Jump to content

Jaxhurveda

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

Një faqe nga samhita Vajasneyi e gjetur në Shukla Yajurveda (shkrimi devanagari, sanskrit). Ky version i dorëshkrimit hapet me përshëndetje për Ganeshën dhe Sadashivën ( Shaivizmi ).

Yajurveda ( sanskritisht: यजुर्वेद , yajurveda, nga yajus që do të thotë "adhurim", [1] dhe veda që do të thotë "dije") është Veda kryesisht e mantrave në prozë për ritualet e adhurimit. Një tekst i lashtë në sanskriten vedike, ai është një përmbledhje e formulave të ofertave rituale që u thanë nga një prift ndërsa një individ kryente veprime rituale të tilla si ato para zjarrit të jaxhnës . [2] Jaxhurveda është një nga katër Vedat dhe një nga shkrimet e shenjta të hinduizmit . Shekulli i saktë i kompozimit së Jaxhurvedës është i panjohur dhe vlerësohet nga Witzel të jetë midis 1200 dhe 800 pes, i njëkohshëm me Samavedën dhe Atharvavedën .

Jaxhurveda është e grupuar gjerësisht në dy copa- Jaxhurveda "e zezë" ose "e errët" ( Krishna ) dhe Jaxhurveda "e bardhë" ose "e ndritshme" ( Shukla ). Termi "e zezë" nënkupton "koleksionin e parregulluar, e paqartë, e larmishëm" të vargjeve në Jaxhurvedës, në kontrast me "të bardhën" që nënkupton Jaxhurvedën "e rregulluar mirë, e qartë". Jaxhurveda e zezë ka mbijetuar në katër recensione, ndërsa dy recensione të Jaxhurvedës së bardhë kanë mbijetuar në kohët moderne. [3]

Shtresa më e hershme dhe më e lashtë e samhitës Jaxhurveda përfshin rreth 1,875 vargje, të cilat janë të dallueshme, por megjithatë huazohen dhe ndërtohen mbi themelin e vargjeve në Rigveda . [4] Shtresa e mesme përfshin Satapatha Brahmana, një nga tekstet më të mëdha Brahmana në koleksionin vedik. Shtresa më e re e tekstit Jaxhurveda përfshin koleksionin më të madh të Upanishadëve parësorë, me ndikim në shkolla të ndryshme të filozofisë hindu . Këto përfshijnë Upanishadin Brihadaranyaka, Upanishadin Isha, Upanishadin Taittiriya, Upanishadin Katha, Upanishadin Shvetashvatara dhe Upanishadin Maitri .

Dy nga kopjet më të vjetra të dorëshkrimeve të mbijetuara të seksioneve Shukla Yajurveda janë zbuluar në Nepal dhe Tibetin Perëndimor, dhe këto datohen në shekullin e 12-të të erës sonë. [5]

  1. ^ Jean Holm; John Bowker (1994). Worship. A&C Black. fq. 88. ISBN 978-0-567-26232-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura mwitzel76
  3. ^ CL Prabhakar (1972), The Recensions of the Sukla Yajurveda, Archiv Orientální, Volume 40, Issue 1, pages 347–353
  4. ^ Edmund Gosse, Short histories of the literatures of the world, f. 181, në Google Books, New York: Appleton, page 181
  5. ^ Michael Witzel; Qinyuan Wu (2019). The Two Oldest Veda Manuscripts: Facsimile Edition of Vājasaneyi Saṃhitā 1–20 (Saṃhitā- and Padapāṭha) from Nepal and Western Tibet (c. 1150 CE). Harvard University Press (Harvard Oriental Series 92). fq. 1–8. ISBN 9780674988262. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)