Karli IV

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Karl IV (Çek: Karel IV., Gjermanisht: Karl IV, latinisht: Carolus IV, 14 maj 1316 - 29 nëntor 1378), i lindur në Wenceslaus (Václav), ishte mbreti i dytë i Bohemise nga dhoma e Luksemburgut, dhe Perandori i Shenjtë Romak .

Ai ishte djali i madh dhe trashëgimtar i Gjon Blind, i cili vdiq (në betejën e Crécy) më 26 gusht 1346. Charles trashëgoi Qarkun të Luksemburgut dhe Mbretërisë së Bohemi. Më 2 shtator 1347 Charles u kurorëzua mbret i Bohemise.

Më 11 korrik 1346 Princi i zgjedhur ishte zgjedhur edhe mbreti i romakëve (rex Romanorum) në kundërshtim me perandorin Luigji IV. Charles u kurorëzua më 26 nëntor 1346 në Bon. Pasi kundërshtari i tij kishte vdekur, ai u rizgjodh në 1349 (17 qershor) dhe me kurorë (25 korrik), mbret i Romakëve. Në 1355 ai u kurorëzua edhe Mbreti i Italisë më 6 janar dhe Perandori i Shenjtë romak më 5 prill. Me kurorëzimin e tij si Mbret i Burgundy, i shtyrë deri në 4 qershor 1365, ai u bë sundimtari personal i të gjitha mbretërive të Perandorisë së Shenjtë Romake.

Mbretërimi i tij u karakterizua nga një transformim në natyrën e Perandorisë dhe mbahet mend si Epoka e Artë e Bohemise. Ai shpallur Dekretin „Bulla Aurea“ të 1356 ku e vazhdimësisa për titull perandorak u hoq, e cila u aplikua për katër shekuj e ardhshëm.

Bulla Aurea 1356

Ai gjithashtu organizoi shtetet e perandorisë në konfederata paqësore. Në këto konfederata, qytetet Perandorake ishin shume të mirenjohur. Konfederatës Landfriede Swabian e 1370 ishte e përbërë pothuajse tërësisht nga Qytetet Perandorake. Në të njëjtën kohë, legjone të ndryshme janë organizuar dhe udhëhequr nga kurora dhe agjentët e saj. Njesoj si me zgjedhjet, qytetet u ndane ne keto legjone dhe j’u dha ndihme per të ruajtur paqen.

Ai e bëri Pragën kryeqytet perandorak, duke refuzuar madje edhe me këmbënguljen e Petrarch për të kaluar në Romë, dhe ai ishte një ndërtues i madh në atë qytet, i cili mban emrin e tij në mënyrë shumë vende: Universitsi i Charlesit, Ura e Charlesit, dhe Sheshi i Charlesit. Kalaja e Pragës dhe plesa me e madhe e katedrales së Shën Vitus, e ndertuar nga Peter Parler, u realizuan nën patronatin e tij. Së fundimi, nen mbretërimin e Charles lulezuan doreshkrimet e para të pikturës në Pragë. Në Republikën Çeke të sotme, ai konsiderohet ende si Pater Patriae, një titull shpallur per here të pare nga Adalbertus Ranconis de Ericinio në funeralin e tij.

Politika perandorake e Charles u përqëndrua në sferën dinastice duke braktisur idealit e larta të Perandorisë si një monarki universale të krishtere. Në 1353, ai i dha Luksemburgun nipit të tij Jobst. Ai i perqëndroi energjitë e tij kryesisht në zhvillimin ekonomik dhe intelektual të Bohemi, ku ai themeloi universitetin në 1348 duke inkurajuar humanistëve e pare. Në të vërtetë ne fillim, ai i komunikante me Petrarch, të cilin e ftoi të vizitojë banesën e tij në Pragë, por italian i madh shpresonte, që Charlesi të lëvizte banesën e tij në Romë dhe të rizgjonte traditën e vjetër të Perandorisë Romake.