Jump to content

Kuvendi i Izraelit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Knesset)
Stema e Izraelit.

Kuvendi i Izraelit apo Knesset-i (hebraisht: HaKnesset, fjalë-për-fjalë.''mbledhje, kuvend', arabisht: al-Kinisit) është legjislatura njëdhomëshe e Izraelit.

Kuvendi miraton të gjitha ligjet, zgjedh presidentin[1] dhe kryeministrin[2] (edhe pse i pari emërohet ceremonialisht nga Kryeministri), miraton kabinetin dhe mbikëqyr punën e qeverisë, ndër të tjera. Përveç kësaj, Kuvendi zgjedh kontrollorin shtetëror. Ai gjithashtu ka fuqinë të heqë imunitetin e anëtarëve të saj, të largojë presidentin dhe kontrollorin e shtetit nga detyra, të shpërndajë qeverinë me një votë konstruktive mosbesimi dhe të shpërndahet dhe të shpallë zgjedhje të reja. Kryeministri mund të shpërndajë edhe Kuvendin. Megjithatë, deri në përfundimin e zgjedhjeve, Kuvendi ruan autoritetin në përbërjen e tij aktuale.[3] Kuvendi mblidhet në Givat Ram, Jeruzalem.

Anëtarët e Kuvendit zgjidhen në mbarë vendin përmes përfaqësimit proporcional.

  1. ^ "Basic Law - The President of the State". www.jewishvirtuallibrary.org. Marrë më 2024-05-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Basic Law - The Government 2001". www.jewishvirtuallibrary.org. Marrë më 2024-05-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "History & Overview of the Knesset". www.jewishvirtuallibrary.org. Marrë më 2024-05-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)