Joan Fusteri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Joan Fuster Ortells
Joan Fuster.jpg
Të dhënat vetjake
Lindur më23 nëntor 1922
Sueca
Vdiq më21 qershor 1992
Sueca
KombësiaKatalunas
ProfesioniShkrimtar
signature

Joan Fuster Ortells (Sueca, 23 nëntor 1922 – Sueca, 21 qershor 1992) ishte shkrimtar spanjoll i cili më së shumti shkroi në gjuhën katalunase.

Jeta dhe vepra[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ai u lind në fashtin Sueca afër Valencias, një familje të begatë të klasës së mesme. Që të dy prindërit e tij ishin fetar katolik romak dhe Karlist. Babai i tij ishte skulptor lokal i njohur me skulpturat fetare. Në vitin 1941 ai u bë anëtar i organizatës fashiste Falange, gjithsesi më vonë hoqi dorë nga kjo përkatësi.[1] Në vitin 1947 Fusteri diplomoi në juridik dhe mori doktoraturën në filologjinë katalunase në vitin 1985. Nga viti 1946 deri në 1956 ai ishte drejtues i revistës Verb bashkë me José Albin. Në librat e tij të parë dallohet vepra Escrit per al silence (Shkruar për Heshtjen) (1954) e shkruar në poezi. Në vitin 1952 ai fillon bashkëpunimin me shtypin e ValenciasLevante: ky do të jetë aspekti i tij më i shquar. Ai do të vazhdojë me Destino dhe La Vanguardia.

Me El descrèdit de la Realitat (Turpi i Realitetit) (1955) ai filloi një karrierë të madhe si eseist me tematikë të gjerë dhe me stilin e mprehtë që përdorte në mënyrë precize mbiemrat.[2][3] Një tjetër aspekti i punës së tij ishte dituria dhe brenga e tij në rrëfim. Ai ka punuar shumë për të mbajtur një rishikim letrar që pastaj e ktheu në antologji. Dedikimi i tij ndaj simboleve valenciane arriti kulmin në vitin 1962 me publikim e veprës Nosaltres, els valencians (Ne, valencianët). Ky libër që bashku me Qüestió de Noms (Çështja e emrave) dhe El País Valenciano (Shteti Valencian), janë vepra bazë të historisë, kulturës dhe identitetit kombëtar të komunitetit të Valencias nga këndvështrimi i një katalunasi.

Ai vazhdo me këtë objekt me publikimin e Raimon (1964), Combustible per a falles (Dështimet e Karburantit) (1967) dhe Ara o Mai (O sot o kurrë) (1981) ndër të tjerash. Këto, pjesë të studimit të tij dhe njohjes me shumë artikuj historik e biografik, janë të përmbledhura në vëllimin e parë dhe të tretë të Obres completes (Punimet komplete). Diari (Ditari) (1952 – 1960) zë vëllimin e dytë.

Në fushën e shkrimit të eseve, ai publikoi Figures del temps (Figurat e kohës), Yxart award (1957), Judicis Finals (Gjykimet e Fundit) (1960), Diccionari per a ociosos (Fjalor për përtaca) (1964), Causar-se d'esperar (Duke e lënë veten të presë) (1965), L'home, mesura de totes les coses (Njeriu, Masa e të gjitha gjërave) (1967), dhe të tjera – gjithmonë me rrënjë tradicionale të moralit klasik humanist, brenda shpirtit moralist dhe reformave franceze (nga Montaigneencikolpedistët), si kritik dhe skeptik i njohur për humorin e tij acidik. Brenda punës së tij në histori, kritikë dhe letërsi, ai publikoi La Poesia Catalana (Poezi Katalunisht) (1956), Poetes, Moriscos i Capellans ("Poets, Moorish and Cures") (1962), Heretgies, Revoltes i Sermons (Herezitë, Revoltat dhe Predikimet) (1968) dhe Literatura Catalana Contemporània (Literatura Bashkëkohore Katalunase) (1972), përveç tre prologëve të punimeve të Joan Salvat-Papasseit, Salvador Espriu dhe Josep Pla, u bashkuan së bashku në Contra el Noucentisme (Kundër Noucentizmit) (1978).

Në vitin 1987 ai mblodhi poezitë e tij në Set llibres de versos (Shtatë librat e vargjeve). Studimet e bashkuara së bashku në Llibres i problemes del Renaixentisme (Librat dhe problemet e Rilindjës") (1989) janë fryt i kërkimeve të tij për disa vite. Në vitin 1994 punimet Fuster Inèdit (Fusteri i papublikuar) dhe Fuster Sabàtic (Fusteri i Fundjavës) u publikuan.

Rëndësia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pavarësisht që shkroi një numër veprash imagjinare, ai më së shumti njihet për esetë e tij, veçanërisht ato politike. Deri më tani, vepra që ndikoi më së shumti ishte Nosaltres, els valencians (Ne, valencianët) (1962), por edhe Qüestió de Noms (Çështja e emrave) dhe El País Valenciano (Shteti Valencian) janë të mirënjohura në nacionalitetin katalunas. Ai u bë udhëheqës intelektual i kombësisë valenciane në fund të shek. XX dhe pati rol qendror në propozimin e konceptit Països Catalans, që paraqiste bashkimin e kulturës katalunase me qëllim të kombit katalunas. Në këto libra Fusteri shkroi atë që është e nevojshme për lidhje të forta në mes të Valencias dhe pjesëve të tjera katalunase për mbrojtjen e autonomisë kulturore të Valencias. Në këtë mënyrë, ai u përpoq të sillte bazën e komunitetit kulturor katalunas në ekzistencë.

Në këtë kuptim, Fuster është eseisti më i shquar politik në Kataluni për gjeneratat që u paraqitën pas Luftës Spanjolle Civile.[2]

Mirënjohje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rruga për nderë të Joan Fusterit

Ai pranoi Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (Çmimi i Shkrimeve Katalunisht) (1975) dhe po ashtu, në vitin 1983, Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (Medaljen e Artë të Qeverisë Katalunase). Në vitin 1984 ai mori titullin honoris causa nga Universiteti i Barcelonës dhe nga Universiteti Autonom i Barcelonës. Në vitin 1986 ai u zgjodh profesor i letërsisë në Universitetin e Valencias.

Tentim vrasja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më 11 shtator 1981, dy bomba shpërthyen në shtëpinë e tij,[4] duke i shkaktuar dëme të mëdha në bibliotekën e tij dhe në arkiv. Askush nuk u ndjek penalisht,[5] por besohet se ishte përpjekje nga anti-katalunasit që nuk i pëlqenin shkrimet politike dhe kulturore të Fusterit.[6][7]


Veprat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Orgull de Classe - Joan Fuster

Esetë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Antología del surrealismo español. Alacant, Verbo, 1952
 • La poesia catalana fins a la Renaixença. Mèxic, Edicions Catalanes de Mèxic, 1954
 • Pàgines escollides de sant Vicent Ferrer. Barcelona, Barcino, 1955
 • El descrèdit de la realitat. Ciutat de Mallorca, Moll, 1955
 • Antologia de la poesia valenciana. Barcelona, Selecta, 1956
 • La poesia catalana. Ciutat de Mallorca, Moll, 1956. 2 vol
 • Les originalitats. Barcelona, Barcino, 1956
 • El món literari de sor Isabel de Villena. València, Lo Rat Penat, 1957
 • Figures de temps. Barcelona, Selecta, 1957
 • Indagacions possibles. Palma de Mallorca, Moll, 1958
 • Recull de contes valencians. Barcelona, Albertí, 1958
 • Ausiàs March. Antologia poètica. Barcelona, Selecta, 1959
 • Un món per a infants. València, 1959
 • Judicis finals. Ciutat de Mallorca, Moll, 1960
 • Joan Serrallonga. Vida i mite del famós bandoler. Barcelona, Aedos, 1961
 • Valencia. Madrid, Dirección General de Turismo, 1961
 • Nosaltres, els valencians. Barcelona, Edicions 62, 1962
 • El País Valenciano. Barcelona, Destino, 1962
 • Poetes, moriscos i capellans. València, L'Estel, 1962
 • Qüestió de noms. Barcelona, Aportació Catalana, 1962
 • El bandolerisme català II. La llegenda. Barcelona, Aymà, 1963
 • Raimon. Barcelona, Alcides, 1964
 • Diccionari per a ociosos. Barcelona, A. C., 1964
 • Alicante y la Costa Blanca. Barcelona, Planeta, 1965
 • Causar-se d'esperar. Barcelona, A. C., 1965
 • Combustible per a falles. València, Garbí, 1967
 • L'home, mesura de totes les coses. Barcelona, Edicions 62, 1967
 • Consells, proverbis i insolències. Barcelona, A. C., 1968
 • Examen de consciència. Barcelona, Edicions 62, 1968
 • Heretgies, revoltes i sermons. Barcelona, Selecta, 1968 (Premi Crítica Serra d'Or d'assaig, 1969)
 • Obres completes I. Llengua, literatura, història. Barcelona, Edicions 62, 1968
 • Abans que el sol no creme. Barcelona, La Galera, 1969
 • Obres completes II. Diari 1952-1960. Barcelona, Edicions 62, 1969
 • "Hi ha més catalans encara", fascicle de Dolça Catalunya. Barcelona, Mateu, 1969
 • L'Albufera de València. Barcelona, Les Edicions de la Rosa Vera, 1970
 • Obres completes III. Viatge pel País Valencià. Barcelona, Edicions 62, 1971
 • Babels i babilònies. Ciutat de Mallorca, Moll, 1972
 • Literatura catalana contemporània. Barcelona, Curial, 1972 (Premi Crítica Serra d'Or d'assaig, 1973)
 • Rebeldes y heterodoxos. Esplugues de Llobregat, Ariel, 1972 [trad. de Josep Palacios]
 • Contra Unamuno y los demás. Barcelona, Península, 1975
 • Obres completes IV. Assaigs. Barcelona, Edicions 62, 1975
 • La Decadència al País Valencià. Barcelona, Curial, 1976
 • Un país sense política. Barcelona, La Magrana, 1976
 • El blau en la senyera. València, Tres i Quatre, 1977
 • Contra el noucentisme. Barcelona, Crítica, 1977
 • Obres completes V. Literatura i llegenda. Barcelona, Edicions 62
 • Destinat (sobretot) a valencians. València, Tres i Quatre, 1979
 • Notes d'un desficiós. València, Almudín, 1980 [prològ de Vicent Ventura]
 • Ara o mai. València, Tres i Quatre, 1981
 • Indagacions i propostes. Barcelona, Edicions 62 i la Caixa, 1981 [prològ de Carme Arnau]
 • País Valencià, per què?. València, Tres i Quatre, 1982
 • Veure el País Valencià. Barcelona, Destino, 1983
 • Cultura nacional i cultures regionals dins els Països Catalans. Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1983
 • Sagitari. València, Diputació de València, 1984
 • Pamflets polítics. Barcelona, Empúries, 1985
 • Punts de meditació (Dubtes de la "Transición"). València, Tres i Quatre, 1985
 • Llibres i problemes del Renaixement. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1989
 • Textos d'exili. València, Generalitat Valenciana, 1991 [prològs d'Alfons Cucó e Santiago Cortès]
 • Obres completes VI. Assaigs 2. Barcelona, Edicions 62, 1991

Poezitë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Sobre Narcís. València, Torre, 1948
 • 3 poemes. Alacant, Verbo, 1949
 • Ales o mans. València, Editorial Torre, 1949
 • Va morir tan bella. València, 1951
 • Terra en la boca. Barcelona, Barcino, 1953
 • Escrit per al silenci. València, Institució Alfons el Magnànim, 1954
 • Set llibres de versos. València, Tres i Quatre, 1987.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Biography of Joan Fuster. University of Valencia". University of Valencia. Arkivuar nga origjinali më 8 qershor 2004. Marrë më 2013-08-01. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (katalonisht)
 2. ^ a b "Catalan Encyclopedia entry". Enciclopèdia Catalana. Arkivuar nga origjinali më 19 shkurt 2009. Marrë më 2010-06-07. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "Facts about Joan Fuster". Catalan branch of the PEN Club Magazine. Arkivuar nga origjinali më 22 qershor 2010. Marrë më 2010-06-06. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Two bombs against Joan Fuster's house". 12 shtator 1981. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (Spanjisht)
 5. ^ Homenatge Universitari a Joan Fuster. University of València. fq. 33. ISBN 84-370-1415-8. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Salvador Enguix (22 tetor 2008). "What's left of Joan Fuster?". Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2019. Marrë më 6 prill 2014. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) (Spanjisht)
 7. ^ Vicent Partal (3 maj 2010). "Under suspicion". Arkivuar nga origjinali më 12 qershor 2010. Marrë më qershor 7, 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. REDIRECT Stampa:En (Spanjisht) (Katalunisht)

Botimet digjitale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]