Jump to content

Kazerma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Kazermat e fundit të shekullit të 18-të nga mbretërimi i George III, Kalaja e Edinburgut, Skoci.

Kazermat janë ndërtesa që duhet për të akomoduar personelin ushtarak. Fjala angleze e ka vëmendjen nga shekulli i 17-të përmes frëngjishtes dhe italishtes nga një fjalë e vjetër spanjolle barraca ("çadra e ushtarit"),[1] por sot kazermat janë të zakonshme ndërtesa të përhershme. Fjala mund të zbatohet për blloqe të banimit ose për komplekse të plota, dhe format e shumta që shpesh i referohen një strukture të vetme dhe të një jete të vetme në ndërtim.

Objekti kryesor i kazermave është të ndajë ushtarët nga popullata civile dhe të përforcojnë disiplinën, stërvitjen dhe esprit de corps. Ato janë quajtur “fabrika disiplinore për ushtarët”.[2] Ashtu si fabrikat industriale, disa konsiderohen si ndërtesa të dobëta ose të shurdhër, edhe pse të tjera janë për arkitekturën e tire madhështore si kazermat Collins në Dublin dhe të tjera në Paris, Berlin, Madrid, Vjenë ose Londër.[3] Nga kazermat e përafërta të ushtrisë së rekrutimit të shekullit të 19-të, të mbushura me mjegull dhe sëmundje dhe mezi të diferencuara nga lapsat e bagëtive që strehonin kanë të barkut, deri te kazermat e pastra dhe të lidhura me internetin e ushtrive moderne moderne , fjala mund të ketë një larmi. të konotacioneve.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Oxford English Dictionary, 2nd. ed. barrack, n.1
  2. ^ Black, Jeremy, A Military Revolution?: Military Change and European Society, 1550-1800 (London, 1991)
  3. ^ Douet, James, British Barracks, their social and architectural importance, 1660-1914 (London, 1997)