Nevruzi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Ç’ËSHTË DITA E NEVRUZIT?


      Me 22 mars është Dita e Nevruzit ose Dita e Sulltan Nevruzit. Që nga viti 1966, Dita e Nevruzit është festë zyrtare në Shqipëri.
      Nevruzi është një festë e lashtë pagane, me prejardhje persiane. Sot, kjo ditë, në Iran, është dita e Vitit të Ri, kurse në Shqipëri është festë fetare-zyrtare për Komunitetin Bektashi…!          Dita e Nevruzit – festë zyrtare në Shqipëri
        Si ka ndodhur kjo?
      Në muajin shkurt, 1966, Kryetari i Shqipërisë, dr. Sali Berisha

(emri duhet të shkruhet Salih), i propozoi Kuvendit Popullor që ta shpallë Ditën e Nevruzit festë zyrtare në Shqipëri.

      Kuvendi Popullor, propozimin e kryetarit, dr. S.Berisha, e miratoi dhe 22 marsi u shpallë festë zyrtare fetare në Shqipëri. Kjo festë zyrtare fetare, siç thuhet, u shpallë për hir të Komunitetit Bektashian të Shqipërisë, me këto arsyetime:
      1. E kaluara atdhetare e disa personaliteteve shqiptare që kanë qenë bektashinj, që nga Lidhja e Prizrenit e këndej…
      2. Anti-komunizmi i disa të tjerëve gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe në kohën e diktaturës komuniste, dhe së fundi, sepse:
      3. Në Tiranë ndodhet Kryegjyshata Botërore Bektashiane…!    Nevruzi si festë fetare gjithshqiptare!


     Për herë të parë, me 22 mars 1966, Dita e Nevruzit u festue zyrtarisht në Shqipëri. Ceremonia kryesore u zhvillue në Kryegjyshatën Botërore Bektashiane në Tiranë.
     Atë ditë, fjalën e rastit e mbajti z.Tomorr Aliko, sekretar i Kryegjyshatës. Fjalën kryesore e mbajti Haxhi Dede Reshad Bardhi, Kryegjyshi i bektashinjve dhe më në fund fjalën përshëndetëse e tha Kryetari i Kuvendit Popullor të Shqipërisë, z.Pjetër Arbnori, i cili ndër të tjera tha:
       “Nevruzi nuk është festë vetëm e sektit bektashi, por edhe e të gjithë shqiptarëve…!”
      Dje, Shqipëria komuniste krenohej se ishte shteti i parë ateist në botë! Sot, Shqipëria demokratike, mburret me tolerancën fetare, aq sa

të shpallë edhe për “sekte” festa zyrtare “fetare”..!

      Pasojat e ateizmit shqiptarët i përjetuan dhe po i përjetojnë, kurse pasojat e “sekteve” dhe të “profeteve” veç kanë filluar të na helmojnë…!