Islam Borinca

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Islam Borinca
Islam Borinca ne profil
ShkollimiUniversity of Pristina (BA)
University of Pristina (MSc)
University of Geneva & University of Lausanne (PhD)
ÇmimetSwiss Government Excellence Scholarship Recipient (2016-2019). [1]
Karriera shkencore
FushatSocial Scientist
InstitucionetUniversity of Groningen
University College Dublin
University of Limerick
Université Libre de Bruxelles
University of Geneva
University of Laussane
University of Pristina
Faqja në rrjethttps://people.ucd.ie/islam.borinca

Islam Borinca është një shkencëtar social i specializuar në Psikologji sociale. Ai është Asistent Profesor në Universitetin e Groningenit në Holandë në Departamentin e Psikologjisë Sociale[2].Ai është gjithashtu një studiues vizitues/asistent profesor në Kolegjin Universitar të Dublinit në Irlandë në Shkollën e Psikologjisë[3].

Edukimi dhe Karriera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Borinca mori arsimin e tij universitar dhe pasuniversitar nga Universiteti i Prishtinës (Kosovë) në Psikologji (BA) dhe në Psikologji Shkollore dhe Këshilluese (MSc). Në vitin 2016 ai fitoi Bursën e Ekselencës[4] nga Sekretariati Shtetëror Zviceran për Arsimin, Kërkimin dhe Inovacionin dhe u transferua tek Universiteti i Gjenevës dhe Universiteti i Lozanës (Zvicër) në shtator 2016 për të ndjekur studimet e doktoratës në marrëdhëniet ndërgruporePsikologji Sociale[5].

Pasi mori gradën e doktoraturës në Psikologji Sociale nga Universitetet e Gjenevës dhe Lozanës, ai punoi si asistent mësimdhënës/kërkimor në Qendrën Emile BernheimUniversité Libre de Bruxelles (Bruksel; Belgjikë). Pas kësaj, ai kreu studimin e tij postdoktoralUniversitetin e Limerickut (Irlandë) ku ai punoi me Prof. Orla Muldoon[6], përpara se të transferohej në Shkollën e Psikologjisë në Kolegjin Universitar të Dublinit (Irlandë) [7]në 2022.

Interesi kërkimor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Interesi kryesor i Borincës qëndron në marrëdhëniet ndërgrupore, veçanërisht duke shqyrtuar ndihmën, kontaktin dhe normat e grupit, me theks në emocionet, ndjeshmërinë, dehumanizimin, meta-dehumanizimin, faljet ndërgrupore, paragjykimet dhe diskriminimin në kontekste armiqësore dhe joarmiqësore. [8][9][10][11][12][13][14][15]Ai gjithashtu heton normat gjinore, rolet gjinore dhe sjelljet. [16] Përveç kësaj, hulumtimi i tij shqyrton proceset brenda grupit në lidhje me kërcënimet, pritjet dhe shëndetin.

Nderimet dhe çmimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 2016-2019. PhD Scholarship Excellence Recipient from the Swiss Government.[17]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "2016-2019 Research Prize". The State Secretariat for Education, Research and Innovation (në anglisht). 2016–2019. Marrë më 16 qershor 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Formati i datës (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 2. ^ "I. (Islam) Borinca, PhD". University of Groningen (në anglisht). 2023-07-03. Marrë më 2024-04-22.
 3. ^ "Islam Borinca". people.ucd.ie (në anglisht). Marrë më 2022-07-30.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 4. ^ "Islam Borinca psikolog i brezav të rinjë!=https://gazeta038.wordpress.com/2017/03/22/islam-borinca-psikolog-i-brezav-te-rinje//". albinfo.ch. Gazeta 038. 1 tetor 2016. Marrë më 2 mars 2017.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 5. ^ "People | nccr – on the move". nccr-onthemove.ch (në anglisht). Marrë më 2022-07-30.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 6. ^ "Dr. Islam Borinca". University of Limerick (në anglisht). 2022-05-08. Marrë më 2022-07-30.
 7. ^ "University College Dublin". people.ucd.ie (në anglisht). Marrë më 2022-07-30.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 8. ^ Borinca, Islam; Tropp, Linda R; Offosu, Nana (2021). "Meta-humanization enhances positive reactions to prosocial cross-group interaction". British Journal of Social Psychology (në anglisht). 60 (3): 1051–1074. doi:10.1111/bjso.12435. PMID 33644887. S2CID 232078472 – nëpërmjet Wiley.[lidhje e vdekur] Closed access
 9. ^ Borinca, Islam; Falomir-Pichastor, Juan Manuel; Andrighetto, Luca (2020). ""How can you help me if you are not from here?" Helper's familiarity with the context shapes interpretations of prosocial intergroup behaviors". Journal of Experimental of Social Psychology (në anglisht). 87 (1): 1–13. doi:10.1016/j.jesp.2019.103944. PMID 33644887. S2CID 213204560 – nëpërmjet Elsevier. Closed access
 10. ^ Borinca, Islam; Falomir-Pichastor, Juan Manuel; Andrighetto, Luca; Halabi, Samer (2021). "Overcoming negative reactions to prosocial intergroup behaviors in post-conflict societies: The power of intergroup apology". Journal of Experimental of Social Psychology (në anglisht). 95 (1): 1–12. doi:10.1016/j.jesp.2021.104140. S2CID 233554050 – nëpërmjet Elsevier. Closed access
 11. ^ Borinca, Islam; Falomir-Pichastor, Juan Manuel; Andrighetto, Luca; Durante, Federica (2021). "Outgroup prejudice and perceptions of prosocial intergroup behaviors". European Journal of Social Psychology (në anglisht). 51 (1): 40–53. doi:10.1002/ejsp.2712. S2CID 225274190 – nëpërmjet Wiley. Closed access
 12. ^ Borinca, Islam; Andrighetto, Luca; Valsachi, Giulia; Berent, Jacques (2022). "Ingroup norms shape understanding of outgroup prosocial behaviors". Group Processes and Intergroup Relations (në anglisht). 25 (4): 1084–1106. doi:10.1177/1368430220987604. S2CID 233534591 – nëpërmjet Sage. Closed access
 13. ^ White, F., Borinca, I., Vezzali, L., Reynolds, K., Blomster Lyshol, J., Verrelli, S., Falomir-Pichastor, J. (2021). Beyond direct contact: The theoretical and societal relevance of indirect contact for improving intergroup relations. Journal of Social Issues, 77, 132-153. https://doi.org/10.1111/josi.12400
 14. ^ Borinca, Islam; Çelik, Pinar; Storme, Martin (2022). "Can conservatives who (de)humanize immigrants the most be able to support them? The power of imagined positive contact". Journal of Applied Social Psychology (në anglisht). 52 (1): 363–375. doi:10.1111/jasp.12864. S2CID 247300529 – nëpërmjet Wiley. Closed access
 15. ^ Borinca, Islam; Moreno-Bella, Eva; Sánchez-Rodríguez, Ángel; Muldoon, Orla. "Crisis complicates peacebuilding in postconflict societies: COVID-19 support triggers negative outgroup emotions among individuals with low and high prejudice". Peace and Conflict: Journal of Peace Psychology (në anglisht). doi:10.1037/pac0000631. S2CID 250109506 – nëpërmjet APA. Closed access
 16. ^ Borinca, Islam; Iacoviello, Vincenzo; Valsachi, Giulia (2021). "Men's Discomfort and Anticipated Sexual Misclassification Due to Counter-Stereotypical Behaviors: the Interplay between Traditional Masculinity Norms and Perceived Men's Femininization". Sex Roles (në anglisht). 85 (1): 128–141. doi:10.1007/s11199-020-01210-5. S2CID 230583148 – nëpërmjet Spring. Closed access
 17. ^ "2016-2019 Research Prize". The State Secretariat for Education, Research and Innovation (në anglisht). 2016–2019. Marrë më 16 qershor 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Formati i datës (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]