Jean-Baptiste Joseph Fourier

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Joseph Fourier
Jean-Baptiste Joseph Fourier
U lind në(1768-03-21)21 mars 1768
VdiqGabim: Nevojitet datë e vlefshme vdekjeje (data e parë): data, muaji, viti
Paris, Francë
Kombësiafrancezë
ShkollimiÉcole Normale Supérieure
Njohur përseri Furierit
Transformimi i Furierit
Karriera shkencore
FushatMatematika, fizika

Jean Baptiste Joseph Fourier është një matematikan dhe fizikan francez i lindur më 21 mars 1768 në Auxerre, dhe vdiq më 16 maj 1830 në Paris.

Është i famshëm për faktin se ka përcaktuar, me llogaritjen, difuzionit të nxehtësisë duke përdorur dekompozimin e çdo funksioni në një seri konvergjente trigonometrike. Këto funksione quhen seri Furierit.

Metoda e llogaritjes që lejon, në mënyrë reversibile, që të kalojë nga një funksion në serinë përkatëse trigonometrike, është i njohur si transformimi i Furierit. Kjo metodë është bërë e domosdoshme në teorinë e sinjalit, në imazhin dixhital, në kompresimin e të dhënave, në funksionimin e sistemeve të komunikimit 3G, 4G.