Jump to content

John Bunyan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

John Bunyan (30 nëntor 1628 - 31 gusht 1688) ishte një shkrimtar anglez dhe predikues puritan . Ai mbahet mend më së miri si autori i alegorisë së krishterë Përparimi i pelegrinit , i cili gjithashtu u bë një model letrar me ndikim. Përveç Përparimit të Pelegrinit, Bunyan shkroi gati gjashtëdhjetë tituj, shumë prej tyre predikime të zgjeruara.

Bunyan vinte nga fshati Elstow, afër Bedfordit . Ai kishte njëfarë shkollimi dhe, në moshën gjashtëmbëdhjetë vjeç, iu bashkua Ushtrisë Parlamentare në Newport Pagnell gjatë fazës së parë të Luftës Civile Angleze . Pas tre vjetësh në ushtri, ai u kthye në Elstow dhe filloi tregtinë e kallajxhiut, të cilin e kishte mësuar nga babai i tij. Ai u interesua për fenë pas martesës së tij, duke ndjekur fillimisht kishën e famullisë dhe më pas iu bashkua Takimit të Bedford, një grup jokonformist në kishën e Shën Gjonit në Bedford, dhe më vonë u bë predikues. Pas rivendosjes së monarkisë, kur liria e jokonformistëve u kufizua, Bunyan u arrestua dhe kaloi dymbëdhjetë vitet e ardhshme në burg, sepse nuk pranoi të hiqte dorë nga predikimi. Gjatë kësaj kohe, ai shkroi një autobiografi shpirtërore, Grace Aounding to the Chief of Sinners, dhe filloi punën për librin e tij më të famshëm, Përparimi i Pelegrinës.

Në 1676, Charles II tërhoqi Aktin e tij të Kënaqjes dhe katër vjet më vonë, Bunyan u burgos përsëri - këtë herë vetëm për gjashtë muaj. Gjatë asaj kohe, ai përfundoi Përparimin e Pelegrinit.

Vitet e mëvonshme të Bunyanit u kaluan në rehati relative dhe ai vazhdoi të ishte një autor dhe predikues popullor dhe ishte pastori i Takimit të Bedfordit. Ai vdiq në moshën 59-vjeçare pasi u sëmur gjatë një udhëtimi për në Londër dhe u varros në Bunhill Fields . The Pilgrim's Progress u bë një nga librat më të botuar në gjuhën angleze; 1300 botime janë shtypur deri në vitin 1938, 250 vjet pas vdekjes së autorit.

Bunyan kujtohet në Kishën e Anglisë me një festë të vogël më 30 gusht . [1] Disa kisha të tjera të Kungimit Anglikan, si Kisha Anglikane e Australisë, e nderojnë atë në ditën e vdekjes së tij (31 gusht).

 • A Few Sighs from Hell, or the Groans of a Damned Soul, 1658
 • A Discourse Upon the Pharisee and the Publican, 1685
 • A Holy Life
 • Christ a Complete Saviour (The Intercession of Christ And Who Are Privileged in It), 1692
 • Come and Welcome to Jesus Christ, 1678
 • Grace Abounding to the Chief of Sinners, 1666
 • Light for Them that Sit in Darkness
 • Praying with the Spirit and with Understanding too, 1663
 • Of Antichrist and His Ruin, 1692
 • Reprobation Asserted, 1674
 • Saved by Grace, 1675
 • Seasonal Counsel or Suffering Saints in the Furnace – Advice to Persecuted Christians in Their Trials & Tribulations, 1684
 • Solomon's Temple Spiritualized
 • Some Gospel Truths Opened, 1656
 • The Acceptable Sacrifice
 • The Desire of the Righteous Granted
 • The Doctrine of the Law and Grace Unfolded, 1659
 • The Doom and Downfall of the Fruitless Professor (Or The Barren Fig Tree), 1682
 • The End of the World, The Resurrection of the Dead and Eternal Judgment, 1665
 • The Fear of God – What it is, and what is it is not, 1679
 • The Greatness of the Soul and Unspeakableness of its Loss Thereof, 1683
 • The Heavenly Footman, 1698
 • The Holy City or the New Jerusalem, 1665
 • The Holy War – The Losing and Taking Again of the Town of Man-soul (The Holy War Made by Shaddai upon Diabolus, for the Regaining of the World), 1682
 • The Life and Death of Mr Badman, 1680
 • The Pilgrim's Progress, 1678
 • The Strait Gate, Great Difficulty of Going to Heaven, 1676
 • The Saint's Knowledge of Christ's Love, or The Unsearchable Riches of Christ, 1692
 • The Water of Life or The Richness and Glory of the Gospel, 1688
 • The Work of Jesus Christ as an Advocate, 1688
 1. ^ "The Calendar". The Church of England (në anglisht). Marrë më 2021-03-27.