Kalibri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fishekët e pushkës: nga e majta: 50 BMG • 300 Win Mag • 308 Winchester, 7,62 × 39 mm • 5,56 × 45 mm NATO • 22 LR

Tek armët, veçanërisht në armët e zjarrit, kalibri (shkurt si "cal") është diametri i specifikuar i brendshëm nominal i shpimit të tytës së armës - pavarësisht se si dhe ku matet vrima dhe nëse vrima e përfunduar përputhet me atë specifikim. Ajo matet në inç ose në milimetra. Në Shtetet e Bashkuara shprehet në të qindtat e inçit; në Mbretërinë e Bashkuar në të mijëtat; dhe gjetkë në milimetra. Për shembull, një armë zjarri e kalibrit 45 ka një diametër të tytës afërsisht 0,45 inç (11mm). Diametrat e fuçisë gjithashtu mund të shprehen duke përdorur dimensionet metrike. Për shembull, një "pistoletë 9 mm" ka një diametër të tytës prej rreth 9 milimetra. Meqenëse njësitë metrike dhe ato të zakonshme të SHBA-së nuk konvertohen në mënyrë të barabartë në këtë shkallë, konvertimet metrike të kalibrit të matur në inç dhjetore janë zakonisht përafrime të specifikimeve të sakta në njësitë jometrike dhe anasjelltas.

Në një tytë me pushkë, distanca matet midis tokave të kundërta ose midis brazdave të kundërta; Matjet e brazdës janë të zakonshme në emërtimet e fishekëve me origjinë nga Shtetet e Bashkuara, ndërsa matjet e tokës janë më të zakonshme në vende të tjera në botë. Matjet "përtej groove" përdoren për saktësi maksimale, sepse pushka dhe kalibri specifik i matur është rezultat i procesit përfundimtar të përpunimit i cili pret brazda në gropën e ashpër, duke lënë "tokat" pas.

Performanca e mirë kërkon një vrimë koncentrike, të drejtë, e cila e përqendron me saktësi predhën brenda tytës, në preferencë ndaj një përshtatjeje "të ngushtë" që mund të arrihet edhe me vrima të shtrembër jashtë qendrës që shkaktojnë fërkime të tepruara, ndotje dhe mungesë ekuilibri. , predhë lëkundëse në fluturim.

Kalibrat ndahen në katër kategori të përgjithshme sipas madhësisë:

  • miniaturë-bore historikisht i referohet kalibrave me një diametër prej .22 inç ose më të vogël
  • me hapje të vogël i referohet kalibrave me një diametër prej .32 inç ose më të vogël
  • me hapje të mesme i referohet kalibrave me një diametër prej .33 inç deri në .39 inç
  • me hapje të madhe i referohet kalibrave me një diametër prej .40 inç ose më të madh

Ka shumë ndryshime në përdorimin e termit "small-bore", i cili me kalimin e viteve ka ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme, me çdo gjë nën kalibrin 0,577 që konsiderohet "small-bore" para mesit të shekullit të 19-të.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]