Karlstejn

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search


Karlstejn Kalaja (Në Gjermanisht : Burg Karlstein, në Çekisht : Hrad Karlštejn) është një kështjellë e madhe Gotike e themeluar në 1348 E.S. nga Karl IV., Perandori i Shenjtë romak i zgjedhur nga Mbretëria e Bohemisë. Kështjella shërbente si vend-ruajtja e Simboleve Perandorake, si dhe për të ruajtur gurët e çmuar të Mbretërisë së Bohemisë, reliket e shenjta thesaret e mbretërisë së vonshme. E vendosur rreth 30 km në jugperëndim e Pragës, pranë fshatit të quajtur Karlštejn, është një nga kështjellat më të frekuentuara dhe të vizituara në Çeki.

Kalaja Karlstejn.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

U krijua në 1348, punëtorët drejtoheshin nga i njëjti person që më vonë u bë Karlštejn Burgrave Vitus i Bítov, por nuk ekzistojnë regjistra të vetë ndërtuesve. Mendohet nga disa që Mattias Arras mund të ketë qenë arkitekti, por ai ka vdekur në 1352. Është e mundur që nuk ishte një arkitekt progresiv dhe i mençur, por një inxhinier të shkëlqyer që i paisur me aftësi dhe me një saktësi matematikore të nevojshme për të zgjidhur problemet urgjente teknike që shfaqeshin nga idetë e Perandorit. Ndërsa Perandori i Shenjtë Romak Charles IV mbikëqyruri personalisht punimet dhe dekorimin brendshëm. Një fakt pak i njohur është se perandori punësoi punonjës palestinez për punën e mbetur. Ndërtimi u përfundua gati njëzet vjet më vonë në 1365, kur "zemra" e thesarit - Kisha e Kryqit të Shenjtë vendosur në kullë e Madhe – u shenjtërua.

Karlštejn (leden 2007).jpg

Pas shpërthimit të luftërave Hussite, Simbolet Perandorake u evakuuan në 1421 dhe u sollën nëpërmjet Hungarisë në Nuremberg. Në 1422, gjatë rrethimit të kështjellës, sulmuesit Hussite përdoren luftë biologjike kur Princi Sigismund Korybut përdoruri katapulta për të hedhur kufoma (por jo të infektuar nga murtaja) dhe 2000 gjuajte topi me bajgë mbi mure[1], gjë e cila ndihmoi me sa duket për të përhapur infeksionit në mesin e mbrojtësve. Më vonë, Bizhuteritë Boheme të kurorëzimit u zhvendosen në kështjellë dhe u mbajtën aty për gati dy shekuj, duke përjashtuar shpërngulje të shkurtra. Kështjella iu nënshtrua disa rikonstruksioneve herë pas herë : në stil Gotik pas 1480, në stilin e Rilindjes në pjesën e fundit të Shekullit të XXVI. Në 1487 Kulla e madhe ishte dëmtuar nga zjarri dhe gjatë shekullit të 16 pati disa përshtatje. Gjatë Luftës së tridhjetë vjetëve në 1619, Bizhuteritë Boheme të kurorëzimit dhe arkivit u sollën në Pragë, dhe në 1620 kalaja iu dorëzua Perandorit Shenjtë Romak, Ferdinand II. Pasi u pushta në 1648 nga Suedezët, ajo ra në një gjendje të keqe. Më në fund, një rikonstruksion neo-Gotik u krye nga Josef Tallësi midis 1887 dhe 1899, duke i dhënë kështjellës pamjen e tashme.

Karlštejn

Fshati i afërt është themeluar gjatë ndërtimit të kështjellës dhe mbajti emri i saj derisa u riemërua në Buda në prag të luftërave Hussite. Më pas u emërua Budňany në shekullin e XVII, ai u bashkua me Poučník dhe u quajt Karlštejn (Qarku Beroun). Një klub golfi i quajtur Kalaja është shumë afër.

Detaje në ndërtim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kalaja është ndërtuar mbi një kep nga ana jugore e Hora Kněží, e ndarë nga ajo, nga një ulje e ngushtë e relievit. Porta e parë, një katror, një kullë dy-katërshe me një çati hip të gjatë, qëndron mbi një hendek i thellë në shpatin perëndimor të kepit. Ajo ishte e lidhur me një urë me me një portal të vogël në anën tjetër. Kalimi është e mbrojtur nga vendluftimet dhe e mbuluar nga një bastion në mes. Porta e dytë të çon në Oborrin Burgraviatëve. Ura të tërheqëshme shërbejnë për të mbyllur të dy anët. Burgraviatë formuan vendbanimin e Karlštejn, ajo ishte e fortifikuar me një mur dy metra të gjerë, kulla e pusit është pak më e ulët. Në mur Burgraviiate ndërtuan një portë e tretë - hyrjen kryesore në kështjellën e brendshme.

Jindrich Eckert - Karlstejn 1878

Duke pare në brendësi të kështjellës së brendshme ajo përbëhej nga tre pjesë të vendosur në tre tarraca në nivelet të ndryshme. Në tarracë të ulët ka qëndruar pallati mbretëror i kështjellës, më lart se ka pasur Kishën e Kullës (Marian) dhe Kulla e Madhe ishte më e larta. Pallati, një ndërtesë të vetme, rreth 12,5 metra e gjerë dhe 46 metra të gjatë, të mbyllura në lindje nga një kullë gjysme - rrethore, kishte – anash një bodrum të gërmuar në shkëmb - katin e parë dhe të dytë të ndërtuar me mur ; kati i tretë dhe ndërtimet e çatise ndërtuar me pune të pjesshme druri. Përpara shtrihej një hapësirë, pjesa tjetër është e pushtuar nga një hambar. Tre dhoma formuar në katin e parë, më e madhja ishte dhoma qendrore, e ashtuquajtura salla e Bardhë. Perandori banonte në katin e dytë të pallatit, kati ishte i ndarë në katër dhoma me ndarje të brendshme. Një shkallë spirale e lidhte me katin e tretë në të cilin, sipas të dhënave nga shekulli 16 - ka qëndruar "Perandoresha me shoqërueset e saj femra". Hapja dhe mobilimi në katit të dytë dhe të tretë ishte përafërsisht i njëjtë : dhoma gjumi, në anën lindore, pastaj salla pritjeje, një sallë dhe dhoma në anën perëndimore. Në qendër të kullës së Madhe ishte Kisha e vogël e Kryqit të Shenjtë, kjo nuk ka asnjë analogji me konceptin gjetkë në botë. Në sigurinë e faltores, pas katër dyer me nëntëmbëdhjetë çelësa secila, secili çelës është ruajtur në mënyrë të pavarur, qëndronin dokumentet me vlerë të arkivit të shtetit së bashku me simbolet e pushtetit shtetëror dhe bizhuteritë e kurorës.

František Fridrich (1870)

Përshkrimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërtesat individuale të kështjellës janë vendosur në nivele të ndryshme duke shprehur kulmin e rëndësisë së tyre. Më paoame dominuese, 60 metra e lare dhe e fortifikuar veçanërisht gjendet kulla e Madhe e ndërtuar mbi mure masive (4-6 m e trashësisë) që mban brenda Kishën e Kryqit të Shenjtë. Nga atje mund të ulesh për në kullën Marian, ku është pallati Perandorak me pesë kate dhe më pas të vijoni në kullën dhe pallatin Burgrave e vendosur në nivelin më të ulët.

Studnicni vez srpen 2009.jpg