Këshilli i Atlantikut të Veriut

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Logoja e NATO/OTAN.

Këshilli i Atlantikut të Veriut (NAC) është organi kryesor vendimmarrës politik i Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO), i përbërë nga përfaqësues të përhershëm të vendeve anëtare të tij. Ajo u krijua me nenin 9 të Traktatit të Atlantikut të Veriut dhe është i vetmi organ në NATO që e nxjerr autoritetin e saj në mënyrë eksplicite nga traktati.

Kompetencat dhe detyrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Traktati i Atlantikut të Veriut i dha NAC fuqinë për të ngritur organe ndihmëse për funksione të ndryshme politike, duke përfshirë një komitet të mbrojtjes për të zbatuar pjesë të tjera të traktatit. Që nga viti 1952, NAC ka qenë në seancë të përhershme. NAC mund të mbahet në Nivelin e Përfaqësuesit të Përhershëm (PermReps), ose mund të përbëhet nga Ministrat e Shtetit, Mbrojtjes, ose Kryetarët e Qeverive të shteteve anëtare. KKSH ka të njëjtat kompetenca pavarësisht nga formacioni nën të cilin mblidhet. KKK mblidhet dy herë në javë: çdo të martë, për një diskutim jozyrtar dreke; dhe çdo të mërkurë për seancë vendimmarrëse. Zakonisht, takimet zhvillohen midis Përfaqësuesve të Përhershëm, të cilët janë anëtari i lartë i përhershëm i secilit delegacion dhe në përgjithësi është një nëpunës i lartë civil ose një ambasador me përvojë (dhe që mban atë gradë diplomatike). Lista e Përfaqësuesve të Përhershëm mund të gjendet në faqen e internetit të NATO-s.

Të 30 anëtarët e NATO-s kanë misione diplomatike në organizatë përmes ambasadave në Belgjikë. Mbledhjet e KKSH-së kryesohen nga Sekretari i Përgjithshëm dhe, kur duhet të merren vendime, veprimi merret në bazë të unanimitet dhe marrëveshjes së përbashkët. Nuk ka votim apo vendim me shumicë. Çdo komb i përfaqësuar në tryezën e NAC ose në ndonjë nga komitetet e tij vartëse ruan sovranitetin dhe përgjegjësinë e plotë për vendimet e veta.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]