Jump to content

Joshja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Don Juan në operën e Mozartit Don Giovanni, një pikturë nga Max Slevogt.

seksualitet, joshja nënkupton joshjen e dikujt në marrëdhënie seksuale ose aktivitete të tjera seksuale.

Strategjitë e joshjes përfshijnë biseda dhe shkrime seksuale,[1] tipare paragjuhësore,[2] komunikim joverbal[3][4] dhe strategji të sjelljes afatshkurtra.[5] Fjala joshje rrjedh nga latinishtja dhe fjalë-për-fjalë do të thotë "udhëheqës i humbur".[6] Si rezultat, termi mund të ketë një konotacion pozitiv ose negativ. Joshësit e famshëm nga historia ose legjenda përfshijnë Lilith, Giacomo Casanova dhe personazhin imagjinar Don Juan. Shfaqja e internetit dhe teknologjisë ka mbështetur disponueshmërinë dhe ekzistencën e një komuniteti joshjeje, i cili bazohet në diskursin rreth joshjes. Kjo është kryesisht nga "artistët e marrjes". Joshja përdoret gjithashtu brenda marketingut për të rritur pajtueshmërinë dhe vullnetin.[7]

Joshja, e parë negativisht, përfshin tundimin dhe ndjellje, shpesh me natyrë seksuale, për të çuar dikë në një zgjedhje të sjelljes që nuk do ta kishte bërë nëse nuk do të ishte në një gjendje zgjimi seksual. E parë pozitivisht, joshja është një sinonim për aktin e magjepsjes së dikujt – mashkull apo femër – me anë të një apeli ndaj shqisave, shpesh me synimin për të reduktuar frikën e pabazë dhe për të çuar në “emancipimin e tyre seksual”. Disa palë në debatin akademik bashkëkohor deklarojnë se morali i joshjes varet nga ndikimet afatgjata te individët në fjalë, dhe jo nga vetë akti, dhe mund të mos ketë domosdoshmërisht konotacionet negative të shprehura në përkufizimet e fjalorit.[8]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Littleton, H. L. & Axsom, D. (2003). "Rape and seduction scripts of university students: Implications for rape attributions and unacknowledged rape". Sex Roles. 49 (9–10): 465–475. doi:10.1023/A:1025824505185. S2CID 146523271. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Kenrick, D. T.; Groth, G. E.; Trost, M. R. & Sadalla, E. K. (1993). "Integrating evolutionary and social exchange perspectives on relationships: Effects of gender, self-appraisal, and involvement level on mate selection criteria". Journal of Personality and Social Psychology. 64 (6): 951–969. doi:10.1037/0022-3514.64.6.951. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Andersen, P. A. (1985). "Nonverbal immediacy in interpersonal communication". Multichannel Integrations of Nonverbal Behavior: 1–36. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Kelley. K (1986). Males, Females and Sexuality. Theories and Research. New York: State Univ of New York Pr. fq. 69. ISBN 978-0887063091. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Givens, D. B. (1978). "The nonverbal basis of attraction: Flirtation, courtship, and seduction". Psychiatry. 41 (4): 346–359. doi:10.1080/00332747.1978.11023994. PMID 715095. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Glare, P. G. (1982). Oxford Latin dictionary. Clarendon Press. Oxford University Press. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Deighton, J. & Grayson, K. (1995). "Marketing and seduction: Building exchange relationships by managing social consensus". Journal of Consumer Research. 21 (4): 660–676. doi:10.1086/209426. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Abbey, A. (1982). "Sex differences in attributions for friendly behavior: Do males misperceive females' friendliness?". Journal of Personality and Social Psychology. 42 (5): 830–838. doi:10.1037/0022-3514.42.5.830. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)