Izomeri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Izomeri (nga greq. isos- i,e njëjtë; meros- pjesë) është dukuri kur substancat kanë përbërje kimike dhe masë molekulare të njëjtë, por veti të ndryshme kimike dhe fizike.

Në rritjen e numrit të komponimeve organike ndikon edhe dukuria e izomerisë. Izomerët janë substanca me formulë të njëjtë molekulare, por me formulë të ndryshme të strukturës. Ka izomerë strukturorë dhe izomerë hapsinorë. Izomerët strukturorë ndahen në: vargorë, pozicionalë dhe të grupeve funksionore. Izomerët hapësinorë ndahen në: gjeometrikë dhe optikë.

izomeria optike është shebellimi ose pasqyrimi i grupit fuksionar te një formule.Është e njejt si me shembujt e jete se perditshme p.sh pasqyrimi jon ne pasqyr ku dora e djatht duket siku te jet dora e majt e shembellimit te fituar


Nuvola apps edu science.svg Ky artikull nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull.