Jump to content

Qeveria e Izraelit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Stema e Izraelit.

Kabineti i Izraelit (hebraisht: Memshelet Yisra'el; arabisht: Majlis Wuzaraʾ Israʾil) ushtron autoritetin ekzekutiv në Shtetin e Izraelit. Ai përbëhet nga ministra të cilët zgjidhen dhe drejtohen nga kryeministri. Përbërja e qeverisë duhet të miratohet me një votëbesim në Knesset (parlamentin izraelit). Sipas ligjit izraelit, kryeministri mund të shkarkojë anëtarët e qeverisë, por duhet ta bëjë këtë me shkrim dhe të emëruarit e rinj duhet të miratohen nga Knesset. Shumica e ministrave drejtojnë ministritë, megjithëse disa janë ministra pa portofol. Shumica e ministrave janë anëtarë të Knesset, megjithëse vetëm Kryeministri dhe "kryeministri i caktuar në detyrë" kërkohet të jenë anëtarë të Knesset. Disa ministra quhen edhe deputetë dhe zëvendëskryeministra. Ndryshe nga ushtruesi i detyrës së kryeministrit të caktuar, këto role nuk kanë asnjë kuptim statutor. Qeveria vepron në përputhje me Ligjin Bazë. Ai mblidhet të dielave çdo javë në Jeruzalem. Mund të ketë takime shtesë nëse e kërkojnë rrethanat.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]