Jump to content

Këmbësoria e mekanizuar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Këmbësoria e Mekanizuar)
Këmbësoria e Mekanizuar, Siri.

Këmbësoria e Mekanizuar është njësi këmbësorie e pajisur me transportues të blinduar të personelit (APC) ose makina luftarake e këmbësorisë (IFV) për transport dhe luftim.

Siç përcaktohet nga Ushtria e Shteteve të Bashkuara, këmbësoria e mekanizuar dallohet nga këmbësoria e motorizuar në atë që automjetet e saj ofrojnë një shkallë mbrojtjeje të blinduar dhe armatim për përdorim në luftime, ndërsa këmbësoria e motorizuar pajiset me automjete me rrota "me lëkurë të butë" vetëm për transport. Shumica e APC-ve dhe IFV-ve gjurmohen plotësisht ose janë automjete me të gjitha rrotat (6×6 ose 8×8), për lëvizshmëri nëpër tokë të ashpër. Disa kombe bëjnë dallimin midis këmbësorisë së mekanizuar dhe të blinduar, duke përcaktuar trupat e transportuara nga APC si të mekanizuara dhe ato në IFV si të blinduara.

Armët mbështetëse për këmbësorinë e mekanizuar pajisen edhe me transport të motorizuar, ose ndërtohen direkt në mjete luftarake për të mbajtur ritmin me këmbësorinë e mekanizuar në luftime. Për njësitë e pajisura me shumicën e llojeve të APC ose çdo lloj IFV, armët mbështetëse të zjarrit, të tilla si mitralozët, topat automatik, obusët e zjarrit të drejtpërdrejtë me hapje të vogël dhe raketat e drejtuara antitank shpesh montohen drejtpërdrejt në automjetet e transportit të këmbësorisë.

Krahasuar me këmbësorinë e lëvizshme të kamionit "të lehtë", këmbësoria e mekanizuar mund të mbajë lëvizje të shpejtë taktike dhe, nëse montohet në IFV, të ketë më shumë fuqi zjarri integrale. Ata kërkojnë më shumë furnizime luftarake (municion dhe veçanërisht karburant) dhe furnizime municionesh (përbërës rezervë të automjeteve), dhe një pjesë relativisht më e madhe e fuqisë punëtore kërkohet për të ekuipazhuar dhe mirëmbajtur automjetet. Për shembull, shumica e APC-ve montojnë një seksion prej shtatë ose tetë këmbësorësh, por kanë një ekuipazh prej dy. Shumica e IFV-ve mbajnë vetëm gjashtë ose shtatë këmbësorë, por kërkojnë një ekuipazh prej tre personash. Për të qenë efektive në terren, njësitë e mekanizuara kërkojnë edhe shumë mekanikë, me mjete dhe pajisje të specializuara për mirëmbajtje dhe rikuperim.[1]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Mechanized infantry", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-27, marrë më 2022-12-22