Jump to content

Kafazi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një kafaz.

Kafazi është një rrethim ose dollap i bërë shpesh nga rrjetë, shufra ose tela, që përdoret për të kufizuar, mbajtur ose mbrojtur diçka ose dikë. Ajo mund të shërbejë për shumë qëllime, duke përfshirë mbajtjen e një kafshe ose personi në robëri, kapjen e një kafshe ose personi dhe shfaqjen e një kafshe në një kopsht zoologjik.

Ndërtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Meqenëse një kafaz zakonisht synohet të mbajë qenie të gjalla, të paktën një pjesë e strukturës së tij duhet të jetë e tillë që të lejojë hyrjen e dritës dhe ajrit. Kështu, disa kafaze mund të bëhen me shufra të vendosura shumë afër njëri-tjetrit që robëria e synuar të rrëshqasë midis tyre, ose me dritare të mbuluara nga një lloj rrjete.

Kafaze të kafshëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një kafaz i diazjnuar për të mbajtur kafshë të vogla

Kafazet përdoren shpesh për të kufizuar kafshët, dhe disa janë të dizajnuara posaçërisht për t'iu përshtatur një lloj të caktuar kafshësh. Një ose më shumë zogj, brejtës, zvarranikë dhe madje edhe kafshë më të mëdha të racave të caktuara ndonjëherë mbyllen në një kafaz si kafshë shtëpiake.

Kafazet e kafshëve kanë qenë pjesë e kulturës njerëzore që nga kohërat e lashta. Për shembull, një vazo greke e lashtë e datës 490 p.e.s. përshkruan një djalë që mban në prehrin e tij një lepur ndoshta të zbutur, me një kafaz me një derë të hapur në sfond.[1] Libri biblik i Jeremias i referohet një fisi që është si "kafaze plot me zogj",[2] dhe Libri i Ezekielit përshkruan kapjen e një luani në të cilin rrëmbyesit "e tërhoqën në një kafaz dhe e çuan te mbreti i Babilonisë".[3]

Ligjet e ndryshme që rregullojnë mbajtjen e kafshëve në robëri në përgjithësi parashikojnë madhësinë e kafazeve ose pajisjet minimale, në varësi të specieve, qoftë për transport apo për mbarështim. Legjislacioni zviceran, për shembull, përcakton dimensionet minimale të brendshme absolute për kafazet e kafshëve shtëpiake, por Organizata Zvicerane për Mbrojtjen e Kafshëve (PSA) deklaron se edhe nëse këto dimensione janë në përputhje me ligjin, ato janë larg nga të qenit në përputhje me nevojat e specieve. Prandaj është e nevojshme në praktikë të sigurohet një hapësirë ​​shumë më e lartë jetike për të siguruar mirëqenien e banorëve.

Shoqatat për mbrojtjen e kafshëve shpesh kanë argumentuar për përmirësimin e kushteve të transportit në kafaze dhe për ndalimin e kafazeve të baterive, veçanërisht për pulat që bëjnë vezë. Legjislacioni evropian po ndryshon vazhdimisht, por sjellja e konsumatorit ndikon edhe në kushtet e mbarështimit.

Kurthi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kafazet shërbejnë gjithashtu si një mjet kurthi.[4] Ky është një qëllim i zakonshëm dhe i paligjshëm i kafazit, pasi gjuetia pa leje është vetë e paligjshme. Këto lloj kafazesh përdoren për të kapur një kafshë, ose për t'i mbajtur ato për një periudhë të caktuar kohe. Presidenti i SHBA-së Theodore Roosevelt përdori vetë një kafaz për të kapur një ari, pasi kafazi shërben për një qëllim për kapjen e kafshëve të mëdha.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Judith M. Barringer, The Hunt in Ancient Greece (2002), p. 79, 230.
  2. ^ Jeremia 5:27.
  3. ^ Ezekieli 19:9.
  4. ^ "Hawaii gets federal boost to prevent invasive snake from destroying native wildlife". KHON (në anglisht).