Jump to content

Kitara akustike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shembull i një koncert-formë kitarë nga C.F. Martin

Një kitarë akustike është një kitarë që prodhon zë në mënyrë akustike duke transmetuar vibrimin e vargut në ajër - në krahasim me të mbështetur në përforcim elektronik. Valët e zërit nga vargu i një kitarë akustike resonate përmes trupit kitarë, duke krijuar tinguj. Kjo zakonisht përfshin përdorimin e një bordi të shëndoshë dhe një kuti të shëndoshë për të forcuar vibrimet e vargjeve.

Burimi kryesor i tingullit në një kitarë akustike është vargu, i cili është i rrëmbyer ose i rrahur me gisht ose me një zgjedhë. Vija vibruese në një frekuencë të nevojshme dhe gjithashtu krijon shumë harmonikë në frekuenca të ndryshme. Frekuenca e prodhuar mund të varet nga gjatësia e vargut, masa dhe tensioni. Ky varg shkakton lëkundjen e tingujve dhe kuti të shëndoshë, dhe pasi këto kanë resonancat e tyre në frekuenca të caktuara, ato përforcojnë disa harmonikë të vargjeve më fort se të tjerët, duke ndikuar kështu në timbërin e prodhuar nga instrumenti.

  • Carter, Walter (1996). Eiche, Jon (red.). The history of the Ovation guitar. Musical Instruments Series (bot. first). Milwaukee, Wisconsin: Hal Leonard Corporation. fq. 1–128. HL00330187; ISBN 978-0-7935-5876-6; ISBN 0-7935-5876-X (softcover); ISBN 0-7935-5948-0 (hardcover). {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  • Denyer, Ralph (1992). The guitar handbook. Special contributors Isaac Guillory and Alastair M. Crawford; Foreword by Robert Fripp (bot. Fully revised and updated). London and Sydney: Pan Books. ISBN 0-330-32750-X. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)