Jump to content

Kalendari zoroastrian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Adhuruesit e zoroastrianizmit përdorin tre versione të dallueshme të kalendarëve tradicionalë për qëllime liturgjike, të gjitha rrjedhin nga kalendarët mesjetarë iranianë dhe në fund të fundit të bazuara në kalendarin babilonas siç përdoret në perandorinë akaemenide. Qadimi ("i lashtë") është një llogaritje tradicionale e prezantuar në vitin 1006. Shahanshahi ("perandorak") është një kalendar i rindërtuar nga teksti i shekullit të 10-të Denkard.

Fasli është një term për një përshtatje të vitit 1906 të kalendarit Jalali të shekullit të 11-të, pas një propozimi nga Karshedji Rustomji Cama të bërë në vitet 1860.

Një numër epokash kalendarike janë në përdorim:

  • Një traditë e numërimit të viteve nga lindja e Zoroasterit u raportua nga India në shekullin e 19-të. Kishte një mosmarrëveshje midis fraksioneve që preferonin në mënyra të ndryshme një epokë prej 389 p.e.s., 538 p.e.s. ose 637 p.e.s.
  • "Epoka Jazdegerdi" (gjithashtu Jazdegirdi ose Jazdgerdi) llogaritet nga hyrja e sundimtarit të fundit sasanid, Jazdegerd III (16 qershor 632 e.s.). Kjo konventë u propozua nga Cama në vitet 1860, por që atëherë është përdorur gjithashtu në lidhje me llogaritjen e Qadimit ose të Shahanshahit. Një "epokë magjistare" alternative (epoka Magorum ose Tarikh al-majus) u vendos në datën e vdekjes së Jazdegerdit në 652.
  • "Z.E.R." ose "Epoka Fetare Zarathustriane" është një konventë e prezantuar në vitin 1990 nga Asambleja Zarathustriane e Kalifornisë e vendosur në ekuinoksin pranveror (Nevruz) të vitit 1738 pes (− 1737 në numërimin e vitit astronomik).