Katër simbole

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Në rendin e akrepave të orës: Breshka e Zezë e Veriut, Dragoi Azure i Lindjes, Zogu Vermilion i Jugut dhe Tigri i Bardhë i Perëndimit.

Katër simbole (Kinezisht: 四象; pinyin: Sì Xiàng, fjalë për fjalë "katër imazhe") janë katër krijesa mitologjike që shfaqen midis konstelacioneve kineze përgjatë ekliptikës dhe shihen si rojet e katër drejtimeve kardinale. Ato janë Dragoi Azure i Lindjes, Zogu Vermilion i Jugut, Tigri i Bardhë i Perëndimit dhe Breshka e Zezë (e quajtur edhe "Luftëtar i Zi") e Veriut. Secila prej krijesave është më e lidhur ngushtë me një drejtim kardinal dhe një ngjyrë, por gjithashtu përfaqëson gjithashtu aspekte të tjera, duke përfshirë një stinë të vitit, një virtyt dhe një nga "pesë elementët" kinezë (druri, zjarri, toka, metali dhe uji). Secilit u është dhënë tiparet e veta individuale dhe historia e origjinës. Simbolikisht, dhe si pjesë e besimit shpirtëror dhe fetar, këto krijesa kanë qenë të rëndësishme kulturore në të gjithë vendet në sferën kulturore të Azisë Lindore.