Jardi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Madhësi matëse
Sistemi Anglez
Madhësia Gjatësia
simboli
Njësia Yard
simboli yd
SI 0.9144 m
redaktoni kutinë

Jardi (angl. yard; simboli yd) është një njësi matëse e gjatësisë që nuk bënë pjesë në sistemin SI. Jardi përdorët në vendet me kulturë anglosaksone, si Britania e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara.

Një jardë është e barabartë me 0,9144 m, dhe korrespondon me 3 ft apo 36 in.

Origjina e njësisë nuk dihet sigurt. Jardi modern është kompromis në gjatësi mes standardit britanik e atij amerikan, dhe kalibrohet në bazë të metrit.