Izotopi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Izotopet)
Jump to navigation Jump to search

Izotopet janë atome të cilat kane numer te njejte atomik Z por qe ndryshojne sipas numrit te mases A quhen IZOTOPE

Atomi përbëhet nga bërthama kompakte me një numër të protoneve me ngarkesë elektrike pozitive (numri atomik) dhe një numër neutronesh elektroneutrale, e rrethuar nga një numër elektronesh në mbështjellsin elektronik, të renditura në disa nivele diskrete enegjetike (orbita). Numri i masës së atomit (shuma ) është numri i përgjithshëm i grimcave të bërthamës, ose i nukleoneve në bërthamën e atomit. Pra, simboli për një atom të një elementi është (p.sh. ) ose më thjeshtë pasi është i determinuar nga dhe nuk ka nevojë të shënohet. Pasi identiteti kimik i atomit është i determinuar nga numri i protoneve (), elementet me numër atomik të njëjtë dhe veti kimike të njëjta, por me numër të ndryshëm të masës (), respektivisht me numër të ndryshëm të neutroneve në bërthamë, i quajmë izotope.[1]

Burimi i të dhënave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Praktikumi i Fiziologjisë Patologjike - Universiteti i Prishtinës, 2002 Archived 27 September 2007[Date mismatch] at the Wayback Machine. Fakulteti i Mjekësisë

Shiko edhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]