Kibla

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
besimtarët duke falur namazin
llogaritja gjeometrike e drejtimit të kibles
Kibla

Kibla (Arabisht: قبلة) është fjalë arabe për drejtimin nga duhet jetë i kthyer çdo mysliman për faljen e namazit. Pjesa dërmuese e Xhamive e kan të ndërtuar mihrabin në mur i cili tregon se në cilin drejtim është kibla. Kibla luan rol, jo vetëm për faljen e namazit, por për çdo ceremoni fetare. Koka e shtazës e cila theret duhet të jetë pa tjetër e kthyr në drejtim të kiblës, për tu plotësuar nji nga kushtet që mishi i shtazës të jetë hallall, gjegjësisht të jëtë i lejuar sipas normave islame. Pas vdekjes , myslimanët varrosen në atë mynyrë që ana e djathtë duhet të jetë e kthyer kah kibla.

Përcaktimi i drejtimit të kiblës[redakto | redakto tekstin burimor]

Metoda tradicionale[redakto | redakto tekstin burimor]

Në mijëvjeçarin e fundit, disa matematicient dhe astronom mysliman siq është el-Biruni, kan shqyrtuar drejtimin për përcaktimin e drejtimit të kibbles nga çdo vend i botës. Të gjithë janë pajtuar se ekzistojnë dy momente gjat viti kur dielli është direkt mbi Qabe, çka do të thot se hija e çdo objekti, në çfardo vendi qoftë në tokë tregon drejtimin e kundërt të Qabes. Kjo ndodhë çdo herë më 28 maj në ora 8:18 dhe më 16 korrik në ora 9:27 minuta.

Gjithashtu, në çfardo kohe , vetëm gjysma e rruzullit tokësor është e ndriquar nga Dielli. Për fat, janë dy momente gjat viti kur Dielli gjindet saktësisht në anën e kundërt të Qabes. Në këtë kohë drejtimi i hijës në cilindo qoftë vend të ndriquar tregon drejtimin e Kiblës. Kjo ndodhë për çdo 28 nëntor në ora 21:09 dhe më 16 janar në ora 21:29.

Përveq kësaj ipet edhe vërejtaja, përshkak të formës së Tokës, dretimi kah kibla është rruga më e shkurtër nga pika e dhanun dhe Mekës.

shih edhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]