Irritimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Në universin OSHA, Pikëçuditja nënkupton një irritues të menjëhershëm të lëkurës, syrit ose traktit respirator ose narkotik.

Irritimi, në biologji dhe fiziologji, është një gjendje inflamacioni ose reagimi i dhimbshëm ndaj alergjisë ose dëmtimit të shtresës qelizore. Një stimul ose agjent që shkakton gjendjen e acarimit është një irritues. Irituesit zakonisht konsiderohen si agjentë kimikë (për shembull fenoli dhe kapsaicina), por stimujt mekanikë, termikë (nxehtësia) dhe rrezatuese (për shembull drita ultravjollcë ose rrezatimi jonizues) mund të jenë gjithashtu irritues. Irritimi ka gjithashtu përdorime jo-klinike që i referohen dhimbjes ose shqetësimit të mundimshëm fizik ose psikologjik.

Irritimi mund të shkaktohet edhe nga ndonjë përgjigje alergjike për shkak të ekspozimit të disa alergeneve, si p.sh. dermatiti i kontaktit, acarimi i membranave mukozale dhe pruritusi. Membrana mukozale është vendi më i zakonshëm i acarimit sepse përmban gjëndra sekretuese që çlirojnë mukozën e cila tërheq alergjenët për shkak të natyrës së saj ngjitëse.

Irritimi kronik është një term mjekësor që nënkupton se kushtet e rënda shëndetësore kanë qenë të pranishme për një kohë. Ka shumë çrregullime që mund të shkaktojnë acarim kronik, shumica përfshijnë lëkurën, vaginën, sytë dhe mushkëritë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]