quajtur edhe me me emërtimin gjerman Völkerwanderung ("migrimi i popujve") që eviton konotacionin negativ të lidhur me fjalët "invadues" e "barbar".

Konteksti historik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Invazion apo migracion ?[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shkaqet e invasionit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]


Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fonti secondarie
  • E.A.Thompson, Una cultura barbarica: I Germani, Bari-Roma 1976.
  • S.Fischer-Fabian, I Germani, Milano 1985.
  • Thomas S.Burns, Rome and the Barbarians: 100 BC - AD 400, Baltimore 2003.
  • I.M.Ferris, Enemies of Rome: Barbarians through roman eyes, Gloucestershire 2000.
  • Roger Remondon, La crisi dell'impero romano da Marco Aurelio ad Anastasio, Milano 1975.
  • H.Delbruck, The barbarian invasion, Londra e Lincoln (Nebraska) 1990.
  • J.B.Bury, The invasion of Europe by Barbarians, Londra e New York 2000.
  • Franco Cardini e Marina Montesano, Storia medievale, Firenze, Le Monnier Università, 2006. ISBN 88-00-20474-0

Stampa:Link VdQ