Jump to content

Kameleoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kameleon
Chamaeleo chamaeleon
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Nënrendi:
Familja:
Chamaeleonidae

Nënfamiljet dhe gjinitë

Kameleoni është zvarranik i vendeve të ngrohta, i ngjashëm me hardhucat, që ndërron ngjyrën e lëkurës në përshtatje me ngjyrën e mjedisit ku ndodhet. Po ashtu si kameleonë përshkruhen edhe njerëzit e lëkundshëm e me shumë faqe, që ndërrojnë shpesh qëndrimet a sjelljet për të mbrojtur interesat e veta.Lëkura e kameleonit nuk rritet asnjëher ,por ai e ndërron ate sipas madhësis se trupit të tij,ka raste që kur nuk gjen ushqim ai e përdor lëkuren e tij si ushqim.Kameleoni nuk fle asnjëher ditën.Nëqoftëse shikoni nje kameleon me një ose te dyja sytë te hapur ose te mbyllur gjate ditës ai nuk po fle por mund te jete i semure.Kjo kafshë mundë ti lëvizë sytë ne dy drejtime te ndryshme që e ndihmon ti shmanget armikut dhe të kërkoje ushqimin.[1]

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Evoluimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kameleoni mund të ndryshojë ngjyrën e trupit të tij. Kameleoni mund të rritet deri në 25cm. Ata janë shumë të ndjeshëm.

Shtimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërrimi i ngjyrave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nderrimi i ngjyrave te kameleonit kryhet pasi kameleoni ka disa qeliza te veçanta qe e mundesojne kete.

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Fjalor i Gjuhës së Sotme Shqipe - Tiranë, 1980