Psikiatria

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fjala psikike vjen nga greqishtja e lashte e që d.m.th. shpirt ose flutur. Insekti që fluturon shfaqet në stemen e Kolegjit Mbretëror të Psikiatërve në Britani [1]

Psikiatria është specialiteti mjekësor kushtuar diagnostikimit, parandalimit dhe trajtimit të çrregullimeve mendore. [2] [3] Këto përfshijnë pamundësi të ndryshme të përshtatjeve që lidhen me disponimin, sjelljen, njohjen dhe perceptimet.

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlerësimi fillestar psikiatrik i një personi zakonisht fillon me një histori rasti dhe ekzaminim të gjendjes mendore. Krahas kësaj mund të bëhen ekzaminime fizike dhe teste psikologjike. Me raste, përdoren neuroimazheringu ose teknika të tjera neurofiziologjike. [4] Çrregullimet mendore shpesh diagnostikohen në përputhje me konceptet klinike të listuara në manualet diagnostikuese si Klasifikimi Ndërkombëtar i Sëmundjeve (ICD), të redaktuara dhe të përdorura nga Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) dhe Manuali diagnostik dhe statistikori çrregullimeve mendore, botuar nga Shoqata Psikiatrike Amerikane (APA). Edicioni i pestë i DSM ( DSM-5 ) u botua në vitin 2013 i cili riorganizoi kategoritë më të mëdha të sëmundjeve të ndryshme dhe u zgjerua në edicionin e kaluar duke përfshirë informacione dhe pasqyra që janë në përputhje me hulumtimet aktuale. [5]

Trajtimi i kombinuar i ilaçeve psikiatrike dhe psikoterapisë është bërë mënyra më e zakonshme e trajtimit psikiatrik në praktikën e tanishme, [6] por praktika bashkëkohore gjithashtu përfshin një larmi të modaliteteve të tjera, p.sh., trajtimi pohues i komunitetit, përforcimi i komunitetit dhe punësimi i mbështetur. Trajtimi mund të bëhet mbi baza spitalore ose ambulantore, në varësi të ashpërsisë së dëmtimit funksional ose nga aspektet e tjera të çrregullimit në fjalë. Një rast psikiatrik mund të trajtohet edhe në një spital psikiatrik. Hulumtimi dhe trajtimi brenda psikiatrisë në tërësi kryhet në baza ndërdisiplinore me profesionistë të tjerë, siç janë epidemiologët, infermierët ose psikologët.

Etimologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shprehja "psikiatri" për herë të parë është përdorur nga mjeku gjerman Johann Christian Reil në vitin 1808 dhe fjalë për fjalë do të thotë 'trajtim mjekësor i shpirtit' (psikë- "shpirt" nga greqishtja e lashtë psykh soul "shpirt"; -iatry "trajtim mjekësor" nga gk . iātrikos "mjekësor" nga iāsthai "për tu shëruar"). Një doktor i mjekësisë i specializuar në psikiatri është psikiatër.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ James FE (korrik 1991). "Psyche". Psychiatric Bulletin. 15 (7): 429–31. doi:10.1192/pb.15.7.429. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Backes, Katherine A.; Borges, Nicole J.; Binder, S. Bruce; Roman, Brenda (2013). "First-year medical student objective structured clinical exam performance and specialty choice". International Journal of Medical Education. 4: 38–40. doi:10.5116/ijme.5103.b037. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Alarcón, Renato D. (2016). "Psychiatry and Its Dichotomies". Psychiatric Times. 33 (5): 1. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Information about Mental Illness and the Brain (Page 3 of 3)". The Science of Mental Illness. National Institute of Mental Health. 31 janar 2006. Arkivuar nga origjinali më 12 tetor 2007. Marrë më 19 prill 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Kupfer DJ, Regier DA (maj 2010). "Why all of medicine should care about DSM-5". JAMA. 303 (19): 1974–5. doi:10.1001/jama.2010.646. PMID 20483976. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Gabbard GO (shkurt 2007). "Psychotherapy in psychiatry". International Review of Psychiatry. 19 (1): 5–12. doi:10.1080/09540260601080813. PMID 17365154. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)

Literatura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]