Kampi i përqëndrimit Treblinka

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Treblinka II ishte një kamp nazist gjerman shfarosjes në Polonia e pushtuar gjatë Luftës së Dytë Botërore. Midis korrik 1942 dhe tetorit 1943, rreth 850.000 njerëz u vranë atje,[1] më shumë se 800.000 prej të cilëve kanë qenë hebrejnte,[2] përfshirë disa mijë jevgj dhe dy mije rome (cigan). Kampi u mbyll pas një revoltë, gjatë të cilit një gjermanët disa u vranë dhe një numër i vogël i të burgosurve shpëtoi. Treblinka aty pranë ishte një kamp i punës së detyruar dhe komplekse administrative në mbështetje të kampit të vdekjes. Treblinka kam vepruar midis 1941 dhe 1944. Në këtë kohë gjysma e 20.000 të burgosurve vdiq nga ekzekutimi, lodhje, ose keqtrajtim. Treblinka burgosur kam punuar në ose gropë afër zhavorr apo zonë të ujitjes.[3]