Janbu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Janbu është një provincë prej provincave të MedinësMbretërinë e Arabisë Saudite dhe është e vendosur në bregdetin e Detit të Kuq në rajonin e quajtur Tihama, rreth 200 km në perëndim të Medinës, 125 km në jug të qytetit Umluxh dhe 300 km në veri të Xhide-së. Qyteti është i ndarë në 3 qytete: Janbu el-Bahr (Janbuja e detit), Janbu en-Nahl (Janbuja e pallmave), dhe Janbu es-Sanaije (Janbuja e industrisë).

Popullsia e saj vlerësohet në rreth 500 mijë banorë. Konsiderohet qyteti i dytë më i madh në Detin e Kuq pas Xheda-së. Quhet Perla e Detit të Kuq.