Jump to content

Kodeina

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Skeda:Codeine 3d transparent.gif
Kodeina 3d transparent

Kodeina është derivat i opiumit i perdorur për të trajtuar dhimbjen, si ilaç për kollën dhe diarrenë. Zakonisht përdoret për të trajtuar shkallë të lehtë dhe të moderuar të dhimbjes. Ndikim më të madh arrin kur të kombinohen me paracetamol (acetaminophen) ose me ndonjë ilaç anti-inflamator jo-steroidal (NSAID) të tillë si aspirina ose ibuprofeni.[1]. Nuk përkrahet përdorimi i saj për supresion akut të kollës tek fëmijët apo të rriturit.[2] .Në Evropë nuk rekomandohet si ilaç i kollës tek personat nën moshën dymbëdhjetë vjeçare.Zakonisht merret nga goja. Ai fillon të ndikojë pas gjysmë ore me efekt maksimal prej orësh. Kohëzgjatja e përgjithshme e efekteve të saj zgjat rreth katër deri në gjashtë orë. [3]

Mioza e shkaktuar nga përdorimi i opiateve
Co-codamol
Co-codamol

Efektet anësore të zakonshme përfshijnë të vjella, kapsllëk, kruarje, ndjeshmëri dhe përgjumje. Efektet anësore serioze mund të përfshijnë vështirësi në frymëmarrje dhe varësisë. Është e paqartë nëse përdorimi i saj në shtatzëni është i sigurt. Duhet të përdoret me kujdes gjatë ushqyerjes me gji pasi mund të rezultojë në helmim opiat tek foshnja. Kodeina funksionon duke u ndarë në morfinë në mëlqi. Se sa shpejt ndodh kjo varet nga vetë gjenetika e atij personi. [4]. Që mga viti 2016 nuk rekomandohet përdorimmi i tij te fëmijët. [5]

Kodeina u zbulua në vitin 1832 nga Pierre Jean Robiquet. [6] Në vitin 2013 janë prodhuar rreth 361,000 kilogramë kodeinë, ndërsa 249,000 kilogramë janë përdorur. [7] Kjo e bën atë opiatin më të shpeshtë. Është në listën e barnave esenciale të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, si ndër ilaçet më efektive dhe më të sigurta që i nevojiten sistemit shëndetësor. [8] Kostoja e shitjes me shumicë në botën në zhvillim është midis 0.04 dhe 0.29 USD për dozë që nga 2014. [9] Në Shtetet e Bashkuara një dozë kushton rreth një dollar . [10] Kodeina paraqitet natyrshëm dhe përbën rreth 2% të opiumit. [11]

Përdorimi mjekësor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kodeina përdoret për të trajtuar dhimbjen e lehtë deri në atë të progresuar dhe për të lehtësuar kollën. [12] Kodeina përdoret gjithashtu për të trajtuar diarrenë dhe diarrenë predominante të sindromës së zorrëve të irrituara , ndonëse loperamide (e cila është në dispozicion pa recetë për diarre të butë), difenoksilati, paregorik ose edhe laudanumi përdoren më shpesh për të trajtuar diarre të rëndë[13].

Ekzistojnë dëshmi të dobëta se është e dobishme në dhimbjen e kancerit.[14] Akademia Amerikane e Pediatrisë nuk rekomandon përdorimin e saj në fëmijë për shkak të efekteve anësore. FDA liston moshën nën 12 vjeç si kundërindikacion për t'u përdorur. [15]

Për më tepër, kodeina është gjetur si një kompleks endogjen, së bashku me morfinën, në trurin e primateve jo-njerëzore me neuronet e depolarizuar, duke treguar se kodeina mund të funksionojë si neurotransmetues ose neuromodulator në sistemin nervor qendror.[16]

Kolla[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dëshmitë nuk e mbështesin përdorimin e saj për shtypjen akute të kollës tek fëmijët dhe të rriturit. [17] Në Evropë nuk rekomandohet si ilaç i kollës tek ata nën moshën dymbëdhjetë vjeçare. Ka disa prova në atë se mund të zvogëlojë kollë kronike tek të rriturit.[18]

Formulimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kodeina është tregtuar si ilaç i vetëm një përbërësi si dhe në preparate të kombinuara me paracetamol (si co-codamol: p.sh., brendet Paracod, Panadeine dhe seria Tylenol me-kodeine, përfshirë Tylenol 3 dhe 1,2,4); me aspirinë (si co-codoprin); ose me ibuprofen (si Nurofen Plus). Këto kombinime sigurojnë lehtësim më të madh të dhimbjeve se sa vetëm agjenti (synergji e drogës).

Kodeina tregtohet zakonisht në produktet që përmbajnë kodeinë dhe qetësues të tjerë të dhimbjes ose relaksues të muskujve, si dhe kodeinë të përzier me fenacetin (Emprazil me kodeinën nr. 1, 2, 3, 4 dhe 5), naproxen, indometacin, diclofenak dhe të tjerë, si dhe përzierjet më komplekse, duke përfshirë përzierje të tilla si aspirina + paracetamoli + kodeina ± kafeina ± antihistaminë dhe agjentë të tjerë, siç janë ato të përmendura më lart. Kodeina gjithashtu tregtohet në shurupet e kollit nga zero deri në gjysmë dozim përbërës aktivë të tjerë dhe një linctus(shirup për të qetësuar kollën e thatë)[19] (p.sh., Paveral). Injektimi i kodeinës është i mundur vetëm si injektim nënlëkuror ose brendamuskular(IM) ; injeksion intravenoz është përjashtuar pasi kjo mund të rezultojë në degranulim të qelizave joimune -dhe në reaksion anafilaktik. Edhe supositorë të Kodeinës janë shitur në disa shtete.

Efektet anësore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Efektet e zakonshme negative të lidhura me përdorimin e kodeinës përfshijnë përgjumje dhe kapsllëk. Më pak të zakonshme janë kruarja, vjellja, tharje e gojës, mioza, hipotensioni ortostatik, mbajtja e urinës, euforia, disforia dhe kollitja. Efekte të rralla jo tëfavorshme përfshijnë anafilaksinë, pankreatitin akut dhe depresionin respirator.[20]

Ashtu si me të gjitha opiatet, efektet afatgjata mund të ndryshojnë, por mund të përfshijnë uljen e dëshirës seksuale, apatinë dhe humbjen e kujtesës. Disa njerëz mund të kenë reaksione alergjike ndaj kodeinës, të tilla si ënjtja e lëkurës dhe skuqja . [21] Toleranca ndaj shumë prej efekteve të kodeines, duke përfshirë efektet e saj terapeutike, zhvillohet me përdorim të zgjatur. Një reaksion i mundshëm serioz i drogës, si me opioidet e tjera, është depresioni i frymëmarrjes. Ky depresion lidhet me dozën dhe është një mekanizëm për pasojat e mundshme fatale të mbidozës.

Meqenëse kodeina është metabolizuar në morfinë, morfina mund të kalojë përmes qumështit të gjirit tek femiu në sasi potencialisht vdekjeprurëse, duke e ulur frymëmarrjen. [22] [23] Në gusht 2012, Administrata Federale e Barnave të Shteteve të Bashkuara lëshoi një paralajmërim rreth vdekjeve në pacientët pediatrikë <6 vjeç pas marrjes së "dozave" normale të paracetamolit me Kodeine pas tonsilektomisë [24].

Disa pacientë janë konvertues shumë efektivë të kodeinës në formën e tij aktive, morfinë, duke rezultuar në nivele vdekjeprurëse të gjakut. FDA aktualisht rekomandon përdorim shumë të kujdesshëm të kodeinës në pacientët e rinj të tonzilektomisë: përdorni medikamentin në sasinë më të ulët që mund të kontrollojë dhimbjen, përdorni "sipas nevojës" dhe jo "gjatë gjithë kohës" dhe kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse një fëmijë nga kodeina shfaq sedacion të tepruar ose frymëmarrje jonormalisht të zhurmshme.

Farmakologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Farmakodinamikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kodeina është një opioid.[25] Është agonist selektiv i receptorit μ-opioid (MOR). Vetë kodeina ka afinitet relativisht të dobët për MOR. [26]

Farmakokinetikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shndërrimi i kodeinës në morfinë ndodh në mëlçi dhe katalizohet nga enzimi CYP2D6 i citokromit P450. CYP3A4 prodhon norkodin dhe UGT2B7 lidh kodeinën, norkodinën dhe morfinin me 3- dhe 6-glucuronide kodeinë korrespondues. Srinivasan, Wielbo dhe Tebbett spekulojnë se kodeina-6-glukuronidi është përgjegjës për një përqindje të madhe të analgjezisë së kodeinës dhe kështu këta pacientë mund të përjetojnë disa analgjezia.[27] . CYP3A4 prodhon norkodinë dhe UGT2B7 lidh kodeinën, norkodinën dhe morfininë me morifinë 3- dhe 6-glucuronide korrespondues. Srinivasan, Wielbo dhe Tebbett spekulojnë se kodeina-6-glukuronidi është përgjegjës për një përqindje të madhe të analgjezisë së kodeinës . Shumë nga efektet negative ende do të përjetohen nga metabolizerët e dobët. Disa ilaçe janë inhibitorë të CYP2D6 dhe reduktojnë ose madje bllokojnë plotësisht konvertimin e kodeinës në morfinë.

Më i njohur nga këto janë dy nga inhibitorët selektivë të rimarrjes së serotoninës, paroxetinë (Paxil) dhe fluoxetinë (Prozac), si dhe difenhidramina antihistamine (Benadryl) dhe bupropion antidepresant (Wellbutrin, i njohur edhe si Zyban). Droga të tjera, të tilla si rifampicina dhe deksametazoni, nxisin izozimët e CYP450 dhe kështu rrisin shkallën e konvertimit. CYP2D6 konverton kodeine ne morfine, e cila pastaj i nënshtrohet glukuronidimit. Droga kërcënuese për jetën, duke përfshirë depresionin respirator që kërkon intubim, mund të zhvillohet për disa ditë në pacientët të cilët kanë alela të shumta funksionale të CYP2D6, duke rezultuar në metabolizëm ultra-të shpejtë të opioideve siç është kodeina në morfinë .[28] [29] [30]

Kodeina dhe kripërat e saj absorbohen lehtë nga traktati gastrointestinal dhe marrja e fosfatit të kodeines prodhon përqëndrime maksimale plazme në rreth një orë. Gjysmejeta e plazmes është ndërmjet 3 dhe 4 orë dhe raporti i potencialit analgjezik oral / intramuskular është përafërsisht i barabartë me 1: 1.5. Raporti më i zakonshëm i konvertimit, i dhënë në tabelat e equianalgesia që përdoren në Shtetet e Bashkuara, Kanada, Britani të Madhe, Republika e Irlandës, Bashkimi Evropian, Rusia dhe vende të tjera si 130 mg IM është e barabartë me 200 mg PO, të dyja të cilat janë ekuivalente me 10 mg morfinë solfate IV dhe 60 mg morfinë solfate PO. Kripë: raporti i bazës së lirë të kripës së të dy ilaçeve në përdorim janë pothuajse ekuivalent dhe nuk bëjnë përgjithësisht një ndryshim klinik.[31]

Kodeina metabolizohet nga O- dhe N-demetilimi në mëlçi në morfinë dhe norkodeninë. Kodeina dhe metabolitët e saj janë të përjashtuar pothuajse tërësisht nga veshka, kryesisht si konjugate me acidin glukuronik. [32]

Metabolitët aktiv të kodeines, sidomos morfina, ushtrojnë efektet e tyre duke u lidhur dhe duke aktivizuar receptorin μ-opioid.

Kimia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhja me opioidet e tjerë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kodeina është përdorur në të kaluarën si material fillestar dhe prototip i një klase të madhe të opioideve kryesisht të lehtë deri në moderim të fortë; të tilla si hydrocodone (1920 në Gjermani), oxycodone (1916 në Gjermani), dihydrocodeine (1908 në Gjermani), dhe derivatet e saj të tilla si nicocodeine (1956 në Austri). Megjithatë, këto opioide nuk janë më të sintetizuara nga kodeina dhe zakonisht sintetizohen nga alkaloide të tjera të opiumit; Në përgjithësi, klasat e ndryshme të derivateve të morfinit, si ketonet, semisintetikët si dihidromorfina, halogeno-morfidet, esteret, eterët dhe të tjerët kanë kodeinë, dihidrokodeine dhe analoge isokodine.[33]

Si një analgjezik, kodeina krahasohet dobët me opiatet e tjera. Të lidhur me kodeinën në mënyra të tjera janë codoxime, thebacon, codeine-N-oksid (genocodeine), lidhur me derivatet e morfines azotike siç është metabromid kodeine dhe heterodin, i cili është një ilaç gjashtë herë më i fortë se morfiumi dhe 72 herë më i fortë se kodeina në një ristrukturim të vogël të molekulës, dmth. duke lëvizur grupin metil nga pozicioni 3 në pozicionin 6 në skeletin e karbonit të morfines.

Drogat kanë ngjashmëri me kodeinën në efekte për shkak të lidhjes së ngushtë strukturore me ndryshimet në grupet metil në pozitën 3, përfshirë etilmorfinën a.k.a. codethyline (Dionine) dhe benzilmorfin (Peronine). Ndërsa nuk ka efekte narkotike të vetat, thebaine prekursor ,opioid i cili ndryshon nga kodeina vetëm pak në strukturë. Pseudokodeine dhe disa alkaloide të tjera të ngjashme që aktualisht nuk përdoren në mjekësi gjenden në sasi gjurmë në opium.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kodeina, ose 3-metilmorfina, është një alkaloid i gjetur në opium poppy, Papaver somniferum var. album, bimë nga familja papaveraceae. Papavaku i Opiumit është kultivuar dhe përdorur gjatë gjithë historisë njerëzore për një sërë variantesh medicinale (analgjezike, anti-dhimbësore dhe anti-diarre) dhe pronave hipnotike të lidhura me diversitetin e përbërësve aktivë të saj, të cilët përfshijnë morfinën, kodeinën dhe papaverinën.

Kodina gjendet në përqendrime prej 1% deri në 3% në opium të përgatitur nga metoda latex(qumështore) nga Papaver somniferum.Emri kodeinë rrjedh nga gjuha greke e lashtë (kṓdeia, "kreu i lulekuqes").

Deri në fillim të shekullit të 19-të, opiumi i parë u përdor në përgatitjet e larmishme të njohura si laudanum dhe elixirët paregorikë; përgatitja origjinale duket se është përpunuar në Leiden, Holandë rreth vitit 1715 nga një kimist me emrin Lemort; në 1721, Farmakopia e Londrës përmend një Elixir Asthmaticum, i zëvendësuar nga termi Elixir Paregoricum ("dhimbje e qumështit") në 1746.

Izolimi progresiv i komponentëve aktivë të opiumit hapi rrugën për të përmirësuar selektivitetin dhe sigurinë e farmakopesë së bazuar në opiate. Morfina tashmë ishte izoluar në Gjermani nga Friedrich Sertürner në 1804. [34] Kodeina u izolua për herë të parë në Francë nga Pierre Robiquet në 1832, tashmë i njohur për zbulimin e alizarin, , ndërsa punonte në përpunimin e morfinës së rafinuar. [35]

Robiquet gjithashtu merret me zbulimin e kafeinës në mënyrë të pavarur nga Pelletier, Caventou dhe Runge.Kjo hapi rrugën për përpunimin e një brezi të ri të formulave specifike antitussive dhe antidiarrheale të bazuara në kode.

Kodeina është opiati më i përdorur gjerësisht në botë, dhe është një nga barnat më të përdorura në përgjithësi sipas raporteve të shumta nga organizatat, përfshirë Organizatën Botërore të Shëndetësisë dhe agjencinë e mëparshme të Lidhjes së Kombeve. Është një nga analgjezikët opioidë më të efektshëm të marrë permes gojës . Forca e saj varion nga 8% në 12% të morfines në shumicën e njerëzve; ndryshimet në metabolizmin mund të ndryshojnë këtë shifër si medikamente të tjera, varësisht nga mënyra e administrimit të saj.

Ndërsa kodeina mund të nxirret drejtpërdrejt nga opiumi, burimi i saj origjinal ose shumica e kodeines sintetizohet nga morfina përmes procesit të O-metilimit, [36] [37] nëpërmjet një procesi të përfunduar së fundmi në fund të shekullit të 20 nga Robert C Corcoran dhe Junning Ma. [38]

Kripërat e shumta të kodeinës janë përgatitur që kur u zbulua droga. Më të përdorurat janë hidroklorur (raporti i konvertimit 0.805), fosfati (0.736), sulfat (0.859) dhe citrate (0.842). Të tjerë përfshijnë një NSAID salicilate, kodein salicilate (0.686), një bromid (codeine methylbromide, 0.759), dhe të paktën katër barbiturate me bazë kodeine, cyclohexenylethylbarbiturate (0.559), cyclopentenylallylbarbitolate (0.561), diallylbarbituar (0.561) dhe diethylbarbiturate (0.619 ). Ky i fundit u prezantua si Codeonal në vitin 1912, për dhimbje me nervozizëm. [39] Metilbromidi i kodinës konsiderohet gjithashtu një drogë e veçantë për qëllime të ndryshme. [40]

Kodeina dhe morfina, si dhe opiumi, janë përdorur në një përpjekje për të trajtuar diabetin në vitet 1880 dhe më pas, si në vitet 1950. [41]

Shoqëria dhe kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emërtimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpesh shitet si kripë në formën e sulfatit kodeines ose fosfat kodeine në Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar dhe Australi. Hidroklorid i kodeinës është më i shpeshtë në mbarë botën dhe gjithashtu hasen edhe citrati, hidrojodidi, hidrobromidi, tartrati dhe kripërat e tjera. [42] Emri kimik për kodeinën është morfinan-6-ol, 7,8-didehidro-4,5-epoksi-3-metoksi-17-metil-, (5a, 6a) - [43]

Përdorimi rekreativ[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kodeina mund të përdoret si ilaç rekreativ.

Një i varur nga heroina apo opiatet mund të përdor kodeinë për të shmangur efektet e vartësisë gjatë periudhave ku barnat e tyre të preferuar nuk janë të disponueshme ose të papërballueshme. [44] Në vitet 1990 filloi të përdoret si ilaç për rekreacion dhe u quajt 'shurup', 'i dobët' [45] Reperi Pimp C, nga grupi UGK, vdiq nga mbidoza e këtij kombinimi. [46]

Kodeina përdoret në laboratorë ilegalë të drogës për të bërë morfinë.[47] [48]

Detektimi/Përcaktimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kodeina ose metabolitët e saj të mëdhenjë mund të përcaktohen në gjak, plazmë ose urinë. Programet e kontrollit të abuzimit me drogë përgjithësisht testojnë urinën, flokët, djersën ose pështymën. Shumë teste komerciale të shqyrtimit të opiumit të drejtuar ndaj morfinit lidhen mjaftueshëm me kodeinën dhe me metabolitët e saj, por teknikat kromatografike mund të dallojnë lehtësisht kodeinën nga opiatet dhe opioidet e tjera.

Është e rëndësishme të theksohet se përdorimi i kodeinës rezulton në sasi të konsiderueshme të morfines si një produkt sekrecion. Për më tepër, heroina përmban kodeinë (ose kodeinë acetil) si një papastërti dhe përdorimi i saj do të rezultojë në nxjerrjen e sasive të vogla të Kodeinës. Përqendrimet e kollonës së gjakut ose të plazmës zakonisht janë në sasi prej 50-300 μg / L në personat që marrin drogën terapeutike, 700-7000 μg / L në përdoruesit kronikë dhe 1000-10,000 μg / L në rastet e dozave vdekjeprurëse akute. [49] [50] [51]

Kodeina prodhohet edhe në trupin e njeriut përgjatë të njëjtit rrugë të biosintetikës si morfina. [52]Përqendrimet e kodeinës endogjene dhe morfinës në urinë shihet të rriten dukshëm në individët që marrin L-DOPA për trajtimin e sëmundjes së Parkinsonit. [53]

Statusi legal[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në të gjithë botën, kodeina është e varur nga përqendrimi i saj,. Në Australi, Kanada, Zelandë të Re, Suedi, Mbretërinë e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara dhe shumë vende të tjera, kodeina rregullohet nën ligje të ndryshme të kontrollit të narkotikëve. Në disa vende është i disponueshëm pa recetë mjekësore në preparate të kombinuara nga farmacistët e licencuar në doza deri në 20 mg, ose 30 mg kur shiten të kombinuara me paracetamol 500 mg.[54]

Australia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Australi, që nga 1 shkurti 2018, përgatitjet që përmbajnë kodeinë nuk janë në dispozicion pa recetë. [55]

Përgatitjet që përmbajnë kodeinë të pastër (p.sh. tableta fosfat kodeine ose linktus fosfat kodeine) janë në dispozicion me recetë.

Kanadaja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Kanada tabletat që përmbajnë 8 mg kodeine të kombinuara me 15 mg kafeinë dhe 300 mg paracetamol shiten si T1 (Tylenol Number 1) pa recetë. Një tabletë e ngjashme e quajtur "A.C. & C." (i cili qëndron për Acetilsalicilik me Kafeinë dhe Kodinë) që përmban 325-375 mg acid acetilsalicilik (Aspirin) në vend të paracetamolit është gjithashtu i disponueshëm pa recetë.

Të dy tabletat mbahen prapa mbulesës dhe duhet të shpërndahen nga një farmacist i cili mund të kufizojë sasinë. Emrat e shumë produkteve codeine dhe dihydrocodeine në Kanada kanë tendencë të ndjekin sistemin e numrave të lëndëve narkotike (Tylenol With Codeine No. 1, 2, 3, 4 & c) të përmendur më poshtë në seksionin mbi Shtetet e Bashkuara.

Kodeina u bë ilaç me recetë vetëm në krahinën e Manitobës më 1 shkurt 2016. Një farmacist mund të lëshojë një recetë dhe të gjitha blerjet regjistrohen në një bazë të dhënash qendrore për të parandaluar mbingarkimin. [56]

Danimarka[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Danimarkë kodeina shitet me maksimum 9.6 mg në përzierje. Artikulli është dhënë pa receta. Përgaditja më e fuqishme me kodeinë përmban 9.6mg kodeinë (me aspirinë, emri i markës Kodimagnyl); çdo gjë më e fortë jepet vetëm me recetë. [57]

Franca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Francë, para vitit 2017 shumica e përgatitjeve që përmbajnë kodeinë nuk kërkonin recetë të mjekut.

Shembulli i produkteve që përmbajnë codeine përfshijnë Néocodion (codeine dhe kamfuri), Tussipax (etilmorphine dhe codeine), Paderyl (vetëm kodeinë), Codoliprane (codeine me paracetamol), Prontalgine dhe Migralgine (codeine, paracetamol dhe kafeinë) Në vitin 2017, ligji u ndryshua duke bërë të detyrueshme një recetë për të gjitha produktet e kodeinës së bashku me etilmorfinën dhe dekstrometorfën [58]

Gjermania, Zvicra dhe Austria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpërndarja e produkteve që përmbajnë kodeinë dhe droga të ngjashme (dihidrokodeine, nikokodine, benzilmorfin, etilmorfin etj.), në ​​përgjithësi, bëhet me recetë nga një mjek ose me përshkrimin e farmacistit. Titulli 76 i traktatit të Shengenit ka bërë të mundur që vendet brenda shteteve nënshkruese të importojnë dhe eksportojnë drogë me kushte të ndryshme të rregjistrimit dhe urdhërimit dhe rregullave të ndryshme.

Greqia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kodeina klasifikohet si ilaç i paligjshëm në Greqi dhe individët që posedojnë atë mund të arrestohen, edhe nëse ato legjitimisht janë përshkruar në një vend tjetër. Është shitur vetëm me recetë të mjekut (Lonarid-N, Lonalgal). [59]

Hong Kongu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Hong Kong, kodeina rregullohet sipas Ligjeve të Hong Kongut, Ordinancës për Drogën e Rrezikshme, Kapitulli 134, Shtojca 1. Ajo mund të përdoret ligjërisht vetëm nga profesionistët e shëndetësisë dhe për qëllime kërkimore universitare. Substanca mund të jepet nga farmacistët nën një recetë. Kushdo që furnizon substancën pa recetë mund të gjobitet me 10,000 dollarë (HKD).

Dënimi maksimal për trafikimin ose prodhimin e substancës është një gjobë prej 5,000,000 dollarë (HKD) dhe burgim të përjetshëm. Zotërimi i substancës për konsumim pa leje nga Departamenti i Shëndetësisë është i paligjshëm me gjobë prej 1.000.000 dollarë (HKD) dhe / ose 7 vjet burg.

Megjithatë, kodeina është në dispozicion pa recetë nga farmacistët e licencuar në doza deri në 0.1% : Tabela 1, Pjesa IV, paragrafi 23 (dmth. 5 mg / 5ml) : Seksioni 3, (1) (a)[60]

India[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përgatitjet e kodeines kërkojnë recetë në Indi. Në dispozicion ka përgatitje me paracetamol dhe kodeinë .Kodeina është gjithashtu e pranishme në shurupe të ndryshme të kollit si fosfat kodeine, përfshirë edhe klorofeniramin maleat. Kodeina e pastër është gjithashtu në formë tabletash sulfat kodeine. Ministria e Shëndetësisë dhe Mirëqenies Familjare nuk ka gjetur dëshmi të efikasitetit të saj kundër kontrollit të kollës. [61]

Irani[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përgatitjet me kodeine në Iran normalisht vijnë me paracetamol ose guaifenesin. Kodeina e pastër është gjithashtu në dispozicion si fosfat kodeine 30 mg tableta dhe me leje të posaçme të nevojshme për blerje. Zëvendësministri i Shëndetësisë i Iranit raportoi se kombinimet e kodeines janë ilaçet më të mira të Iranit për shitjen e OTC.

Irlanda[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Konsumatorët duhet të pyesin farmacistin për produktin që përmban kodeinë në emër, dhe farmacisti bën një vlerësim nëse është i përshtatshëm për pacientin të përdorë kodeinë dhe se pacientët janë plotësisht të këshilluar për përdorimin e saktë të këtyre produkteve. Produktet që përmbajnë më shumë se 12.8 mg kodeinë janë në dispozicion vetëm me recetë.[62]

Italia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tabletat ose preparatet me kodeine kërkojnë recetë . Përgatitjet e paracetamolit dhe kodeinës janë në dispozicion në Itali si Co-Efferalgan dhe Tachidol.

Japonia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vetëm doza të ulëta janë të shitura në farmaci.

Maldivet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Maldivët janë të rreptë për ilaçet, me shumë droga të zakonshme, veçanërisht me ndalimin e përmbajtjes së kodinës, nëse nuk keni një recetë të noterizuar dhe të vërtetuar të mjekut. Vizitorët që thyejnë rregullat, edhe pa dashje, janë dëbuar ose burgosur.

Nigeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nigeria në vitin 2018 ka në plan të ndalojë prodhimin dhe importin e shurupit të kollit që përfshin kodeinë si përbërës. [63]Kjo është për shkak të shqetësimeve në lidhje me përdorimin e saj për t'u dehur.

Rumania[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kodeina nuk lejohet pa recetë mjekësore. Ajo shitet me emrin Farmacod dhe përqendrimi i saj nuk e kalon 15 mg. Ekziston një kombinim i njohur i acidit acetilsalicilik, paracetamol dhe hemihidrat fosfat kodeine me emrin Aspaco i cili lejohet pa recetë mjekësore, por rasti i tij nënshkruhet me një simbol të kuq të thirrjes, që do të thotë se ngasja nuk do të lejohet gjatë trajtimit. Nuk ka sanksione nëse droga jepet pa recetë.

Afrika Jugore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Disa barnatore kërkojnë nga njerëzit të shkruajnë emrin dhe adresën e tyre për të siguruar që ata nuk blejnë shumë për një periudhë të shkurtër edhe pse shumë prej tyre nuk e kërkojnë fare këtë. Megjithëse kodeina është lirisht në dispozicion, Afrika e Jugut ka një normë të përhapjes vjetore mjaft të ulët të përdorimit të opiumit në 0.3% krahasuar me Shtetet e Bashkuara në 0.57% ku të gjithë opijat janë të rregulluara rreptësisht.

Shri-Lanka[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përgatitja më e zakonshme është Panadeine, e cila përmban 500 mg Paracetamol dhe 8 mg Codeine. Por shurupi i kollit që përmban Codeine është i ndaluar, madje edhe me një recetë.

Mbretëria e Bashkuar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Mbretërinë e Bashkuar, shitja dhe posedimi i codeine kufizohen ndaras sipas ligjit.

Kodeina e rregullt dhe formulimet e kodeines me forcë të lartë janë zakonisht ilaçet me recetë (POM) që nënkuptojnë se shitja e këtyre produkteve është e kufizuar sipas Aktit të Medicines 1968. Produktet e forta që përmbajnë kombinime deri në 12.8 mg kodeine për njësi të dozimit, të kombinuara me paracetamol, ibuprofen ose aspirinë janë të disponueshme në barnatore. Codeine linctus prej 15 mg për 5 ml është gjithashtu në dispozicion në disa barnatore, edhe pse një blerës do të duhet të kërkojë atë në mënyrë specifike nga farmacisti.

Sipas Kodit të Keqpërdorimit të Drogave 1971, kodeina është një substancë e kontrolluar nga Klasa B ose një ilaç i klasës A kur përgatitet për injektim. [64] Posedimi i substancave të kontrolluara pa recetë është vepër penale. [65] Megjithatë, disa përgatitje të kodines përjashtohen nga ky kufizim sipas Shtojcës 5 të Rregullores së keqpërdorimit të drogave 2001. Pra, është e ligjshme që të zotërohet kodeina pa recetë, me kusht që të jetë i përbërë me të paktën një përbërës tjetër aktiv ose joaktiv dhe se doza e çdo tabletë, kapsule, etj nuk tejkalon 100 mg ose 2,5% përqendrim në rastin e preparateve të lëngshme. Përjashtimet nuk zbatohen për ndonjë përgatitje të kodeines të projektuar për injeksion. [66]

Shtetet e Bashkuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Shtetet e Bashkuara, kodeina rregullohet nga Akti i Substancave të Kontrolluara. Ligji federal dikton që kodeina të jetë një substancë e kontrolluar nga Schedule II kur përdoret në produkte për lehtësim dhimbjeje që përmbajnë vetëm kodeinë ose më shumë se 90 mg për njësi dozimi.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ https://web.archive.org/web/20160118164241/ |http://www.drugs.com/monograph/codeine.html
 2. ^ Paul, IM (February 2012). "Therapeutic options for acute cough due to upper respiratory infections in children". Lung. 190 (1): 41– |https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00408-011-9319-y | https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21892785
 3. ^ |https://web.archive.org/web/20160118164241/http://%7C/ http://www.drugs.com/monograph/codeine.html%7CThe American Society of Health-System Pharmacists.
 4. ^ The American Society of Health-System Pharmacists. |https://web.archive.org/web/20160118164241/ |http://www.drugs.com/monograph/codeine.html
 5. ^ Tobias, J. D.; Green, T. P.; Cote, C. J. (19 September 2016). "Codeine: Time To Say "No"". Pediatrics. 138 (4): e20162396. |https://doi.org/10.1542/peds.2016-2396 |https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27647717
 6. ^ Newton, David (2015).|https://books.google.com/books?id=mcAnCwAAQBAJ&pg=PA20%7CABC-CLIO. p. 20. ISBN 978-1-4408-3979-5. |https://web.archive.org/web/20170204073214/ |https://books.google.com/books?id=mcAnCwAAQBAJ&pg=PA20
 7. ^ https://www.incb.org/documents/Narcotic-Drugs/Technical-Publications/2014/Narcotic_Drugs_Report_2014.pdf%7C(pdf)[lidhje e vdekur]. INTERNATIONAL NARCOTICS CONTROL BOARD. 2015. p. 21. ISBN 978-92-1-048157-1. |https://web.archive.org/web/20150602192211/http://%7c/ |https://www.incb.org/documents/Narcotic-Drugs/Technical-Publications/2014/Narcotic_Drugs_Report_2014.pdf
 8. ^ http://www.who.int/medicines/publications/essentialmedicines/EML_2015_FINAL_amended_NOV2015.pdf?ua=1%7CWorld Health Organization. April 2015 |https://web.archive.org/web/20161213052708/ |http://www.who.int/medicines/publications/essentialmedicines/EML_2015_FINAL_amended_NOV2015.pdf?ua=1%7C (PDF) from the original on 13 December 2016. Retrieved 8 December 2016.
 9. ^ http://mshpriceguide.org/en/single-drug-information/?DMFId=207&searchYear=2014%7CInternational Arkivuar 7 janar 2020 tek Wayback Machine Drug Price Indicator Guide. Retrieved 10 January 2016.
 10. ^ https://www.drugs.com/monograph/codeine.html
 11. ^ https://books.google.com/books?id=mcAnCwAAQBAJ&pg=PA20 |https://web.archive.org/web/20170204073214/ |https://books.google.com/books?id=mcAnCwAAQBAJ&pg=PA20
 12. ^ https://www.drugs.com/monograph/codeine.html
 13. ^ Stefano Guandalini; Haleh Vaziri (8 November 2010).|https://books.google.com/books?id=BstHGdtpb9AC&printsec=frontcover&dq=Diarrhea:+Diagnostic+and+Therapeutic+Advances&hl=en#v=onepage&q&f=false%7C New York, USA: Humana Press. p. 452.|ISBN|https://en.wikipedia.org/wiki/Special:BookSources/1-60761-182-1
 14. ^ Straube, C; Derry, S; Jackson, KC; Wiffen, PJ; Bell, RF; Strassels, S; Straube, S (19 Sep 2014). "Codeine, alone and with paracetamol (acetaminophen), for cancer pain". The Cochrane Database of Systematic Reviews. 9 (9): CD006601.
 15. ^ Commissioner, Office of the. https://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm553285.htm
 16. ^ Neri C; Guama M; et.al Endogenous morphine and codeine in the brain of non human primate. Medical Science Montier 2004, 10, MS1-MS5.
 17. ^ Paul IM (February 2012). "Therapeutic options for acute cough due to upper respiratory infections in children". Lung. 190 (1): 41– |https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00408-011-9319-y%7C[lidhje e vdekur] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21892785
 18. ^ McCrory DC, et al. (January 2013). "Assessment and Management of Chronic Cough". AHRQ Comparative Effectiveness Reviews. |https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23367526
 19. ^ https://www.google.com/search?q=linctus+meaning&rlz=1C1GGRV_enXK748XK748&oq=linctus+meaning&aqs=chrome..69i57j0l5.2895j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8
 20. ^ https://reference.medscape.com/drug/codeine-343310#4%7CMedscape reference – Drugs, Diseases & Procedures. WebMD LLC.
 21. ^ |https://www.drugs.com/monograph/codeine.html
 22. ^ https://web.archive.org/web/20080901210431/ |http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/20080820/tylenol_3_breastfeeding_080820/20080820?hub=Canada Arkivuar 30 maj 2009 tek Wayback Machine
 23. ^ Koren G, Cairns J, Chitayat D, Gaedigk A, Leeder SJ (August 2006). "Pharmacogenetics of morphine poisoning in a breastfed neonate of a codeine-prescribed mother". Lancet. 368 (9536): 704. |https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0140673606692556
 24. ^ https://web.archive.org/web/20140904133820/ |http://www.fda.gov/drugs/drugsafety/ucm339112.htm
 25. ^ Rhonda J. Moore (5 January 2012). |https://books.google.com/books?id=bpvcJiCQb1wC&pg=PA499#v=onepage&q&f=false%7CSpringer Science & Business Media. pp. 499–. ISBN 978-1-4419-1651-8.
 26. ^ Raynor K, Kong H, Chen Y, Yasuda K, Yu L, Bell GI, Reisine T | http://molpharm.aspetjournals.org/content/45/2/330.long%7C[lidhje e vdekur]
 27. ^ Stefano GB, Ptáček R, Kuželová H, Kream RM (2012). "Endogenous morphine: up-to-date review 2011" (PDF). Folia Biol. (Praha). 58 (2): 49–56. PMID 22578954. Archived (PDF) from the original on 24 August 2016. Positive evolutionary pressure has apparently preserved the ability to synthesize chemically authentic morphine, albeit in homeopathic concentrations, throughout animal phyla.
 28. ^ Lurcott G (1998).| https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2148980/
 29. ^ Gasche Y, Daali Y, Fathi M, et al. (December 2004). "Codeine intoxication associated with ultrarapid CYP2D6 metabolism". N. Engl. J. Med. 351 (27): 2827–31. doi:10.1056/NEJMoa041888. PMID 15625333.
 30. ^ Caraco Y (December 2004). "Genes and the response to drugs". N. Engl. J. Med. 351 (27): 2867–9. doi:10.1056/NEJMe048278. PMID 15625340.
 31. ^ The Merck Index, 13th Edition: Morphine Hydrochloride
 32. ^ https://www.medicines.org.uk/emc/medicine/23910#PHARMACOKINETIC_PROPS
 33. ^ Report of Committee on drug addiction, 1929-1941". National Research Council (US).
 34. ^ https://books.google.com/books?id=MtOiLVWBn8cC&pg=PA20&hl=en#v=onepage&q&f=false
 35. ^ https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0187893X13725072
 36. ^ https://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100314150916.htm
 37. ^ http://chemistry.elmhurst.edu/vchembook/index.html
 38. ^ Corcoran, R. C.; Ma, J. Solid-phase synthesis of codeine from morphine. NV, United States Patent 6,204,337, 2001.
 39. ^ https://books.google.com/books?id=KjtYAAAAMAAJ&pg=PA240&lpg=PA240&dq=codeonal&source=bl&ots=boJ4WXUqio&sig=KgqXqqLRVW9s-y4QqvPFsjxAf3s&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwj-stWpi9XOAhXGKiYKHWLiAf8Q6AEIIjAE#v=onepage&q=codeonal&f=false
 40. ^ DEA, ibid
 41. ^ Fraser, Thomas R (1889). "The Relative Value of Opium, Morphine, and Codeine in Diabetes Mellitus". British Medical Journal. 1 (1464): 118–19. doi:10.1136/bmj.1.1464.118.
 42. ^ Merck Index
 43. ^ Anonymous Codeine. In The Merck Index: An Encyclopedia of Chemicals, Drugs, and Biologicals; O'Neil, M. J., Ed.; Merck: Whitehouse Station, NJ, 2006; pp 2417.
 44. ^ Boekhout van Solinge, Tim (1996).|http://www.cedro-uva.org/lib/boekhout.heroine.fr.7.html%7C[lidhje e vdekur] L'héroïne, la cocaïne et le crack en France. Trafic, usage et politique (in French). Amsterdam: CEDRO Centrum voor Drugsonderzoek, Universiteit van Amsterdam. pp. 247–262.
 45. ^ Leinwand, Donna (18 October 2006).|https://usatoday30.usatoday.com/news/nation/2006-10-18-lean_x.htm
 46. ^ https://www.chron.com/entertainment/music/article/Pimp-C-s-death-caused-by-overdose-and-sleep-1629962.php%7CChron.com. 4 February 2008. Archived from the original on 31 December 2013. Retrieved 12 January 2014.
 47. ^ Hogshire, Jim (June 1999). Pills-A-Go-Go: A Fiendish Investigation into Pill Marketing, Art, History & Consumption. Los Angeles: Feral House. pp. 216–223. ISBN 978-0-922915-53-8.
 48. ^ Savchuk, S. A.; Barsegyan, S. S.; Barsegyan, I. B.; Kolesov, G. M. (2011). "Chromatographic study of expert and biological samples containing desomorphine". Journal of Analytical Chemistry. 63 (4): 361–70. doi:10.1134/S1061934808040096.
 49. ^ Thevis M, Opfermann G, Schänzer W (2003). "Urinary concentrations of morphine and codeine after consumption of poppy seeds". J. Anal. Toxicol. 27 (1): 53–6. doi:10.1093/jat/27.1.53. PMID 12587685.
 50. ^ Cone EJ, Welch P, Paul BD, Mitchell JM (1991). "Forensic drug testing for opiates, III. Urinary excretion rates of morphine and codeine following codeine administration". J. Anal. Toxicol. 15 (4): 161–6. doi:10.1093/jat/15.4.161. PMID 1943064.
 51. ^ Baselt R (2008). Disposition of Toxic Drugs and Chemicals in Man (8th ed.). Foster City CA: Biomedical Publications. pp. 355–360.
 52. ^ Stefano GB, Ptáček R, Kuželová H, Kream RM (2012). "Endogenous morphine: up-to-date review 2011" (PDF). Folia Biol. (Praha). 58 (2): 49–56. PMID 22578954. Archived (PDF) from the original on 24 August 2016. Positive evolutionary pressure has apparently preserved the ability to synthesize chemically authentic morphine, albeit in homeopathic concentrations, throughout animal phyla.
 53. ^ Stefano GB, Ptáček R, Kuželová H, Kream RM (2012). "Endogenous morphine: up-to-date review 2011" (PDF). Folia Biol. (Praha). 58 (2): 49–56. PMID 22578954. Archived (PDF) from the original on 24 August 2016. Positive evolutionary pressure has apparently preserved the ability to synthesize chemically authentic morphine, albeit in homeopathic concentrations, throughout animal phyla.
 54. ^ https://en.wikipedia.org/wiki/International_Narcotics_Control_Board%7C https://web.archive.org/web/20120510002957/http://www.incb.org/pdf/e/list/46thedition.pdf
 55. ^ http://www.abc.net.au/news/2016-12-20/codeine-painkillers-won't-be-available-over-the-counter-2018/8133996
 56. ^ http://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/tylenol-1-to-require-prescription-in-manitoba-in-february-2016-1.3370689
 57. ^ Foley, M; Breindahl, T; Hindersson, P; Deluca, P; Kimergård, A (January 2016). "Misuse of 'over-the-counter' codeine analgesics: does formulation play a role?". Public Health. 130: 95–6. doi:10.1016/j.puhe.2015.10.006. PMID 26612458.
 58. ^ "Kopje e arkivuar". Arkivuar nga origjinali më 16 janar 2019. Marrë më 1 gusht 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Archived copy si titull (lidhja)
 59. ^ https://www.tripsavvy.com/pharmacies-in-greece-1526301%7CAbout.com[lidhje e vdekur]. Archived from the original on 6 October 2010. Retrieved 10 October 2009.
 60. ^ https://web.archive.org/web/20121016064430/http://www.legislation.gov.hk/eng/home.htm
 61. ^ https://economictimes.indiatimes.com/markets/stocks/news/pfizer-abbott-shares-tank-after-ban-on-corex-phensedyl-and-327-other-drugs/articleshow/51389151.cms
 62. ^ https://www.thepsi.ie/Libraries/Consultations/Draft_Codeine_Guidelines.sflb.ashx
 63. ^ https://www.bbc.com/news/world-africa-43961738
 64. ^ http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1971/38/schedule/2
 65. ^ https://web.archive.org/web/20140128042930/http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1971/38/contents
 66. ^ http://www.legislation.gov.uk/uksi/2001/3998/schedule/5/made