Jump to content

Kleptomania

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kleptomania është paaftësia për t'i rezistuar dëshirës për të vjedhur sende, zakonisht për arsye të ndryshme nga përdorimi personal ose përfitimi financiar. E përshkruar për herë të parë në vitin 1816, kleptomania klasifikohet në psikiatri si një çrregullim i kontrollit të impulsit. Disa nga karakteristikat kryesore të çrregullimit sugjerojnë se kleptomania mund të jetë një çrregullim obsesiv-kompulsiv i spektrit, por gjithashtu ndan ngjashmëri me çrregullimet e varësisë dhe humorit.

Çrregullimi shpesh nën-diagnostikohet dhe shoqërohet rregullisht me çrregullime të tjera psikiatrike, veçanërisht ankthin, çrregullimet e të ngrënit, alkoolin dhe përdorimin e substancave. Pacientët me kleptomania zakonisht trajtohen me terapi në zona të tjera për shkak të ankesave komorbide dhe jo çështjeve që lidhen drejtpërdrejt me kleptomaninë.

Gjatë 100 viteve të fundit, ka ndodhur një kalim nga ndërhyrjet psikoterapeutike në ato psikofarmakologjike për kleptomaninë. Trajtimet farmakologjike duke përdorur frenuesit selektiv të rimarrjes së serotoninës (SSRIs), stabilizuesit e humorit dhe antagonistët e receptorëve opioidë, dhe ilaqet kundër depresionit të tjerë së bashku me terapinë njohëse të sjelljes, kanë dhënë rezultate pozitive. Megjithatë, ka pasur edhe raporte të kleptomanisë të shkaktuara nga frenuesit selektiv të rimarrjes së serotoninës (SSRIs).