Jump to content

Katër ungjilltarë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
The Four Evangelists nga Jacob Jordaens, 1625–1630.

Në traditën e krishterë, Katër Ungjilltarët janë Mateu, Marku, Luka dhe Gjoni, autorët e atribuar krijimit të katër tregimeve kanonike të Ungjijve. Në Dhiatën e Re, ato mbajnë titujt e mëposhtëm: Ungjilli i Mateut; Ungjilli i Markut; Ungjilli i Lukës; dhe Ungjilli i Gjonit. Këta emra iu caktuan veprave nga etërit e hershëm të kishës në shekullin II e.r.; asnjë nga shkrimtarët nuk e nënshkroi veprën e tyre.[1]

Ungjijtë e Mateut, Markut dhe Lukës njihen si Ungjijtë Sinoptikë, sepse përfshijnë shumë histori të njëjta, shpesh në të njëjtën sekuencë. Ndërsa periudhat në të cilat zakonisht datohen ungjijtë sugjerojnë ndryshe,[2][3] konventa tradicionalisht thotë se autorët ishin dy nga Dymbëdhjetë Apostujt e Jezusit, Gjonit dhe Mateut, si dhe dy "burra apostolik",[4] Marku dhe Luka, të cilët Tradita Ortodokse i regjistron si anëtarë të 70 Apostujve (Luka 10):

  • Mateu - një ish tagrambledhës (Levi) i cili u thirr nga Jezusi për të qenë një nga Dymbëdhjetë Apostujt,
  • Marku - një ndjekës i Pjetrit dhe kështu një "njeri apostolik",
  • Luka - një mjek që i shkroi Teofilit atë që tani është libri i Lukës. Dihet gjithashtu se ka shkruar librin e Veprave të Apostujve (ose Veprat e Apostujve) dhe se ka qenë mik i ngushtë i Palit të Tarsusit,
  • Gjoni - një dishepull i Jezusit dhe më i riu nga Dymbëdhjetë Apostujt e tij.

Ata quhen ungjillorë, një fjalë që do të thotë "njerëz që shpallin lajmin e mirë", sepse librat e tyre synojnë të tregojnë "lajmin e mirë" ("ungjillin") të Jezusit.[5]

Mateu përmendet shpesh si "rrëfimi i parë i Ungjillit", jo vetëm për shkak të vendit të tij në kanun, por edhe për shkak të dëshmisë patristike për këtë. Megjithatë, shumica e studiuesve biblikë e shohin rrëfimin e ungjillit të Markut si të shkruar i pari (shih përparësia e Markanit) dhe tregimi i ungjillit të Gjonit si i fundit.

Është bërë zakon të flitet për "Ungjillin sipas Mateut" ... "Ungjillin sipas Gjonit", jo më pak për shkak të gjatësisë së tij më të shkurtër; por vlen të theksohet se titujt e lashtë nuk përdorin gjininë e posedimit, por parafjalën "sipas", që nënkupton se çdo ungjilltar parashtron një "Ungjill të Perëndisë" sipas aftësisë së tij, por jo në kuptimin e duke krijuar historinë e tij.

  1. ^ "The Gospels"
  2. ^ Lincoln, Andrew (2005-11-25). Gospel According to St John: Black's New Testament Commentaries (në anglisht). ISBN 9781441188229.
  3. ^ France, R.T (2007-07-11). The Gospel of Matthew (në anglisht). fq. 18. ISBN 9780802825018.
  4. ^ Tertullian, Adv. Marc. V.2.
  5. ^ "Fillimi i Ungjillit të Jezu Krishtit, Birit të Perëndisë." Mark 1:1

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]