Kamioni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një Kamion është një mjet motorik i projektuar për të transportuar mallra, ngarkesa të specializuara ose për të kryer punë të tjera utilitare. Kamionët ndryshojnë shumë për nga madhësia, fuqia dhe konfigurimi, por shumica dërrmuese kanë një strukturë trupi në kornizë, me një kabinë që është e pavarur nga pjesa e ngarkesës së automjetit. Varietetet më të vogla mund të jenë mekanikisht të ngjashme me disa automobila. Kamionët komercialë mund të jenë shumë të mëdhenj dhe të fuqishëm dhe mund të konfigurohen për t'u montuar me pajisje të specializuara, si p.sh. në rastin e kamionëve të mbeturinave, kamionëve zjarrfikës, betonierëve dhe ekskavatorëve thithës.

Shumica e kamionëve në përdorim aktualisht janë me motorë me naftë, megjithëse kamionë të përmasave të vogla dhe të mesme me motorë benzine ekzistojnë në SHBA, Kanada dhe Meksikë. Pjesa e tregut të kamionëve me energji elektrike po rritet me shpejtësi, pritet të arrijë në 7% në nivel global deri në vitin 2027, dhe forca motorike elektrike tashmë mbizotëron si midis kamionëve më të mëdhenj ashtu edhe në mesin e kamionëve më të vegjël. Në Bashkimin Evropian, automjetet me një masë të kombinuar bruto deri në 3.5 t (3.4 ton të gjatë; 3.9 ton të shkurtër) njihen si automjete të lehta komerciale dhe ato mbi si automjete të mëdha mallrash.[1]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Truck", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-16, marrë më 2022-12-19