Kategoria:Të drejtat e grave

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kur u kristalizua lëvizja e grave në shekullin XIX , feministet e para në përgjithësi u përqëndruan në fushën e të drejtave qytetare ( e drejta e divorcit , për kujdestarinë e fëmijës etj ) por levizja e parë e grave u përqëndrua gjithnjë e më shumë në sigurimin e së drejtës së votës.Të gjithë ne kemi të drejtën për të jetuar pa dhunë dhe diskriminim; të gëzojmë standardin më të lartë të arritshëm të shëndetit fizik dhe mendor; të jemi te arsimuar; të kemi të drejtë për të votuar; dhe për të fituar një pagë të barabartë. Në mbarë globin, shumë gra dhe vajza ende përballen me diskriminim në bazë të gjinisë. Pabarazia gjinore mbështet shumë probleme që prekin gratë dhe vajzat, si dhuna në familje dhe ulja para gjinisë së kundërt, paga më e ulët, mungesa e aksesit në arsim dhe kujdesi i pamjaftueshëm shëndetësor. Për shumë vite, lëvizjet për të drejtat e grave kanë luftuar shumë për të adresuar këtë pabarazi, duke bërë fushatë për të ndryshuar ligjet ose duke dalë në rrugë për të kërkuar respektimin e të drejtave të tyre. Dhe lëvizjet e reja kanë lulëzuar në epokën dixhitale të cilat theksojnë mbizotërimin e dhunës me bazë gjinore dhe ngacmimit seksual.

Nënkategoritë

Kjo kategori ka vetëm këtë nën-kategori.

(k) = Kategoria / (f) = Faqe

Faqet në kategorinë "Të drejtat e grave"

Kjo kategori ka 3 faqe nga 3 gjithësej.