Jolau

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Heracles and his nephew, Iolaus. 1st c. BC mosaic from the Anzio Nymphaeum, Rome
Repoussé and engraved relief of Hercules and Iolaus on the Ficoroni cista.
4th c. CE Etruscan ritual vessel

Jolau (greqisht: Ἰόλαος Iolaos. Latin: Iolaus) - i biri i vëllaut prej babe të Herakliut, i Ifiklaut dhe gruas së tij të dytë Automeduzës.

Ishte i fuqishëm dhe guximtar. Në luftë me Hidrën lerniase i ka ndihmuar Heraikliu dhe e ka mbytur dragoin që i erdhi në ndihmë Hidrës. Me trimin Meleagrin merr pjesë në gjahun e derrit të egër të Kalidonisë ndërsa me Jazonin në ekspeditën e argonautëve në Kolhidë. Kudo sillej, siç i ka hije burrit dhe kur iu desht Herakliut që të bredhë nëpër botë në shërbim të Euristeut, mbretit të Mikenës, ia ngushëllonte gruan. Në fund, u dashurua në te dhe Herakliu ia dha. Pas shkuarjes së Herakliut nga kjo botë u vendos në Athinë dhe i mbronte trashëgimtarët e Herakliut të cilët ishin strehuar te ky para ndjekjeve dhe kërcënimeve të mbretit Euriste. Kur Euristeu u nis kundër Athinës që ta detyrojë për t'i dorëzuar trashëgimtarët e Herakliut, përkundër pleqërisë së thellë, shkoi në luftë së bashku me Demostenin, mbretin e Athinës. E luti Hilin, të birin e Herakliut që t'ia huazojë qerren luftarake të tij në të cilën ishte vërsulur Euristeu. Në luftë kuptoi se më nuk ka fuqi të mjaftueshme dhe i dëshpëruar për plogshtinë e pleqërisë i luti zotërat që së paku për një çast t'ia kthejë fuqinë dhe rininë. Ishte kjo lutje e parë me të cilën iu ishte drejtuar zotërave gjatë tërë jetës së vet heroike dhe ata ia pranuan lutjen. Nga qielli u lëshua reja e zezë dhe e mbështolli qerren e Jolaut. Kur u zhduk reja, në qerre qëndronte Jolau në lulen e bukurisë së vet rinore dhe të fuqisë. Lehtë e arriti Euristeun, e zuri rob dhe të lidhur e solli në Athinë. Me mirënjohje për kthimin e rinisë jetëshkurtër dhe për fuqinë me të cilën mundi t'i hakmerret për vuajtjet dhe përbuzjet e Herakliut dhe fëmijëve të tij, Jolau vdiq i qetë.

Jolaun e njohim nga gjashtëdhjetë piktura në vaza, prej të cilave më e vjetra është e shek. VI para e.s. Gati në të gjithat është i pikturaur me Herakliun, më së shpeshti për Shkuarjen e Herakliut në Olimp dhe Dyluftimin e Herakliut me Hidrën. Diku është e mundshme që të identifikohet në piktura dhe relieve me pamjet nga miti për argonautët dhe gjahu në derrin e egër të Kalit.