Jump to content

Koala

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Koala është një specie e cila gjendet në Australi dhe përfaqësuesi i vetëm i gjallë i familjes Phascolarctidae. Gjendet në rajonet bregdetare të Australisë jugore dhe lindore, nga Adelaide deri në pjesën jugore të Gadishullit Cape York. Popullsia e saj gjithashtu shtrihet në distanca të konsiderueshme në zonën e territorit Australian, ku lagështia është e mjaftueshme për të ruajtur pyjet. Koalat e Australisë së Jugut u shfarosën në fillim të shekullit të 20-të. Kjo kafshë nuk është e pranishme në Tasmania ose Australinë Perëndimore.

Koala është e lidhur ngushtë me eukalipsin ose pemën çamçakëz, nga të cilat ha vetëm gjethet e specieve të caktuara. Meshkujt mund të jetojnë mesatarisht 15 vjet, ndërsa femrat 20 vjet.

Është me kangurin, një nga simbolet kryesore të Australisë. Pasi është gjuajtur masivisht për leshin e saj, sot kërcënohet kryesisht nga brishtësia dhe tërheqja e jetesës të saj. Më pak se 80,000 koala jetojnë dhe ky numër vazhdon të bjerë. Koalat janë zhdukur për shkak të kërcënimeve nga jetesa e tyre dhe valët e nxehtësisë nga ngrohja globale1.