Jump to content

Jean de Roquetaillade

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Jean de Roquetaillade [1] (vdiq më 1366, ndoshta në Avignon) ishte një alkimist françeskan francez.[2]

Pas studimit të filozofisë për pesë vjet në Toulouse, ai hyri në manastirin françeskan në Aurillac, ku vazhdoi studimet e tij pesë vjet të gjatë.

Eksperimentet e tij në distilim çuan në zbulimin e asaj që ai e quajti aqua vitæ, ose zakonisht quinta essentia, dhe u vlerësua si një ilaç për të gjitha sëmundjet. Punën e tij si një alkimist formon lëndën e De consideratione quintæ essentiæ (Basle, 1561) dhe De extractione quintæ essentiæ; gjithashtu Libellus de conficiendo vero lapide philosophico ad sublevandam inopiam papæ et cleri in tempore tribulationis (Strasburg, 1659).

Profecitë e tij dhe denoncimet e dhunshme kishtare të abuzimeve e çuan në disfavor me eprorët e tij, duke rezultuar në burgimin e tij në lokalet françeskane. Gjatë transferimit nga një manastir në tjetrin, ai ishte në gjendje për të arritur Avignonin dhe të paraqesë një ankesë para Papa Klementit VI në vitin 1349. Ndërsa ishte atje ai shkroi në 1349 veprën Visiones seu revelationes, dhe në vitin 1356 shkroi Vade Mecum në tribulatione[3] dhe Liber Ostensor. Punimet e tjera të tij përfshijnë komente mbi Oraculum Cyrilli, zbuluar kohët e fundit Sexdequiloquium dhe shumë traktate dhe komente të ndryshme të tjerë të humbura mbi profecitë.

Shënimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ John of Roquetaillade, Johannes de Rupescissa, Giovanni da Rupescissa.
 2. ^ John of Roquetaillade (de Rupescissa) - Catholic Encyclopedia
 3. ^ In Brown, Fascicula rerum expetendarum et fugiendarum, III, London, 1640.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • [./File:PD-icon.svg ] Ky artikull përfshin tekstin nga një botim tani në domenin publik: Herbermann, Charles, ed. (1913). Enciklopedia Katolike. New York: Robert Appleton.
 • Jeanne Bignami-Odier, Etudes sur Jean de Roquetaillade (Johannes de Rupescissa), Paris, Vrin, 1952
 • Robert Halleux, " Les ouvrages alchimiques de Jean de Rupescissa ", Histoire littéraire de la France, 41, Paris, Imprimerie nationale, 1981, fq. 241-284.
 • Christine Morerod-Fattebert, Robert E. Lerner, Le Liber secretorum eventuum de Jean de Roquetaillade, Genf, Botimet universitaires, 1994.
 • Jean de Roquetaillade, Liber ostensor quod adesse festinant tempora. Édition kritikë sous la drejtimin d'A. Vauchez, par Cl. Thévenaz Modestin et Chr. Morerod-Fattebert, Romë, Ecole française de Romë, 2005, XIII-1041 f.
 • Sylvain Piron, " L'ecclésiologie franciscaine de Jean de Roquetaillade ", Françeskane të Studimeve, 65, 2007, fq. 281-294.
 • Sylvain Piron, Le Sexdequiloquium de Jean de Roquetaillade, Oliviana, 3, 2009 : http://oliviana.revues.org/index327.html.
 • Robert E. Lerner, "Gjon Habitshme", Oliviana, 3, 2009 : http://oliviana.revues.org/index335.html.
 • DeVun, L. Profecisë, Alkimia, dhe në Fund të Kohës: Gjoni e Rupescissa në Fund të mesjetës (New York, 2009).
 • Udo Benzenhöfer Johannes' de Rupescissa. Liber de consideratione quintae essentiae omnium enciklikës gjermanisht. Studien zur Alchemia medica des 15. bis 17. Jahrhunderts mit kritischer Edicionin des Textes. Steiner, Stuttgart 1989.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]